Sterke groei aantal jonge beleggingsclubs

"Beleggen is aantrekkelijk alternatief voor spaargeld"

Beleggen wordt steeds meer een manier van sparen voor de jeugd van nu. Dat zien we aan een fikse toename in het aantal beleggingsclubs voor studenten en jongeren. Voor een paar honderd euro kopen deze jonge beleggers zich in bij een beleggingsclub en doen mee. Doel is om te leren, bijverdienen is bijzaak. Dennis van Iersel (21) is student International Economics aan de Erasmus Universiteit en één van die jonge beleggers bij B&R Beurs, een beleggingsgroep van Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

Al op de middelbare school groeide zijn interesse voor beleggen en de wereld daaromheen. "Dat had vooral te maken met het idee van het grote geld en het glamoureuze leven van een investment banker. Een beeld dat vaak in de media werd geschetst." Dat steeds meer jongeren geïnteresseerd zijn in beleggen heeft volgens Dennis niet alleen daarmee te maken.

"De economische situatie in ons land een paar jaar geleden zorgde ervoor dat er, ook onder jongeren, meer aandacht kwam voor bankiers en de financiële wereld in het algemeen. Daar komt nu nog bij dat spaarrentes historisch laag zijn, en beleggen een aantrekkelijk alternatief is voor je spaargeld. Ook om me heen zie ik het. Vrienden vragen me ineens naar beleggen in bijvoorbeeld cryptocurrency (‘internetgeld’,red.). Dit is een nieuwe markt die erg samenhangt met de economische schommelingen op de cryptocurrencymarkt, waardoor je, als het meezit, snel veel geld kunt verdienen." Volgens cijfers van onderzoeksbureau Millward Brown is de mogelijkheid van online beleggen ook een reden dat beleggen steeds meer jongeren aantrekt . In 2016 was 16% van de Nederlanders die beleggen 34 jaar of jonger. Het jaar daarvoor was dat nog 10%.

Leerschool

Zijn eerste beleggingservaring deed Dennis op toen hij nog op de middelbare school zat, maar het bleek lastiger dan hij had gedacht. "Een studiekeuze was door mijn interesse wel snel gemaakt. Zodra ik wist dat ik naar Rotterdam ging, heb ik meteen gezocht naar een beleggingsclub. Mijn fascinatie voor beleggen en de financiële markten is sindsdien alleen maar gegroeid. Bij B&R Beurs leren we hier alles over. Ik vind het erg fijn om bij deze club mensen te treffen die heel goed weten wat ze willen en toegewijd zijn om een prachtige carrière te maken. Dat is goed voor mijn eigen motivatie én voor mijn netwerk." Aan het lidmaatschap van een beleggingsclub zijn vaak meer voordelen verbonden. Het risico dat je neemt met beleggen is over het algemeen kleiner en je kunt via de club deelnemen aan workshops en uitjes die gericht zijn op beleggen.

Op weg naar succes

Bij beleggingsclubs staat het leeraspect voorop. De leden leren in de praktijk hoe beleggen en de markten werken. "B&R had mijn voorkeur qua club omdat zij nog iets meer zijn dan dat. De club bereidt de leden voor op alle aspecten van het werken in de financiële wereld. Er worden bijvoorbeeld Bloomberg- en Excel-lessen gegeven, er wordt geholpen met het opstellen van cv’s en motivatiebrieven en geholpen met zoeken naar stage- en werkplekken. Binnen de vereniging zien we elkaar het liefst allemaal succesvol worden, en in sommige gevallen is dit al gelukt. Toch kan dat ook weleens een beetje jaloersmakend zijn!"

Defensief en offensief

Wie belegt, kan hierbij kiezen tussen het nemen van veel of weinig risico. Dit heet offensief of defensief beleggen . "Binnen B&R-Beurs ben ik als voorzitter met mijn beleggingsgroep, Omega Investments, erg defensief aan het beleggen", legt Dennis uit. "We focussen op portfolio management en houden het risico laag. Privé beleg ik ook, en daarin ben ik wat offensiever. We hebben met een groepje leden van de beleggingsgroep Omega, binnen B&R een cryptocurrency-beleggingsgroepje opgericht. Hiermee doen we meer risicovolle investeringen.

De meeste beleggingsclubs beleggen meer defensief. Met name de jonge clubs waarbij het leeraspect belangrijk is, zoals Mutual Fund, Sigma Investments, Tilburg Trading Club en Floryn uit Rotterdam. Ieder jaar zet B&R Beurs een internationale competitie uit, waarbij teams een halfjaar lang strijden om het hoogste rendement op hun beleggingen. Jonge leden van verschillende beleggingsclubs doen hieraan mee. De winnaar van vorig jaar was Omega, de beleggingsgroep waarvan Dennis voorzitter is.

Tip