Naar de navigatie Naar de inhoud

Kenmerken KinderToekomst Spaarrekening

Alles over de KinderToekomst Spaarrekening

Wat is de KinderToekomst Spaarrekening?

De KinderToekomst Spaarrekening is een spaarrekening voor uw kind of kleinkind waarop u als ouder of grootouder kunt sparen. Het kind krijgt naast een basisrente ook een bonusrente over het spaargeld dat tot en met 30 december op de spaarrekening staat.

Voor wie?

 • De KinderToekomst Spaarrekening is voor kinderen tot en met 18 jaar.

 • Aan te vragen voordat het kind 11 jaar oud wordt.

 • Alleen de wettelijk vertegenwoordigers kunnen een KinderToekomst Spaarrekening openen, dit zijn meestal de ouders. Grootouders of anderen kunnen de rekening aanvragen, maar in elk geval één van de wettelijk vertegenwoordigers moet toestemming geven.

 • U mag maximaal 1 rekening per kind openen.

Rente

 • 0,10%
  Dit is de huidige basisrente. De basisrente ontvangt het kind altijd tot € 1.000.000,-.

 • 0,35%

  Dit is de huidige bonusrente. De bonusrente krijgt het kind bovenop de basisrente over het spaargeld als u het geld tot en met 30 december op de rekening laat staan.

 • De genoemde rentepercentages zijn op jaarbasis. Rentepercentages op de KinderToekomst Spaarrekening staan niet vast. De bank kan deze altijd wijzigen. Meer weten over spaarrente? Lees de uitleg.

 • Boven € 1.000.000,- krijgt het kind geen rente. Spaart u meer? Lees dan over sparen bij ABN AMRO MeesPierson.

 • Wilt u een e-mail van ons ontvangen als de rente gaat wijzigen? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Productinformatie via Internet Bankieren.

Wanneer krijg ik de rente?

Het kind krijgt de rente elk jaar op 31 december op de rekening. U ziet deze betaling de tweede werkdag in januari bij de bij- en afschrijvingen. 

Geld opnemen

 • Standaard is ingesteld dat de wettelijk vertegenwoordiger van uw kind geld van deze spaarrekening mag opnemen. U kunt dat altijd veranderen via het menu 'Beheer' in Internet Bankieren of via 'Instellingen' in de Mobiel Bankieren app.

 • Om geld op te nemen maakt u een bedrag over van de spaarrekening naar een ABN AMRO betaalrekening die op naam van uw kind staat. Dat kan via Internet Bankieren of de Mobiel Bankieren app. Heeft uw kind nog geen betaalrekening? Open dan de Jongerengroeirekening

 • U kunt elk gewenst bedrag opnemen. Dat kost u niets. Let op: het kind krijgt geen bonusrente over het bedrag dat u opneemt.

Aanvraag door grootouder

Als grootouder kunt u de KinderToekomst Spaarrekening aanvragen voor uw kleinkind. U kunt uw aanvraag doen via internet, op één van onze bankkantoren of telefonisch via 0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten).


Nadat u uw aanvraag heeft ingediend, sturen wij u een e-mail met de bevestiging van uw aanvraag. Heeft u geen e-mail adres dan sturen wij u per post een bevestigingsbrief van uw aanvraag.

Daarnaast sturen wij de wettelijk vertegenwoordiger(s) binnen drie werkdagen de overeenkomst KinderToekomst Spaarrekening ter ondertekening. Zodra wij de getekende overeenkomst hebben ontvangen, openen wij de rekening.


Alleen een wettelijke vertegenwoordiger zal de rekening kunnen inzien en beheren via Internet- en/of mobiel bankieren.

Depositogarantiestelsel

Deze spaarrekening valt onder de werking van het depositogarantiestelsel. Dit stelsel beschermt u als ABN AMRO Bank niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen. Informatie over het depositogarantiestelsel en eventuele uitzonderingen met betrekking tot de dekking die voor u van belang kunnen zijn, vindt u op het Informatieblad depositogarantiestelsel. Meer informatie en het informatieblad is te vinden op abnamro.nl/garantiestelsel.

Aanvragen

 • U kunt de KinderToekomst Spaarrekening eenvoudig online aanvragen. Lees eerst de informatie over het online aanvraagproces.

 • Grootouders of anderen kunnen de rekening aanvragen, maar in elk geval één van de wettelijk vertegenwoordigers moet toestemming geven. Dit zijn meestal de ouders.

 • Als u de rekening aanvraagt, vragen we u om het Burger Service Nummer (BSN) van uw kind in te vullen. U vindt dit nummer bijvoorbeeld op de polis of op het pasje van de zorgverzekering of op de brief over het Burger Service Nummer die u van uw gemeente heeft ontvangen.

Internet Bankieren

Als u de rekening aanvraagt, vraagt u automatisch Internet Bankieren aan op de naam van het kind. U kunt de rekening dan makkelijk beheren via Internet Bankieren.

Uw kind wordt 18 jaar

 • ABN AMRO sluit de KinderToekomst Spaarrekening in de maand januari volgend op het kalenderjaar waarin uw kind 18 jaar wordt. Het spaargeld, inclusief de basisrente en bonusrente, maken wij over naar een andere ABN AMRO spaarrekening op naam van uw kind.

 • Heeft uw kind geen andere ABN AMRO spaarrekening? Dan openen wij die u voor uw kind. We sturen u tegen die tijd hierover een brief met meer informatie.

 • Wilt uw kind over het jaar waarin het 18 jaar wordt in aanmerking komen voor de bonusrente? Dan moet uw kind het spaargeld tot en met 30 december van dat jaar op de spaarrekening laten staan. Let op: als uw kind 18 jaar is, kan alleen hij of zij over het geld beschikken.

 • Wilt u niet dat uw kind op zijn of haar 18e verjaardag over het spaargeld beschikt? Maak daar dan goede afspraken over. Als u het spaargeld naar uw eigen rekening overboekt, kan de Belastingdienst dat zien als schenking van uw kind aan u. Het kan dan zijn dat u daarover schenkbelasting moet betalen. Bekijk de tarieven en vrijstellingen van schenkbelasting.

Spaarrekening opheffen

U kunt de KinderToekomst Spaarrekening altijd beëindigen. Dit kost u niets. Lees hier meer over het opheffen van een spaarrekening

Let op: Houd er rekening mee dat het kind geen bonusrente meer krijgt als u de KinderToekomst Spaarrekening zelf opheft.

Voorbeeldberekening

Bereken zelf wat u kunt sparen voor uw kind of kleinkind met de KinderToekomst Spaarcalculator.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.