Naar de navigatie Naar de inhoud

Sparen voor studie en rijbewijs van uw kind

Sparen voor studie van uw kind

Sparen voor uw kind

Ongeveer 77% van de ouders heeft een spaarrekening voor zijn kind (bron: Nibud). Vaak openen ze deze als hun baby net geboren is. Er komt een moment dat uw kind wensen voor later krijgt, zoals een studie, op kamers gaan, een rijbewijs. Spaart u voor uw kind? In hoeverre kunt u later uw kind bij deze wensen ondersteunen, met het bedrag dat u nu spaart? In deze blog geven wij u graag meer inzicht.

Hoeveel sparen voor uw kind?

Veel ouders weten eigenlijk niet wat zaken als rijbewijs, studie en op kamers gaan allemaal kost. Daarom hebben we het voor u op een rijtje gezet. Hoeveel spaart u nu voor uw kind? Kunt u hiermee een waardevolle bijdrage doen voor rijlessen? Of is het voldoende om zelfs een heel rijbewijs te bekostigen?

Sparen voor studie van uw kind

Het collegegeld voor het hoger onderwijs is in studiejaar 2015/2016 € 1951,- (€ 163,- per maand). Spaart u vanaf de vierde verjaardag van uw zoon of dochter elke maand € 50,-? Dan heeft u in 14 jaar tijd toch al snel zo'n € 9.300,- bij elkaar (op basis van gemiddeld 1,5% rente over 14 jaar). Genoeg voor bijna 5 jaar collegegeld.

Wat kost op kamers gaan?

De huur van een (studenten)kamer is nu gemiddeld € 366,- per maand. Maar dat is nog niet alles. Denk ook aan uitgaven voor boodschappen, kleding en eventuele studieboeken. Uw kind krijgt al snel te maken met kosten meer dan € 900,- per maand. Het is dan prettig als u uw kind zo nu en dan kunt bijstaan.

sparen voor de toekomst van uw kind

Sparen voor rijbewijs van uw kind

Een rijbewijs is een groot cadeau voor uw kind maar ook een grote uitgave voor uzelf. Voordat uw kind mag rondrijden, bent u al snel meer dan € 2500,- verder. Als u vanaf de vierde verjaardag van uw kind elke maand € 15,- spaart, heeft u in 14 jaar tijd € 2800,- bij elkaar (we gaan hier uit van gemiddeld 1,5% rente over 14 jaar).

Spaarrekening voor uw kind

Sparen voor uw kind kan op verschillende manieren. Wilt u een spaarrekening voor uw kind openen? Met de KinderToekomst Spaarrekening krijgt uw kind het geld tot zijn of haar beschikking op 18-jarige leeftijd. U kunt ook de Royaal Rekening nemen als spaarrekening voor uw kind. Hiermee kunt u het moment dat uw kind het spaargeld krijgt nog even uitstellen. Tot slot kunt u in eigen beheer voor uw kind sparen, via uw eigen spaarrekening. U heeft zelf in de hand wanneer u geld wilt schenken.

Tip: welke spaarrekening u ook kiest, met Automatisch Sparen kunt u ongemerkt een fijn bedrag voor uw kind sparen. 

Uw kind leert omgaan met geld

U wil dat uw kind verstandige keuzes maakt met het geld dat u voor hem of haar spaart. Het is van belang om uw kind stapsgewijs te leren omgaan met geld. Zij worden steeds meer verantwoordelijk voor hun keuzes en de fijne of nare consequenties daarvan. Lees ook onze blogs over kleedgeld en zakgeld.

Belastingtips

Graag geven wij u tot slot nog enkele tips over sparen voor uw kind en de belasting:

  • Voor de Belastingdienst is sparen voor uw kind hetzelfde als het schenken van geld. Op de website van de Belastingdienst kunt u nagaan wanneer u schenkingen aan de Belastingdienst moet doorgeven.

  • Tel als u belastingaangifte doet het spaargeld van uw kind(eren) onder de 18 mee bij uw vermogen in box 3.

  • Spaart u op uw eigen naam voor uw kind en wilt u uw kind het geld op zijn of haar 18de verjaardag geven? Kijk na wat u in 1 keer belastingvrij mag schenken. Misschien is het voordeliger om het bedrag in delen te schenken. Overigens zijn er bepaalde vrijstellingen voor de schenkbelasting als u geld schenkt aan uw kind.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Nibud adviseert een buffer

Ontdek de voordelen van zo'n reserve

Het nut van sparen voor een financiële buffer

Het Nibud adviseert elke maand 10% van uw netto inkomen opzij te zetten voor een financiële reserve. Zo vult u 'm na gebruik weer aan. Ontdek in welke situaties een buffer goed van pas komt.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief