Schadevrije jaren en no-claimkorting

Autoverzekering

Een nieuwe autoverzekering afsluiten? Dan wordt altijd naar uw schadevrije jaren gevraagd. Deze heeft u opgebouwd met uw vorige autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe meer no-claimkorting u krijgt op uw premie. Hieronder leest u meer over schadevrije jaren en no-claimkorting.

man belt over schadevrije jaren

Waarom schadevrije jaren?

Voor ieder jaar waarin u een autoverzekering heeft en geen schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op. In het algemeen geldt: hoe meer schadevrije jaren, hoe kleiner de kans dat u in de toekomst schade zal veroorzaken. Daarom krijgt u een hogere no-claimkorting als u meer schadevrije jaren heeft. Die korting kan oplopen tot 80%.

Hoeveel schadevrije jaren heb ik opgebouwd met mijn autoverzekering?

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

U vindt uw schadevrije jaren terug op uw polis. U kunt deze ook opvragen bij uw huidige verzekeraar. Uw schadevrije jaren worden ook bijgehouden in een centrale database: Roy-data. Nadat u uw autoverzekering heeft afgesloten, checkt uw nieuwe verzekeraar altijd bij Roy-data wat uw exacte schadevrije jaren zijn. Heeft u iets anders opgegeven dan in de database staat? Dan wordt uw premie aangepast.

No-claimkorting autoverzekering

Voor ieder jaar waarin u een autoverzekering heeft en geen schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op. In de tabel hieronder ziet u hoeveel korting u krijgt met uw schadevrije jaren. Heeft u minder dan 0 schadevrije jaren? Dan kunt u uw autoverzekering niet online afsluiten. Neem contact met ons op als u een autoverzekering af wilt sluiten. 

Schadevrije jaren Kortingspercentage
15 of meer 80%
14 79%
13 78%
12 77%
11 76%
10 75%
9 74%
8 72%
7 70%
6 68%
5 66%
4 64%
3 62%
2 58%
1 54%
0 50%
-1 45%
-2 38%
-3 30%
-4 15%
-5 0%
Verzekering afsluiten voor uw tweede auto

Schadevrije jaren en een tweede auto verzekeren

Verzekert u een tweede auto bij ABN AMRO? Dan krijgt u (een deel van) de no-claimkorting die u voor de eerste auto heeft opgebouwd ook voor uw tweede auto. Heeft u voor de tweede auto zelf geen of minder schadevrije jaren opgebouwd, dan kan de no-claimkorting voor een tweede auto zo oplopen tot maximaal 70%. Heeft u juist met de tweede auto meer schadevrije jaren opgebouwd dan met de eerste auto? Dan krijgt u een hogere no-claimkorting voor de verzekering van de tweede auto. Voor uw eerste auto krijgt u dan ook deze hogere korting tot maximaal 70%.

Veelgestelde vragen over schadevrije jaren:

U houdt uw schadevrije jaren bij: 

  • Diefstal en inbraak 
  • Brand-, storm- en natuurschade 
  • Ruitschade 
  • Schade door vervoer van een gewond persoon 
  • Schade die teruggevraagd kan worden bij een ander 
  • Een schadevergoeding die u binnen 24 maanden na de uitkering terugbetaalt aan ABN AMRO Schadeverzekeringen 
  • Letselschade aan een voetganger of fietser als u kunt aantonen dat u geen schuld had 
U bouwt één schadevrij jaar op voor ieder jaar waarin u een autoverzekering heeft en geen schade claimt. Deze jaren bepalen hoeveel korting u krijgt op uw autoverzekering. Als u schade claimt, worden er jaren afgetrokken van het aantal schadevrije jaren. Hierdoor verliest u een deel van uw opgebouwde korting. Bent u een beginnende automobilist  of maakt u vaak schade, dan kan het aantal schadevrije jaren onder de nul komen wanneer u een schadeclaim indient. In dat geval is er sprake van negatieve schadevrije jaren.

U kunt er ook voor kiezen om zelf de schade te betalen. Dan gebeurt er niks met uw schadevrije jaren. U valt dan ook niet in een lagere no-claimtrede op de no-claimtabel. Het is in bepaalde situaties voordeliger om de schade zelf te betalen. Dan houdt u de no-claimkorting en hoeft u niet meer premie te betalen. Als u twijfelt over zelf betalen of claimen kunt u ons altijd bellen op 038 - 49 67 123 (gebruikelijke belkosten).

Nee, u kunt de schadevrije jaren van de eerste auto niet gebruiken voor de tweede auto. U bouwt schadevrije jaren op per auto die op uw naam verzekerd is. Wél kunt u profiteren van de opgebouwde no-claimkorting van de eerste auto. Dit berekenen we voor u en kan oplopen tot maximaal 70%.

Als u met een leaseauto schadevrije jaren heeft opgebouwd, kunt u die gewoon meenemen naar uw nieuwe verzekeraar. Omdat deze niet in de centrale database staan, vraagt u hiervoor zelf een leaseverklaring op bij uw leasemaatschappij. Stuur de leaseverklaring op naar: 

ABN AMRO Verzekeringen
Postbus 10085
8000 GB Zwolle

Schadevrije jaren met uw motor opgebouwd? En was dit in een periode voor of na de periode waarin u de schadevrije jaren met uw auto opbouwde? Dan mag u deze optellen bij de schadevrije jaren van uw autoverzekering.
Hebben u en uw partner samen in dezelfde auto gereden, maar heeft alleen uw partner schadevrije jaren opgebouwd? In dat geval is het mogelijk voor u om de schadevrije jaren over te nemen. Uw partner moet zijn of haar schadevrije jaren dan overdragen aan u. Gebruik daarvoor de  afstandsverklaring .