Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Brendy Batenburg leeft als een digital nomad:

“Kijk niet naar wat normaal is, maar luister naar je hart”

Bali, Singapore, Californië, Denemarken, Spanje en inmiddels al maanden op de Malediven. Brendy Batenburg (27) zegde haar eerste vaste baan op, begon parttime voor zichzelf en reist inmiddels in de vorm van slow travel de wereld over. “Reizen heeft altijd in me gezeten en in Nederland heb ik me nooit thuis gevoeld.” Na een tijdje gewerkt te hebben in loondienst besloot ze haar leven om te gooien. Dit deed ze niet drastisch, maar stap voor stap. Laat je inspireren door Brendy’s verhaal en haar tips en tricks.
 

Reiskriebels

“Heimwee heb ik eigenlijk nooit, dat maakt dit leventje wel een stuk makkelijker.” Daarom besloot Brendy ook al snel om na haar studententijd Nederland te verlaten. Samen met haar toenmalige vriend verhuisde ze naar Japan. Het lukte haar helaas niet om een baan te vinden. “Het geld was op, dus na over de hele wereld gesolliciteerd te hebben, verhuisde ik met pijn in mijn hart terug naar Nederland, waar ik in Amsterdam ging werken.”

Workation

Brendy gaf niet op. Hoe kon ze haar droom waarmaken om werken en reizen te combineren? “Ik struinde het internet af en kwam terecht op blogs en Youtube kanalen van mensen die leefden als een digital nomad. Een wereld ging voor me open. Kan dit, bestaat dit?! Doordat ik in loondienst werkte en in 2018 er nog niet zo flexibel werd gedacht over thuiswerken, was ik plaatsgebonden. Op het internet las ik blogs met stappenplannen hoe je je manager kan overtuigen om op afstand te werken.” Dat lukte en ze ging op haar eerste “workation” naar Bali. “Hij vroeg zelfs grappend of hij mee mocht.”

Helaas kon deze manier van werken niet voortgezet worden bij haar baan in Amsterdam. “Elke dag naar hetzelfde kantoor gaan stond mij heel erg tegen. Ik vond mijn baan heel erg leuk. Ook had ik fijne collega’s en een goed salaris, maar mijn drang om nieuwe talen, culturen en landen te ontdekken was groter dan de zekerheid die ik in Nederland had.” Ze vond een baan als Facebook adverteerder waarbij ze op afstand mocht werken. “Nu kon mijn droom eindelijk werkelijkheid worden.”

Voor zichzelf begonnen

Tenminste, dat is wat Brendy toen dacht. “Eigenlijk was het probleem nu precies andersom. Ik kon reizen en werken, maar ondanks dat ik enorm mijn best deed paste de baan niet bij mij. Toen dacht ik: ik creëer zelf wel een baan waar ik gelukkig van word.” LinkedIn heeft ze altijd als een zeer nuttig en interessant platform gezien en in haar studententijd gaf ze al LinkedIn trainingen. Dit is ze ook altijd blijven doen naast haar banen. “Sinds 2020 doe ik dit nu fulltime en ben ik dus freelancer.”

Voor en nadelen van deze levensstijl

Wat Brendy het leukste vindt aan leven als een digital nomad? De vrijheid die het met zich meebrengt. “Dat ik kan werken waar ik wil en wanneer ik wil. Op deze manier kan ik continue nieuwe prikkels ervaren en nieuwe dingen leren. Zonder kennis opdoen van bijvoorbeeld andere culturen heb ik het gevoel dat ik stil sta.” Kleven er ook nadelen aan? Zeker. “Starten met ondernemen kan onzeker zijn en ik had moeite om geld te sparen. Daarom ben ik er een vaste freelance klus naast gaan doen voor meer financiële zekerheid.”

Tips en tricks

Dat is dan ook Brendy haar gouden tip: “Ontdek waar je goed in bent en waar je gelukkig van wordt, bijvoorbeeld het geven van social media trainingen. Doe dit alvast freelance naast je baan. Of begin met het verder ontwikkelen van skills via cursussen of filmpjes op You Tube. Stop niet meteen met werken, maar bouw het af als je bijvoorbeeld in loondienst werkt. Begin ernaast met ondernemen. Op een gegeven moment kan je het fulltime gaan doen en gaan en staan waar je wil.”

Andere praktische tips die ze deelt vanuit haar ervaringen:

  • Denk aan je vaccinaties, zoek dit op per land.
  • Neem een reisverzekering.
  • Zoek plekken met goede wifi, stopcontacten etc.
  • Vergaar informatie op blogs voor en door digital nomads.
  • Kies van tevoren een budget waarmee je wil reizen.
  • Neem een goede laptop mee.
  • Travel light, je hebt weinig nodig en wil ook dingen kopen onderweg.
Brendy is helemaal overtuigd van deze levensstijl. “Het gaf me een enorm goed gevoel toen ik ervoor koos om helemaal voor mezelf te beginnen. Hierdoor kon mijn droom om te werken en tegelijkertijd te reizen eindelijk werkelijkheid worden.” Haar laatste advies: “Ga tegen de status quo in. Wat als normaal wordt gezien in Nederland, hoeft niet zo te zijn. Kijk dan ook niet naar wat normaal is, maar luister naar je hart.”