5 manieren om uw hypotheeklasten te verlagen

01-06-2019

De maandelijkse hypotheeklasten lijken vaak een vaststaand gegeven. Maar er zijn wel degelijk interessante besparingen mogelijk. Bekijk deze 5 mogelijkheden om de maandlasten van uw hypotheek te verlagen.

 1. Hypotheek extra aflossen

  Investeren om te besparen. Extra aflossen op uw hypotheek kan interessant zijn als u financiële zekerheid wilt, een restschuld wilt voorkomen of rekening wilt houden met een lager pensioen. Doordat u extra aflost, worden uw maandlasten lager.

  Om uw maandlasten aanzienlijk te verlagen, zal u een flink bedrag extra moeten aflossen. Een kleine aflossing zet geen zoden aan de dijk. Bij een rentetarief van bijvoorbeeld twee procent, bespaart u € 20 bruto per jaar over elke € 1.000 die u aflost.

  Bij de afweging uw hypotheek extra af te lossen met spaargeld of beleggingen speelt het rendement een belangrijke rol. Aflossen is financieel aantrekkelijk als het netto rendement van uw spaargeld en uw beleggingen in box 3 lager is dan de netto kosten van uw hypotheek in box 1.
 2. Oversluiten en rente afkopen

  Het kan financieel aantrekkelijk zijn om de lopende rentevaste periode van uw hypotheek open te breken. En een nieuwe rentevaste periode met een lagere rente af te sluiten. Meestal betaalt u hiervoor wel eenmalig een vergoeding aan uw bank. Want doordat u de rentevaste periode van uw hypotheek eerder beëindigt, lijdt de bank renteverlies.

  Vaak mag u jaarlijks maximaal 10% van de oorspronkelijke hypotheek aflossen zonder kosten. Als u meer wilt aflossen per jaar, betaalt u een vergoeding aan de bank. Hoe hoog deze vergoeding is staat in uw hypotheekvoorwaarden. U mag deze vergoeding als aftrekpost in de belastingaangifte opnemen.
 3. Oversluiten en rente middelen

  Een derde optie is uw hypotheek oversluiten in combinatie met rentemiddeling. Bij rentemiddeling wordt de vergoeding die u aan uw bank betaalt voor het oversluiten van uw hypotheek, verdeeld over de nieuwe rentevaste periode. U betaalt de vergoeding dan door een opslag op de nieuwe lagere rente.
 4. Lagere renteopslag

  U kunt ook controleren of u inmiddels in aanmerking komt voor een lagere renteopslag op uw hypotheek. De verhouding tussen de hypotheeksom en de waarde van uw woning bepaalt de risicoklasse waarin uw hypotheek is ingedeeld. U betaalt een extra renteopslag als u een hoge hypotheek heeft in verhouding tot de waarde van uw woning. Een lagere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde leidt tot minder risico voor de bank. Als uw hypotheek in een lagere risicoklasse valt, kan de renteopslag omlaag.

  Is de waarde van uw woning gestegen? Of heeft u in de tussentijd extra afgelost op uw hypotheek? Dan kan het zijn dat u naar een lagere renteopslag kunt. Meestal moet u een lagere renteopslag wel zelf bij uw bank aanvragen. U heeft hiervoor een recente WOZ-waarde of een recent taxatierapport nodig.
 5. Rentekorting duurzame woning

  De vijfde mogelijkheid is rentekorting. Daarvan kunt u profiteren als uw woning energiezuinig is. Heeft u een energiezuinige woning? Dan krijgt u bij ABN AMRO een rentekorting van 0,2%.
 

Lagere hypotheeklasten

Of u uw hypotheeklasten kunt verlagen, hangt af van uw persoonlijke financiële situatie, de waarde van uw (duurzame) woning en uw hypotheekvoorwaarden. Doordat de rente laag is, is dit een goed moment om te kijken of het oversluiten van uw hypotheek naar een andere rentevaste periode voor u financieel aantrekkelijk is. De stijging van de huizenprijzen van afgelopen jaren kan aanleiding zijn voor een verlaging van de renteopslag op uw hypotheek.
Actueel hypotheeknieuws

Actueel hypotheeknieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt en lees de laatste nieuwsberichten over wonen en regelgeving.

Andere suggesties voor u

3 manieren om uw overwaarde te benutten

De laatste jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. Voor veel huiseigenaren is daarmee de overwaarde van hun huis flink toegenomen. Hoe kunt u deze overwaarde benutten?

Wonen met zorg: denkt u een stap vooruit?

Iedereen wil graag gezond oud worden en vitaal blijven. En als het even kan, zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Als u op latere leeftijd toch een vorm van zorg nodig heeft, waar moet u dan aan denken?

Mogelijkheden om uw overwaarde te benutten

De laatste jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. Hierdoor zien veel huiseigenaren de overwaarde van hun huis toenemen. Hoe kunt u deze overwaarde benutten? Wij zetten een aantal mogelijkheden voor u op een rij.