Wat zijn duurzaam beleggen en impactbeleggen?

Draag bij aan mens, milieu en maatschappij

Wilt u met uw beleggingen een positieve bijdrage aan mens en milieu leveren? Dan heeft u de keuze uit duurzaam beleggen en impactbeleggen. Welke manier van beleggen past het best bij u?

 

De meeste mensen beleggen om een goed rendement te behalen. Toch hebben steeds meer beleggers oog voor mens, maatschappij en milieu. Maar liefst 56% van de ondervraagde Nederlandse beleggers geeft aan duurzamer te beleggen. Maar wat is duurzaam beleggen eigenlijk? En wat is het verschil met impactbeleggen?

Duurzaam beleggen

Bij ABN AMRO kunt u uw beleggingsportefeuille duurzaam laten beheren. Duurzaam beleggen draait om mensen, milieu en winst. Ook wel bekend als de 3 p’s: people, planet en profit. Dit is beleggen in ondernemingen die op een duurzame manier omzet en winst proberen te behalen. En daarbij nadenken over de gevolgen van hun investeringen op de lange termijn.

Deze ondernemingen beoordelen we aan de hand van de Duurzaamheidsindicator. Ons team van vermogensbeheerders analyseert hoe bedrijven omgaan met sociale factoren, milieuaspecten en corporate governance. Daarnaast hanteren we een lijst met uitsluitende criteria. Zo wordt er niet geïnvesteerd in bedrijven die actief zijn op het gebied van wapens, tabak, gokken, pornografie en kinderarbeid.

Impactbeleggen

Impactbeleggen is een vorm van duurzaam beleggen met een meetbaar positief effect op milieu of maatschappij. Denk aan energiebesparing, sociale omstandigheden van werknemers of werkgelegenheid. De fondsmanager rapporteert hierover en wordt hierop beoordeeld. U weet dus precies welk verschil u maakt voor maatschappij, milieu en mens.

Tevreden impactbeleggers

In 2016 heeft het Amerikaanse Global Impact Investments Network 209 fondsbeheerders ondervraagd die zich wereldwijd toeleggen op impactbeleggen. Er was dat moment voor 114 miljard dollar belegd. Dit zal volgens de fondsbeheerders met 20% per jaar toenemen. Ook goed om te weten: van deze groep was 91% tevreden over het behaalde financiële rendement en 98% over de maatschappelijke impact.

Daarom duurzaam beleggen

Wie duurzaam wil beleggen heeft voldoende keuze. De risico’s blijven vergelijkbaar met de risico’s van traditioneel beleggen. En het rendement? Tientallen onderzoeken, bijvoorbeeld van Morningstar , hebben inmiddels aangetoond dat verschillende duurzame fondsen even goed of beter presteren dan conventionele fondsen. Enthousiast geworden? Lees dan verder hoe u uw duurzame beleggingen uitkiest.

Tip