Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

auto met koffers ernaast

De groene kaart

Als u met de auto naar het buitenland gaat, heeft u een groene kaart nodig. Op deze pagina beantwoorden we alle belangrijke vragen over de groene kaart voor uw auto.
 

Wat is een groene kaart?

De groene kaart is het internationale verzekeringsbewijs voor uw autoverzekering. Hiermee toont u aan dat u minstens een WA-verzekering heeft. Deze verzekering is bijna overal ter wereld verplicht. Dankzij internationale afspraken is de groene kaart door heel Europa te lezen door bijvoorbeeld de politie. Dat scheelt een hoop stress bij schade.

Hoe krijg ik een groene kaart?

Uw verzekeraar stuurt u ieder jaar een nieuwe groene kaart. Deze is een jaar geldig. Zonder dit document kunt u niet buiten Europa reizen met de auto. Reist u buiten Europa zonder groene kaart en wordt u gecontroleerd, dan riskeert u een flinke boete.

Wat staat er op de groene kaart?

Op de groene kaart staan alle landen waarin uw auto wel en niet verzekerd is. Verder staat op de kaart:

  • Groene kaartnummer. Dit nummer heeft u nodig voor het Europees Schadeformulier
  • Kenteken van het verzekerde motorrijtuig
  • Geldigheidsduur van de verzekering
  • Contactgegevens van uw verzekeraar

Ook vindt u op de kaart belangrijke telefoonnummers voor noodgevallen. Deze komen bijvoorbeeld van pas als u een auto-ongeluk heeft gehad. Het is dus verstandig altijd uw groene kaart bij te hebben.

Waar is de groene kaart geldig?

De groene kaart is geldig in de landen die worden gedekt door uw autoverzekering. Hieronder vallen in ieder geval alle EU-landen plus Liechtenstein, IJsland, Noorwegen, Andorra, Servië en Zwitserland. De groene kaart is niet geldig voor landen die zijn doorgestreept op de kaart. U kunt voor deze landen een tijdelijke autoverzekering afsluiten aan de grens of via een tussenpartij. De kosten en termijn van zo’n “grensverzekering” verschillen per land.

Wanneer heb ik een tweede groene kaart nodig?

Gaat u naar het buitenland met de caravan met eigen kenteken? Dan heeft u daarvoor een aparte groene kaart nodig in Duitsland, Polen en Spanje. 

Is uw caravan zwaarder dan 750 kilo? Dan heeft u altijd een tweede groene kaart nodig. Ook als u op doorreis bent.

Ook interessant

Auto-inbraak

Er is ingebroken in uw auto. Vervelend! Snel aangifte doen bij de politie en daarna melden bij de verzekering. Maar wat wordt er precies vergoed?

Autorechtsbijstand

Het is vervelend als er iets met u of uw auto gebeurt. Met de extra dekking autorechtsbijstand staat u er niet alleen voor.

Schade op reis

Schade aan uw auto kunt u niet altijd voorkomen. Ook op reis niet. Goed om te weten hoe u moet handelen als u autoschade of andere schade heeft op reis.