Robert belegt voor geld én plezier

“Ik wil dat mijn geld wat oplevert”

Elke belegger heeft zo zijn eigen redenen om geld te stoppen in aandelen, fondsen of obligaties. Robert Meijer uit Gouda investeert graag in de toekomst. Zo lost hij versneld zijn hypotheek af en wil hij sparen voor zijn dochter. Enkele jaren geleden besloot Robert een deel van zijn spaargeld over te hevelen naar een beleggingsrekening. Zo laat hij zijn geld groeien om er op latere leeftijd van te profiteren.

De spaarrentes staan historisch laag, maar dat gegeven heeft in Nederland niet geleid tot een stormloop op de beurs. Slechts een kwart van de Nederlandse bevolking heeft een beleggingsrekening. Robert Meijer (35), vestigingsdirecteur van de Sligro in Gouda, behoort tot deze groep. Hoewel ook hij ‘gewoon’ spaart op zijn spaarrekening, besloot hij 4 jaar geleden om daarnaast ook te gaan beleggen met geld dat hij kan missen. “Ik wil dat mijn geld wat oplevert”, verklaart hij. “Op de spaarrekening is de rente niet hoog.”

Daar kwam voor Robert bij dat hij ‘de fun inziet’ van beleggen, zoals hij het zelf noemt. De economiepagina’s van de kranten las hij al langer met bijzondere interesse, en zijn belangstelling voor economisch nieuws is de afgelopen jaren alleen maar verder toegenomen. Beleggen is voor hem dan ook méér dan af en toe geld inleggen en over een jaar maar weer eens kijken hoe het ervoor staat. Vanaf het begin pakte hij het serieus aan.

Beleggen in fondsen

De Gouwenaar koos ervoor om te beleggen in fondsen en niet in aandelen. “Met fondsen wordt je inleg automatisch gespreid, wat het risico beperkt. Daarnaast is beleggen in aandelen duurder, vanwege de transactiekosten.” Ook vergt beleggen in individuele aandelen doorgaans meer kennis, tijd en inzicht van de belegger, een reden waarom startende beleggers eerder kiezen voor fondsen. Die worden door experts beheerd.

Robert vond het een uitdaging om de beste fondsen te vinden. Hij bekeek de rendementen, las zich in over de prestaties van diverse fondsen en wilde weten wie de fondsmanager was. Op basis van deze informatie koos Robert 2 fondsen uit, een voor zichzelf en een voor zijn dochter. “We waren eerst van plan elk kwartaal de kinderbijslag in het fonds voor mijn dochter te stoppen, maar dat zou te weinig zoden aan de dijk zetten. Daarom hebben we eerst zelf een inleg van een paar duizend euro gedaan en vullen we die elk kwartaal aan met de kinderbijslag.”

Extra geld inleggen

Dagelijks checkt Robert hoe zijn beleggingen ervoor staan en soms baalt hij wanneer hij in de min staat. Maar aan paniekerig handelen doet hij niet, omdat hij zijn vizier gericht houdt op de lange termijn. “Ik heb het belegde geld niet nodig. Bij onverwachte grote uitgaven kunnen we altijd een beroep doen op onze spaarrekening.” Sterker nog, wanneer het minder op de beurs gaat, legt hij wel eens extra geld in om de gemiddelde aankoopprijs omlaag te brengen.

Robert heeft er plezier in, zoveel is zeker. De koudwatervrees van veel Nederlanders is wat hem betreft onnodig. “Alle goeroes zijn het erover eens: op de lange termijn is beleggen de enige manier om rendement te krijgen op je spaargeld. Spaarrentes kunnen nooit tippen aan het mogelijke rendement op beleggingen.”

Tip: room je inleg niet af

Voor beleggers kan het verleidelijk zijn om een deel van de beleggingen op te nemen en zo winst te pakken. Vooral wanneer de beleggingen flink in de plus staan. Robert kiest ervoor dit niet te doen. “Wees je ervan bewust dat die € 500 of € 1.000 in de plus zelf ook weer rendement gaat opleveren. Haal je dat geld eraf, ben je weer bij het begin en krijg je nooit dat vliegwieleffect. Immers: hoe hoger het bedrag waarmee je belegt, hoe groter het effect van een stijgende beurs.”

Tip