Javascript is required

Circulariteit: 'death by consultancy'?

Leontien de Waal

‘Death by PowerPoint’ is een bekend fenomeen waarbij PowerPoint-gebruikers verwarrende slides met onduidelijke grafieken en afbeeldingen gebruiken. Ook staat er vaak te veel tekst op de slides en worden deze voorgelezen in plaats van gepresenteerd, waardoor het volledig aan interactie met de toehoorders ontbreekt.

Het gevolg is dat mensen afhaken. De presentatie slaat dood, de boodschap komt niet aan, het enthousiasme dooft en niemand komt in actie.

Informatie overdosis

Naar analogie van ‘death by powerpoint’ lijkt ‘death by consultancy’ de hoognodige inzet tot circulariteit in de bouw inmiddels lam te slaan. Het afgelopen jaar waren er ontelbare bijeenkomsten en zijn talloze adviesrapporten, leidraden, routekaarten, handboeken en position papers verschenen die gaan over de noodzakelijke materialentransitie waar de bouw voor staat. Stuk voor stuk gemaakt door wijze adviseurs die overheid, bedrijfsleven, de wetenschap en het onderwijs aanjagen om toch vooral de koppen bij elkaar te steken. Helaas resulteert dit in nog meer kennisproducten, rapporten en tooling.

Reik ondernemers de hand

Dat is waar het mis gaat. Bij bijeenkomsten spreken raadgevers elkaar uit een selectieve ‘bubbel’ bemoedigend toe. Tegelijkertijd ontwikkelt ieder voor zich een nieuwe meetmethode, maatlat of tool. Enthousiasme voor de circulaire bouweconomie dreigt dood te slaan bij ondernemers. Zij hebben behoefte aan eenduidige handvatten en standaarden om een goede businesscase of value case te maken, geen stapeling van rapporten en ambities.

Het gaat om de business case

Help ondernemers met een financieel model, een juridisch model, normering, nieuwe waarderingsmethodes, taxaties, het kwantificeren van het marktpotentieel en duiding van de inzet van beschikbare subsidies. Een circulair businessmodel is uiteindelijk alleen goed als er ook een verdienmodel is te realiseren. De basis is er al, gelegd door een handjevol adviseurs dat zich richt op rekenmodellen, een concrete uitwerking van normering en beprijzing en uitgewerkte casuïstiek.

Geen tijd te verliezen

Het doet me denken aan mijn scriptieonderzoek van 22 jaar geleden. De meeste ingrediënten voor het maken van een haalbare business case voor een OV-chipcard geïntegreerd op een bankpas waren aanwezig. Het duurde nog tot januari 2023 om belangen te verenigen, de juiste condities te creëren en de business case in elkaar te klussen. We hebben tot 2050 om tot een volledig circulaire bouweconomie te komen, maar laten we alsjeblieft geen tijd verliezen door ‘death by consultancy’.

Deze column is eerder verschenen in Cobouw op 3 februari 2023

Over de auteur

Leontien de Waal is sectorbanker Bouw. Zij volgt de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de gebouwde omgeving. Haar ervaring en netwerk, aangevuld met kennis uit de studie Master City Developer (gebiedsontwikkeling), brengt ze in bij klanten van ABN AMRO.

Lees verder in de bouwsector

De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden