Naar de navigatie Naar de inhoud

Kenmerken Royaal Rekening

Alles over de Royaal Rekening

Wat is de Royaal Rekening?

De Royaal Rekening is een spaarrekening waarmee u als schenker geld schenkt en/of via een erfenis geld nalaat 'onder bewind'. De rekening staat op naam van de ontvanger van de schenking. U als schenker wijst zelf een bewindvoerder voor de rekening aan. U kunt uzelf ook als bewindvoerder aanwijzen.

 • De ontvanger van de schenking of zijn wettelijk vertegenwoordiger opent de rekening.

 • De schenker mag altijd inleggen. De bewindvoerder mag altijd opnemen.

 • De ontvanger krijgt altijd een basisrente. Over het spaargeld dat tot het einde van het kwartaal op de spaarrekening staat, krijgt de ontvanger ook een bonusrente.

Voorwaarden

Voorwaarden Royaal Rekening (pdf, 55kB)

Voor wie?

Particulieren.

Rente

 • 0,10%
  Dit is de huidige basisrente. Deze rente krijgt de ontvanger van de schenking altijd tot € 1.000.000,-.

 • 0,15% 
  Dit is de huidige bonusrente. De ontvanger krijgt bonusrente over het spaargeld dat tot het eind van het kwartaal op uw rekening staat. Ook als de schenker het bedrag in de loop van dat kwartaal heeft gestort.

 • De genoemde rentepercentages zijn de effectieve rentes op jaarbasis. De rentepercentages van de Royaal Rekening staan niet vast. ABN AMRO kan deze altijd wijzigen.

 • Boven € 1.000.000,- krijgt de ontvanger geen rente. Spaart u meer dan dit bedrag? Lees dan over sparen bij ABN AMRO MeesPierson.

 • Wilt u een e-mail van ons ontvangen als de rente gaat wijzigen? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Productinformatie via Internet Bankieren.

Kosten

 • De Royaal Rekening is gratis. Ook de bijbehorende akte die ABN AMRO opstelt, is gratis.

 • Wilt u een betaalrekening openen om de Royaal Rekening te beheren? Bekijk de tarieven.

Wanneer krijgt de ontvanger de rente?

Wij maken de rente naar de ontvanger over op 31 maart, 30 juni, 30 september en 31 december. De ontvanger ziet deze betaling de tweede werkdag van het volgende kwartaal bij zijn bij- en afschrijvingen.

Wanneer krijgt de ontvanger bonusrente?

Wilt u geld overmaken naar de spaarrekening en zeker weten dat de ontvanger hierover de bonusrente krijgt? Laat het geld dan op de rekening staan tot en met: 30 maart, 29 juni, 29 september en 30 december.

Rekening openen

Lees de informatie over het openen van de Royaal Rekening.

Wie beheert de rekening?

 • De schenker wijst een bewindvoerder aan die over de rekening mag beschikken. Dit geeft de schenker aan als de ontvanger de rekening opent. De schenker kan ook zichzelf aanwijzen als bewindvoerder. Lees meer over schenken onder bewind.

 • De schenker bepaalt vooraf wanneer de ontvanger over het geld kan beschikken. Dit kan op 3 manieren:

  • Via de bijbehorende akte die ABN AMRO gratis opstelt.
  • Via een notariële akte die de notaris opstelt.
  • Via een testament. De erflater wijst in het testament iemand als bewindvoerder aan.

  Goed om te weten is dat het kind bezwaar mag maken tegen het bewind. Dit mag vanaf vijf jaar na invoering van het bewind. Het kind moet dan wel meerderjarig zijn. Vindt de rechter dat het meerderjarige kind het geld zelf kan beheren, dan kan hij het bewind stopzetten.

Rekening beheren via Internet Bankieren

De bewindvoerder kan via Internet Bankieren en/of via de Mobiel Bankieren App de Royaal Rekening en eventueel de betaalrekening beheren. Maakt de bewindvoerder zelf geen gebruik van Internet Bankieren? Open dan ook een betaalrekening op naam van de ontvanger om de rekening te beheren via Internet Bankieren. Aan de betaalrekening zijn kosten verbonden. Bekijk de tarieven.

Geld opnemen

 • De bewindvoerder kan spaargeld opnemen wanneer dat gewenst is. Dit kost niets. Geld opnemen kan door een bedrag over te maken van de spaarrekening naar de betaalrekening op naam van de ontvanger die onder het bewind valt. Dit kan via Internet Bankieren of via de Mobiel Bankieren app.

 • Over het bedrag dat de bewindvoerder tijdens een kwartaal opneemt, krijgt de ontvanger alleen de basisrente.

Depositogarantiestelsel

Deze spaarrekening valt onder de werking van het depositogarantiestelsel. Dit stelsel beschermt u als ABN AMRO Bank niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen. Informatie over het depositogarantiestelsel en eventuele uitzonderingen met betrekking tot de dekking die voor u van belang kunnen zijn, vindt u op het Informatieblad depositogarantiestelsel. Meer informatie en het informatieblad is te vinden op abnamro.nl/garantiestelsel.

Spaarrekening opheffen

Lees hier hoe u een Royaal Rekening kunt opheffen.

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.