Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Moeder en kind doen geld in geldvarken

5 tips om uw kind te leren sparen

Zo maakt u sparen leuk voor uw kind

Sparen voor nu en later, dat is best lastig voor een kind. Met deze tips maakt u sparen leuker én begrijpelijker. Bijvoorbeeld door uw kind zelf een spaardoel te laten kiezen. Of door te laten zien hoe spaargeld groeit.

 1. Laat uw kind zelf een spaardoel kiezen

  Sparen zonder dat je weet waarvoor is best lastig. Het lukt veel beter als uw kind een echt een spaardoel heeft. Een eigen mobieltje of spelcomputer, bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat uw kind zelf iets kiest, want dat motiveert veel meer dan als u iets bedenkt. Met deze poster kan uw kind makkelijk bijhouden hoeveel geld hij of zij al gespaard heeft. Zo ziet uw kind zijn of haar spaardoel steeds dichterbij komen.

 2. Wat mag uw kind doen met gekregen geld?

  Krijgt uw kind geld voor een goed rapport? Of voor zijn of haar verjaardag? Bespreek dan samen wat er met ermee gebeurt. Gaat er geld naar de spaarrekening? En zo ja, hoeveel? Hoe meer je spaart hoe sneller je het spaardoel bereikt natuurlijk, maar het is ook leuk om nu al wat te kopen van het gekregen geld. Misschien bedenken jullie samen een middenweg.

 3. Heitje voor een karweitje

  Uw kind helpt vast wel eens mee in het huishouden. Dat hoeft natuurlijk niet steeds beloond te worden, want sommige taken horen er tenslotte gewoon bij. Maar als uw kind soms wat kan bijverdienen met klusjes in en om het huis, leert hij of zij te sparen voor dat ene spaardoel. Bijvoorbeeld als uw kind een dagje helpt met onkruid wieden in de tuin, of de auto wast. Met deze poster houdt uw kind heel makkelijk bij wanneer hij of zij welke klusjes voor u gedaan heeft. Wist u dat kinderen vanaf 13 jaar officieel een bijbaantje mogen hebben?

 4. Samen contant geld op de rekening storten

  Grote kans dat contant geld snel wordt uitgegeven door uw kind. Ook als het uit hun spaarpot komt. Door het meteen op een rekening te storten, is de verleiding het uit te geven minder groot. En wordt sparen ook een stuk makkelijker. Bij een aantal geldautomaten kunt u het geld makkelijk op een rekening storten. Als u dit samen met uw kind doet, snapt uw kind beter dat het om écht geld gaat op de rekening. Muntgeld kunt u overigens tot € 50 gratis storten. Of u nou wel of geen rekening heeft bij ABN AMRO.

 5. Laat uw kind zien hoe spaargeld groeit

  Als uw kind nog jong is, vindt u het misschien niet zo prettig als uw kind zelf kan betalen. Toch kan het handig zijn als uw kind kan zien wat er op de rekening gebeurt. Om te kijken hoe het spaargeld groeit en of het spaardoel al in zicht is.

  Met de Jongerengroeirekening , kunt u zelf instellen wat uw kind met de rekening kan doen. Dat kan makkelijk online of via de Mobiel Bankieren app. In het begin laat u uw kind de rekening bijvoorbeeld alleen inzien. Vervolgens kunt uw hem of haar stap voor stap steeds meer zelf laten doen. U houdt er zelf altijd zicht op.

  Voor de rente hoeft uw kind het even niet te doen, maar sparen is en blijft een goede manier om te leren dat het slim is geld opzij te zetten. Wie wil er nu niet iets kunnen kopen wat je écht heel graag wilt hebben?

Ook interessant voor u

Gratis toegang de leukste bank-app voor kinderen

De Gimi app is de leukste bank-app speciaal voor kinderen. Zo leren ze spelenderwijs over de waarde van geld en checken ze hun eigen saldo zonder dit uit te kunnen geven. En nog veel meer! Kinderen krijgen nu gratis toegang tot de pro-versie van Gimi.

De Jongerengroeirekening van uw kind instellen

 • Jongerengroeirekening instellen en beheren
 • U bepaalt de betaallimiet
 • Pushberichten ontvangen als uw kind iets betaalt

Sparen voor uw kind

Sparen voor uw kind is leuk. Zo helpt u hen vast een beetje met grote uitgaven in de toekomst. Hiervoor kunt u bij ons een KinderToekomst Spaarrekening openen.