Robert belegt voor geld én plezier

"Ik wil dat mijn geld wat oplevert"

Elke belegger heeft zo zijn eigen redenen om geld te stoppen in aandelen, fondsen of obligaties. Robert Meijer uit Gouda investeert graag in de toekomst. Zo lost hij versneld zijn hypotheek af en wil hij sparen voor zijn dochter. Enkele jaren geleden besloot Robert om met een deel van zijn spaargeld te gaan beleggen. Hij kent de risico's, maar wil meer met zijn geld. "Ik wil dat mijn geld wat oplevert", verklaart hij. "Op de spaarrekening is de rente niet hoog."

 
De spaarrentes staan historisch laag, maar dat gegeven heeft in Nederland niet geleid tot een stormloop op de beurs. Slechts een kwart van de Nederlandse bevolking heeft een beleggingsrekening. Robert Meijer (35), vestigingsdirecteur van de Sligro in Gouda, behoort tot deze groep. Hoewel ook hij ‘gewoon’ spaart op zijn spaarrekening, besloot hij 4 jaar geleden om daarnaast ook te gaan beleggen met geld dat hij kon missen.

Beleggen in fondsen

Robert koos ervoor om te beleggen in fondsen en niet in aandelen. "Beleggen in aandelen is in de regel duurder, vanwege de transactiekosten. Daarnaast vind ik het fijn dat mijn inleg automatisch wordt gespreid als ik in fondsen beleg." Ook vergt beleggen in individuele aandelen doorgaans meer kennis, tijd en inzicht van de belegger, een reden waarom startende beleggers eerder kiezen voor fondsen. Die worden door experts beheerd.

Het was voor Robert een uitdaging om de meest geschikte fondsen te vinden. Hij bekeek de rendementen, las zich in over de prestaties van diverse fondsen en wilde weten wie de fondsmanager was. Op basis van deze informatie koos Robert 2 fondsen uit, een voor zichzelf en een voor zijn dochter.

De aanpak van Robert

Regelmatig checkt Robert hoe zijn beleggingen ervoor staan en soms baalt hij wanneer hij in de min staat. Maar aan paniekerig handelen doet hij niet, omdat hij zijn vizier gericht houdt op de lange termijn. "Ik heb het belegde geld niet nodig. Bij onverwachte grote uitgaven kunnen we altijd een beroep doen op onze spaarrekening."

Voor beleggers kan het verleidelijk zijn om een deel van de beleggingen op te nemen en zo winst te pakken. Vooral wanneer de beleggingen flink in de plus staan. Robert kiest ervoor dit niet te doen. "Wees je ervan bewust dat die € 500 of € 1.000 in de plus zelf ook weer rendement kan opleveren. Haal je dat geld eraf, ben je weer bij het begin. Immers: hoe hoger het bedrag waarmee je belegt, hoe groter het effect van een stijgende beurs. Je verlies kan dan natuurlijk ook groter zijn. Maar dat risico neem ik."

Ontdek de beleggingsvormen

Doe de keuzehulp om te zien welke beleggingsvorm bij u past of lees meer over beginnen met beleggen. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Tip