ABN AMRO

Ondernemen naast je baan

Dit moet je weten als je dat van plan bent

Heb je een baan en denk je erover om voor jezelf te beginnen? Dan kun je ervoor kiezen om dat te doen terwijl je jouw baan houdt. Zo start je zonder al te grote risico's. Als het meteen goed loopt, kun je altijd nog afscheid nemen van je baas. Klinkt logisch. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je het op deze manier aanpakt.

 1. Een doorstart maken met behoud van WW

  Je rekent er waarschijnlijk niet op, maar stel: je contract wordt niet verlengd. Als je al gestart was als zzp'er wil je daar misschien fulltime mee verder. Helaas kun je in dat geval niet profiteren van de voordelen die het UWV aan startende zzp'ers biedt. Concreet betekent het dat je niet met behoud van je uitkering verder kunt gaan met ondernemen. Soms kan dat wel gedeeltelijk , maar dan komt er een hoop administratieve rompslomp bij kijken. Je moet bijvoorbeeld exact bijhouden hoeveel uren je steekt in je onderneming.

 2. Fiscaal nadeel?

  Besef dat je waarschijnlijk nog geen recht heeft op zelfstandigenaftrek. Op dat fiscale voordeel heb je namelijk recht als je minimaal 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteedt. Daarnaast moet je als zelfstandig ondernemer 1 keer per jaar aangifte inkomstenbelasting doen. De eventuele winst van je bedrijf moet je dan bij je loon optellen. Het gevolg: je betaalt waarschijnlijk meer inkomstenbelasting dan wanneer je fulltime zzp'er zou zijn.

 3. Veel geregel

  Besef dat je ook als 'parttime ondernemer' veel moet regelen, terwijl je minder tijd hebt. Denk aan de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, het eventueel afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, het openen van een zakelijke bankrekening en het bijhouden van de administratie .

 4. Concurrentiebeding?

  Onderzoek of je werkzaamheden geen concurrentie vormen voor het werk dat je in loondienst doet. Is er een concurrentiebeding opgenomen in je contract? Het is hoe dan ook verstandig om hierover vooraf in gesprek te gaan met je werkgever.

 5. Toeslagen

  Ontvangt je toeslagen? Bijvoorbeeld huurtoeslag of zorgtoeslag? Let dan op: als je de inkomensgrenzen overschrijdt door je bijverdiensten dan krijgt je misschien minder of geen toeslagen meer.

 6. Kleine Ondernemersregeling (KOR)

  Is je omzet per kalenderjaar nog niet zo hoog en lever je vooral aan particulieren klanten? Dan is de kleineondernemersregeling (KOR) misschien iets voor jou. 

 7. Verzekeringen en je pensioen

  In loondienst ben je beschermd tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid. Daarnaast bouw je meestal pensioen op. En heb je natuurlijk recht op WW. Ga je parttime als zelfstandige aan de slag, dan is het slim te bepalen welke verzekeringen of pensioenregeling je nog nodig hebt ter aanvulling.

 

What’s next? Lees verder

Ondernemen roept soms vragen op. Op welke overheidsregelingen heb ik recht? Wat is de wettelijke betalingstermijn? En waar vind ik nieuwe klanten? Bekijk het overzicht van alle artikelen over starten met ondernemen.