In de meeste gevallen heb je tijdens een tweede studie geen recht meer op studiefinanciering. Maar er zijn uitzonderingen:
Handig: op de website van DUO vind je alle voorwaarden (zoals ook de leeftijdsgrens).
Een tweede studie is vaak duur omdat je dan het hogere instellingsgeld betaalt in plaats van het wettelijk collegegeld. Schrijf je jezelf in vóór het einde van de eerste studie, dan betaal je tot het einde van je tweede studie gewoon het wettelijk collegegeld. Dus ben je nog bezig met de eerste studie, schrijf je dan op tijd in voor de tweede.
Nog een manier om het gevreesde instellingsgeld te omzeilen: kies, als dit goed bij je past, voor een tweede studie in de gezondheidszorg of het onderwijs. Voorwaarde is wel dat je eerste studie niet in deze richting was.
Als je tijdens je sollicitatie al weet dat je wilt doorstuderen, kun je hierover onderhandelen. Opleidingsbudget kun je namelijk heel goed laten opnemen in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Sommige werkgevers doen dit al standaard.
Kom je er later in je carrière achter dat je bepaalde specifieke kennis mist? Ga dan alsnog in gesprek met je werkgever. Een werkgever kan een cursus of zelfs een hele studie financieren voor werknemers.