4 misverstanden over online bankieren

Bankiert u met of zonder internet?

De meeste overheden en bedrijven bieden hun diensten online aan. ABN AMRO ook. Online bankieren biedt veel voordelen, vooral voor ouderen. Want online bankieren helpt juist senioren om zo lang mogelijk zelfstandig en zelfredzaam te blijven en om grip te houden op hun bankzaken.

Maar er zijn nog steeds senioren die niet online kunnen of willen bankieren. Dit berust vaak op misverstanden. We hebben de meest voorkomende misverstanden over Internet Bankieren en de ABN AMRO app op een rij gezet.

 1. Het is moeilijk en ingewikkeld

  We kunnen ons voorstellen dat u er een beetje tegenop ziet om te starten met online bankieren, zeker als u weinig of geen ervaring heeft met bankieren via een computer of mobiel. Daarom willen we u zoveel mogelijk helpen. Want als u eenmaal weet hoe het werkt is het makkelijker dan u denkt.

  • Bekijk onze handleidingen met duidelijke instructies en afbeeldingen. Zo vindt u in 'Maak kennis met Internet Bankieren' meer uitleg over de meest voorkomende taken, zoals inloggen en overboeken. En in 'Beginnen met de ABN AMRO app' ziet u stap voor stap hoe u de app kunt downloaden en de eerste keer kunt starten.
  • In ons online woordenboek leggen we meer dan 100 van de meest gebruikte termen over online bankieren uit. 
  • Wilt u liever hulp van iemand uit uw vertrouwde omgeving? Bijvoorbeeld uw partner of een zoon of dochter? U kunt iemand anders eenvoudig machtigen voor uw betaalrekening.

  Misschien is het in het begin even wennen, maar we weten zeker dat u snel overtuigd bent van de voordelen van online bankieren.

 2. Het is niet overzichtelijk

  Misschien vindt u het prettig uw bij- en afschrijvingen in een ordner te bewaren. Dat overzicht heeft u ook met online bankieren. We noemen een paar voorbeelden:

  • U kunt uw bij- en afschrijvingen bekijken in Internet Bankieren tot 18 maanden terug en uw rekeningafschriften zelfs tot 10 jaar terug.
  • U kunt op elk gewenst moment het actuele saldo van uw rekeningoverzicht bekijken. Het duurt een paar werkdagen voordat een overschrijvingsformulier is verwerkt, terwijl een online betaling vaak al binnen 5 seconden op de rekening van de ontvanger staat. U hoeft dus niet meer te wachten op een papieren afschrift om er zeker van te zijn dat een betaling is gedaan.
  • Bent u even niet in de gelegenheid gebruik te maken van Internet Bankieren of de ABN AMRO app? U kunt altijd telefonisch uw actuele saldo opvragen via de Saldolijn.
  • Ook belangrijk: minder papier is beter voor het milieu.
 3. Het is niet veilig

  We doen er alles aan om u zo veilig mogelijk te laten bankieren. De gegevens die u via Internet Bankieren en de ABN AMRO app verstuurt, zijn niet voor anderen zichtbaar. U logt in met inlogcodes die u alleen kent. En in tegenstelling tot cash geld, kunt u uw geld niet verliezen. Natuurlijk moet u zelf ook blijven opletten en weten wat u wel of juist niet moet doen. Heeft u toch het idee dat de ABN AMRO app niet veilig is? Dan is het goed om te weten dat de Fraudehelpdesk nauwelijks meldingen krijgt van misbruik .

 4. Het is duur

  Heeft u geen smartphone of computer met internetverbinding? En wilt of kunt u die ook niet aanschaffen? Dan kunt u gebruikmaken van een computer in een bibliotheek of buurtcentrum. Ook kunt u gratis gebruikmaken van de computers en tablets in onze bankkantoren. Internet Bankieren en de ABN AMRO app zijn gratis terwijl u voor papieren afschriften en overschrijvingsformulieren wel een vergoeding betaalt.

Bankieren met of zonder internet

Toch bankieren op papier?

U kunt nog steeds met acceptgiro’s betalen en geld overmaken via overschrijvingsformulieren. Gebruik de ABN AMRO-enveloppen en verzend deze zonder postzegel via een brievenbus van PostNL.