Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Tips voor het financieren van een tweede studie

Doorstuderen onbetaalbaar? Hoeft niet! Er zijn meer manieren waarop je een tweede studie kunt bekostigen. Dit zijn onze tips voor het financieren van omscholing.
 

Toch studiefinanciering voor je tweede studie

In de meeste gevallen heb je tijdens een tweede studie geen recht meer op studiefinanciering. Maar er zijn uitzonderingen:

  • Kies je voor een lerarenmaster als tweede studie? Dan kun je 12 maanden extra studiefinanciering krijgen.
  • Als je tweede studie een graad hoger is dan de eerste studie, heb je mogelijk weer recht op studiefinanciering voor de tweede studie.
  • Voor een specialistenopleiding, de kopstudie tussen mbo 3 en 4, kun je twee jaar extra studiefinanciering krijgen. Slimme (en voordelige) keuze dus, omdat je dan ook geen middenkaderopleiding hoeft te volgen.

Handig: op de website van DUO vind je alle voorwaarden (zoals ook de leeftijdsgrens).

Slim kiezen en inschrijven

Een tweede studie is vaak duur omdat je dan het hogere instellingsgeld betaalt in plaats van het wettelijk collegegeld. Schrijf je jezelf in vóór het einde van de eerste studie, dan betaal je tot het einde van je tweede studie gewoon het wettelijk collegegeld. Dus ben je nog bezig met de eerste studie, schrijf je dan op tijd in voor de tweede.

Nog een manier om het gevreesde instellingsgeld te omzeilen: kies, als dit goed bij je past, voor een tweede studie in de gezondheidszorg of het onderwijs. Voorwaarde is wel dat je eerste studie niet in deze richting was.

Vraag je werkgever om financiering

Als je tijdens je sollicitatie al weet dat je wilt doorstuderen, kun je hierover onderhandelen. Opleidingsbudget kun je namelijk heel goed laten opnemen in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Sommige werkgevers doen dit al standaard.

Kom je er later in je carrière achter dat je bepaalde specifieke kennis mist? Ga dan alsnog in gesprek met je werkgever. Een werkgever kan een cursus of zelfs een hele studie financieren voor werknemers.

Levenlanglerenkrediet

Als je geen recht meer hebt op studiefinanciering, kun je een krediet bij DUO aanvragen. Hiermee leen je voor het wettelijk collegegeld of lesgeld. Het krediet is mogelijk voor de totale duur van je studie. Je moet deze lening binnen 15 jaar terugbetalen, met rente.

Doorleren met het STAP-budget

De overheid wil doorleren stimuleren, en daar kun je van profiteren. Je kunt namelijk een subsidie van maximaal € 1.000 per jaar krijgen voor omscholing. Dit is het zogenoemde STAP-budget (Stimulering ArbeidsmarktPositie). De subsidie is voor werkenden en werkzoekenden die hun positie op de arbeidsmarkt willen verbeteren. Je vraagt de subsidie aan bij het UWV . De STAP vervangt de fiscale aftrek van scholingskosten.