Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

man en vrouw kijkend naar auto

Meldcode

Het belang van de meldcode bij het afsluiten van een autoverzekering

Wanneer u een autoverzekering afsluit, wordt om een meldcode gevraagd. Weet u niet wat een meldcode is? Geen zorgen. Op deze pagina beantwoorden we de belangrijkste vragen over meldcodes.

 

Wat is een meldcode?

De meldcode is de viercijferige code die u nodig heeft voor het afsluiten van een autoverzekering. De verzekeraar heeft de meldcode en het kenteken van de auto nodig om de autoverzekering aan te melden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Dat is de organisatie die alle gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen van Nederland registreert. Met de meldcode kan de RDW controleren of ieder voertuig verzekerd is.

Wat is het verschil tussen de meldcode en het chassisnummer?

Het chassisnummer is het identiteitsnummer van uw auto. Dit nummer bestaat uit 17 tekens en staat gegraveerd in uw auto. Meestal onder de motorkap of in het portier. De laatste 4 cijfers van het chassisnummer vormen uw meldcode. De meldcode is gebonden aan het voertuig en blijft dus altijd hetzelfde.

Waar vind ik mijn meldcode?

Weet u uw meldcode niet of bent u deze kwijt? Er zijn verschillende manieren om uw meldcode te vinden: 

  • Kijk op het kentekenbewijs van uw auto. De meldcode staat op deel 1B. 
  • Bekijk het chassisnummer dat gegraveerd staat in uw auto. De laatste vier cijfers hiervan zijn de meldcode van uw auto. 
  • Nadat de auto op uw naam is geregistreerd bij de RDW, kunt u daar de meldcode opvragen. Dat kan door op de website van de RDW in te loggen met uw DigiD.

Waarom heb ik mijn meldcode nodig?

Zonder meldcode kunt u geen autoverzekering afsluiten. En zonder autoverzekering mag u niet de weg op. In Nederland is een autoverzekering met minimaal een WA-dekking namelijk verplicht.

Schadevrije jaren

Schadevrij rijden wordt beloond. U kunt dan namelijk korting op uw premie opbouwen. Deze loopt op tot wel 80%.

Tweede auto verzekeren

Als u bij ons een autoverzekering afsluit voor uw tweede auto krijgt u korting op de premie. Wel zo voordelig.

Dagwaarde

Dagwaarde is een term die regelmatig terugkomt op websites over auto’s of autoverzekeringen. Maar wat betekent het eigenlijk?