Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Denk je aan een wereldreis?

Waar moet je dan qua kosten aan denken?

Een wereldreis lijkt op korte termijn wellicht wat onwaarschijnlijk. Maar is het je droom om ooit een wereldreis te maken? Dan is dit misschien wel een goed moment om alvast aan de ‘financiële’ voorbereiding te beginnen. In dit artikel lees je waar je op financieel gebied aan moet denken. Dus allereerst wat de reis zelf ongeveer zal kosten, dingen die vooraf geld kosten. En ook de eventuele doorlopende kosten in Nederland.

 1. De kosten van een wereldreis

  Een heel precies getal is vooraf niet aan je reis te hangen, maar reken op gemiddeld op €10.000 voor een halfjaar tot €15.000 – €25.000 voor een heel jaar reizen. Hoe duur het precies wordt heb je voor een groot deel zelf in de hand. Ga je voor alles er op en aan en lekker luxe reizen? Of liever voor heel basic.

 2. Verschillende kosten per continent

  Volgens reisorganisatie Kilroy moet je per continent met de volgende budgetten per dag en maand rekenen. (gemiddelde prijzen exclusief vliegtickets):

  • Azië – €1000 per maand – circa €33 per dag
  • Australië – €2000 per maand – circa €65 euro per dag
  • Nieuw-Zeeland – €2000 per maand – circa €65 per dag
  • Noord-Amerika – €2000 per maand – circa €65 per dag
  • Zuid-Amerika – €1400 per maand – circa €45 per dag
  • Afrika – €1400 per maand – circa €45 per dag
 3. Bekijk ook de wisselkoers

  En vergeet niet rekening te houden met de actuele wisselkoers in het land van bestemming. Veranderingen in de wisselkoers kunnen een groot verschil maken op de kosten van je reis.

 4. Tickets

  De meeste ‘wereldreizigers’ kiezen een ‘Around the world’ ticket, een vliegticket waar een aantal bestemmingen bij inbegrepen is. Dus een ticket voor bijvoorbeeld; Thailand, Australië, Nieuw Zeeland en Noord-Amerika. Als je goed zoekt dan vind je die voor rond de €1.600. Dat is goedkoper dan een los ticket naar Australië en terug. Een wereldticket is vaak een jaar geldig en je mag zelf bepalen wanneer je daarbinnen de route aflegt. Let op, vergeet niet eventuele binnenlandse vluchten mee te nemen in je kostenberekening. 

 5. Kosten vooraf

  Jazeker, nog voordat je in het vliegtuig zit beginnen de kosten, en voor sommige mensen het avontuur zelf ook al; Visa en Vaccinaties. Maar vergeet ook zeker niet de kosten voor je backpack en of kampeeruitrusting. En sluit vooraf een goeie backpackers reisverzekering af. Want mocht je in het ziekenhuis belanden, dan lopen de kosten heel hard op.

 6. Je kosten die gewoon doorgaan

  Neem ook de eventuele kosten mee in de berekening die thuis gewoon doorgaan. Je huur of hypotheek, abonnementen, auto, etc. Deze kosten zijn niet meegenomen in het kostenvoorbeeld bij punt 2.

 7. Onvoorziene kosten

  Houdt tenslotte rekening met onvoorziene kosten. Reken voor de zekerheid met 10% van je dagbudget. Bijvoorbeeld voor niet verwachte leuke dingen, maar ook voor het geval er iets stukgaat of kwijtraakt.

 

N€XT MOVE? Kijk hoe je dat allemaal gaat bekostigen

Zoals je kunt lezen gaat het bij een wereldreis om serieuze bedragen. Hoe ga je dat bekostigen? Sparen, lenen of bijvoorbeeld werken tijdens je reis? Gebruik in ieder geval de Keuzecalculator wereldreis Excel. Een handige tool waarmee je een goed inzicht krijgt in alle kosten voor je wereldreis.

Wat is jouw N€XT MOVE? Ben je klaar om te ondernemen? Of lees je liever nog even verder?