Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

voorkant lichtgrijze auto

Dagwaarde auto

Dagwaarde is een term die regelmatig terugkomt op websites over auto’s of autoverzekeringen. Maar wat betekent het eigenlijk? En hoe wordt de dagwaarde berekend? Hieronder leggen we het uit.
 

Wat is de dagwaarde?

Zie de dagwaarde als de waarde van de auto vlak voordat u het voertuig niet meer kunt gebruiken. Bijvoorbeeld door diefstal of grote schade. Het bedrag dat de auto vandaag de dag waard is dus.

Hoe wordt de dagwaarde berekend?

Een schatting van de dagwaarde van uw auto berekent u online. Daar zijn verschillende websites voor. Bij schade berekent een expert de dagwaarde. Deze doet dat dit o.a. op basis van:
  • Merk en model
  • Cataloguswaarde (nieuwprijs)
  • Leeftijd van het voertuig
  • Aangetoonde staat van onderhoud
  • Toegevoegde accessoires
  • Kilometerstand
  • Voorgaande schade die niet is hersteld
Een goed onderhouden auto heeft een hogere dagwaarde dan een auto waarbij het nodige onderhoud niet is uitgevoerd. Het loont dus om goed voor uw auto te zorgen. Ook kan de dagwaarde stijgen als er veel vraag is naar een specifiek model auto.

Waarvoor wordt de dagwaarde gebruikt?

De dagwaarde komt niet alleen van pas bij schade. Het is ook handig de dagwaarde te weten als u uw auto koopt of verkoopt. Dit geeft een goede indicatie van de waarde van de auto. Zo kunt u een realistische vraagprijs kiezen als verkoper en weet u als koper dat u een redelijke prijs betaalt.

Schade en de ABN AMRO autoverzekering

Of schade aan uw auto vergoedt wordt, hangt af van de dekking die u voor uw autoverzekering heeft. 

WA-dekking
Met enkel een WA-dekking wordt alleen schade aan de auto van de tegenpartij vergoed. Schade aan uw eigen auto wordt dus niet vergoed.

Cascodekking
Als u een WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco heeft, wordt ook schade aan uw eigen auto vergoed. Is uw auto total loss of gestolen? Dan ontvangt u 110% van het bedrag dat nodig is om de auto te vervangen door een gelijkwaardige auto. Tenzij op uw polis staat dat u een bedrag krijgt op basis van nieuwwaarde of aanschafwaarde. Wilt u precies weten wat wel en niet wordt vergoed? Dat leest u in de voorwaarden van de autoverzekering.

Ook interessant

Auto-ongeluk

Al doet u nog zo voorzichtig, een ongeluk kan iedereen overkomen. Weet u wat u moet doen in zo’n situatie?

Auto-inbraak

Er is ingebroken in uw auto. Vervelend! Snel aangifte doen bij de politie en daarna melden bij de verzekering. Maar wat wordt er precies vergoed?

Groene kaart

De groene kaart is het internationale verzekeringsbewijs voor uw auto. Verplicht buiten de EU, maar ook handig binnen de EU. Lees hier waarom.