Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

lichtgrijze auto met man achter het stuur

Schadevrije jaren en no-claimkorting

Autoverzekering

Een nieuwe autoverzekering afsluiten? Dan wordt altijd naar uw schadevrije jaren gevraagd. Deze heeft u opgebouwd met uw vorige autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe meer no-claimkorting u krijgt op uw premie. Hieronder leest u meer over schadevrije jaren en no-claimkorting.

ABN AMRO

Waarom schadevrije jaren?

Voor ieder jaar waarin u een autoverzekering heeft en geen schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op. In het algemeen geldt: hoe meer schadevrije jaren, hoe kleiner de kans dat u in de toekomst schade zal veroorzaken. Daarom krijgt u een hogere no-claimkorting als u meer schadevrije jaren heeft. Die korting kan oplopen tot 80%.

achterkant van lichtgrijze volkswagen

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

U vindt uw schadevrije jaren terug op uw polis. U kunt deze ook opvragen bij uw huidige verzekeraar. Uw schadevrije jaren worden ook bijgehouden in een centrale database: Roy-data. Nadat u uw autoverzekering heeft afgesloten, checkt uw nieuwe verzekeraar altijd bij Roy-data wat uw exacte schadevrije jaren zijn. Heeft u iets anders opgegeven dan in de database staat? Dan wordt uw premie aangepast.

No-claimkorting autoverzekering

Voor ieder jaar waarin u een autoverzekering heeft en geen schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op. In de tabel hieronder ziet u hoeveel korting u krijgt met uw schadevrije jaren. Heeft u minder dan 0 schadevrije jaren? Dan kunt u uw autoverzekering niet online afsluiten. Neem contact met ons op als u een autoverzekering af wilt sluiten. 


Schadevrije jaren Kortingspercentage Schadevrije jaren Kortingspercentage
15 of meer 80% 4 64%
14 79% 3 62%
13 78% 2 58%
12 77% 1 54%
11 76% 0 50%
10 75% -1 45%
9 74% -2 38%
8 72% -3 30%
7 70% -4 15%
6 68% -5 0%
5 66%
vooraanzicht twee auto's

Schadevrije jaren en een tweede auto verzekeren

Verzekert u een tweede auto bij ABN AMRO? Dan krijgt u (een deel van) de no-claimkorting die u voor de eerste auto heeft opgebouwd ook voor uw tweede auto. Heeft u voor de tweede auto zelf geen of minder schadevrije jaren opgebouwd, dan kan de no-claimkorting voor een tweede auto zo oplopen tot maximaal 70%. Heeft u juist met de tweede auto meer schadevrije jaren opgebouwd dan met de eerste auto? Dan krijgt u een hogere no-claimkorting voor de verzekering van de tweede auto. Voor uw eerste auto krijgt u dan ook deze hogere korting tot maximaal 70%.

Veelgestelde vragen over schadevrije jaren:

De volgende schades hebben geen invloed op uw schadevrije jaren:

 • Diefstal en inbraak 
 • Brand-, storm- en natuurschade 
 • Ruitschade 
 • Schade door vervoer van een gewond persoon 
 • Schade die teruggevraagd kan worden bij een ander 
 • Letselschade aan een voetganger of fietser als u kunt aantonen dat u geen schuld had

Als u een schadevergoeding met gevolgen voor schadevrije jaren binnen 24 maanden na de uitkering terugbetaalt aan ABN AMRO Verzekeringen, dan worden de schadevrije jaren en no-claimkorting aangepast.

U kunt uw schadevrije jaren uit het buitenland vaak meenemen naar uw nieuwe Nederlandse verzekeraar. Hiervoor heeft u wel een Engelstalige royementsverklaring nodig van de buitenlandse verzekeraar. Dit is de verklaring van de buitenlandse verzekeraar waarin staat dat de autoverzekering beëindigd is. In deze verklaring staat hoeveel schadevrije jaren u hebt opgebouwd. Stuur de royementsverklaring op naar: 
 
ABN AMRO Verzekeringen
Postbus 10085
8000 GB Zwolle
U bouwt één schadevrij jaar op voor ieder jaar waarin u een autoverzekering heeft en geen schade claimt. Deze jaren bepalen hoeveel korting u krijgt op uw autoverzekering. Als u schade claimt, worden er jaren afgetrokken van het aantal schadevrije jaren. Hierdoor verliest u een deel van uw opgebouwde korting. Bent u een beginnende automobilist  of maakt u vaak schade, dan kan het aantal schadevrije jaren onder de nul komen wanneer u een schadeclaim indient. In dat geval is er sprake van negatieve schadevrije jaren.

U kunt er ook voor kiezen om zelf de schade te betalen. Dan gebeurt er niks met uw schadevrije jaren. U valt dan ook niet in een lagere no-claimtrede op de no-claimtabel. Het is in bepaalde situaties voordeliger om de schade zelf te betalen. Dan houdt u de no-claimkorting en hoeft u niet meer premie te betalen. Als u twijfelt over zelf betalen of claimen kunt u ons altijd bellen van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur op 038 - 49 67 123 (gebruikelijke belkosten).

Nee, u kunt de schadevrije jaren van de eerste auto niet gebruiken voor de tweede auto. U bouwt schadevrije jaren op per auto die op uw naam verzekerd is. Wél kunt u profiteren van de opgebouwde no-claimkorting van de eerste auto. Dit berekenen we voor u en kan oplopen tot maximaal 70%.

Als u met een leaseauto schadevrije jaren heeft opgebouwd, kunt u die gewoon meenemen naar uw nieuwe verzekeraar. Omdat deze niet in de centrale database staan, vraagt u hiervoor zelf een leaseverklaring op bij uw leasemaatschappij. Stuur de leaseverklaring op naar: 

ABN AMRO Verzekeringen
Postbus 10085
8000 GB Zwolle

Schadevrije jaren met uw motor opgebouwd? En was dit in een periode voor of na de periode waarin u de schadevrije jaren met uw auto opbouwde? Dan mag u deze optellen bij de schadevrije jaren van uw autoverzekering.
Uw schadevrije jaren overdragen aan uw partner kan in de volgende situaties:

 1. Na uw overlijden
  Bij overlijden moet uw partner op hetzelfde adres geregistreerd staan en in het bezit zijn van een rijbewijs.
 2. Bij een scheiding
  De schadevrije jaren kunnen worden verdeeld tussen u en uw ex-partner. De persoon op wiens naam de schadevrije jaren geregistreerd zijn, bepaalt of en hoe de schadevrije jaren worden verdeeld. Hiervoor is een ondertekende afstandsverklaring nodig met verdeelsleutel van de schadevrije jaren.
 3. In alle andere gevallen
  U kunt uw schadevrije jaren overdragen aan uw partner. Uw partner moet dan wel op hetzelfde adres wonen en in het bezit zijn van een rijbewijs.
Hebben u en uw partner samen in dezelfde auto gereden, maar heeft alleen uw partner schadevrije jaren opgebouwd? In dat geval is het mogelijk voor u om de schadevrije jaren over te nemen. Uw partner moet zijn of haar schadevrije jaren dan overdragen aan u. Gebruik daarvoor de  afstandsverklaring .