Naar de navigatie Naar de inhoud

Sparen voor een studie of rijbewijs


Naar het blogoverzicht

Bent u ook benieuwd hoe andere ouders de financiën voor hun kinderen regelen? ABN AMRO deed in 2015 samen met djem insight studio een onderzoek. Daaruit bleek dat van de ouders die een kinderspaarrekening hebben geopend, 72% voor een eventuele studie spaart. Ongeveer een derde spaart om geld achter de hand te hebben voor andere toekomstige uitgaven voor het kind. Denk daarbij aan dingen die bijdragen aan de zelfstandigheid van jongvolwassenen, zoals een rijbewijs of reis. Bekijk hier wat de kosten van enkele populaire spaardoelen voor kinderen zijn. Dan heeft u een financieel plaatje dat richting geeft aan uw spaarplan. 

Wat kost een studie?

Als u weet wat de kosten van een studie ongeveer zijn, dan weet u wat u minimaal opzij moet zetten om uw kind een flink eind op weg te helpen. Een opleiding aan een hogeschool of universiteit kost voor het studiejaar 2018/2019 € 2.060,-. De meeste studies duren 4 jaar. Voor een volledige hogere of universitaire opleiding leg je dus bijna € 9.000,- neer (inclusief verhogingen van het studiegeld). 

MBO
Op het mbo betalen alleen studenten ouder dan 18 jaar lesgeld, waarvan de hoogte voor het komende studiejaar € 1.155,- is. Ervan uitgaande dat je op het mbo alleen de laatste 2 jaren hoeft te betalen, kost deze opleiding in totaal bijna € 2.500,- (bron: Rijksoverheid.nl).

Beperkte studiefinanciering

Dat studeren steeds duurder wordt, is niet de enige reden om te sparen voor de opleiding van uw kind. De overheid heeft de afgelopen jaren fors bezuinigd op tegemoetkomingen. De enige hulpmiddelen die de overheid studenten aan het hbo en de universiteit nu biedt zijn een reispas en een lening, of aanvullende beurs voor gezinnen met een laag inkomen (bron: Rijksoverheid.nl). Alle reden dus om nu alvast een studiepotje aan te leggen voor uw kind. Maar hoeveel stopt u daar dan in? U weet nu natuurlijk nog niet wat uw kind later gaat studeren en hoeveel dat tegen die tijd kost. Stel, u zet elke maand € 50,- voor uw kind opzij, vanaf de geboorte tot het 18 jaar is. Zonder rente heeft u dan al € 10.800,- bij elkaar gespaard. Daarvan kan uw kind in ieder geval een volledige studie op een hogeschool volgen.

Op kamers gaan, plus...?

Bedenk ook hoe u financieel wilt en kunt klaarstaan voor uw kinderen. Betaalt u alleen de studie? Of ook de kosten van studieboeken, -materiaal en huur van een studentenkamer? Als richtlijn voor de kosten kunt het volgende aanhouden: een huurbedrag van € 417,- per maand. Studieboeken en -benodigdheden kosten maandelijks zo’n € 58,-, de zorgverzekering € 106,- en boodschappen tenslotte, € 181,- (bron: Nibud.nl). Dus in het geval van 'op kamers gaan-plus' komt u jaarlijks uit op € 9.144,-. Als u uw kind 4 jaar lang op deze manier financieel wilt helpen, kost dat ruim € 36.000,-. U zou dan maandelijks ongeveer € 150,- extra moeten sparen om dit bedrag te bereiken op de achttiende verjaardag van uw kind.

Sparen voor het rijbewijs

Heeft u het halen van het rijbewijs als spaardoel voor uw kind? Veel ouders geven hun kind dit cadeau als het tot de achttiende verjaardag niet rookt. Gemiddeld kost een rijbewijs zo'n € 2.300,-. In dit bedrag zitten de kosten voor zo’n 38 rijlessen en het theorie- en eindexamen (bron: cbr.nl). Tegenwoordig mogen kinderen vanaf 16,5 jaar al rijles nemen (bron: Rijksoverheid.nl). Als u vanaf de geboorte van uw kind tot aan die startleeftijd maandelijks € 15,- spaart, komt u zonder rente uit op een bedrag van € 2.970,-.

Bijdragen aan tussenjaar

U kunt uw kind ook financieel bijstaan bij het nemen van een 'tussenjaar': het op eigen wijze invullen van het jaar tussen de middelbare school en vervolgopleiding. Het tussenjaar geeft uw kind extra tijd om een passende vervolgstudie te kiezen. Ook kan de precieze invulling ervan het cv een enorme boost geven. De meeste toekomstige werkgevers zien vrijwilligerswerk of een verre reis als een zinvolle bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van hun sollicitant. Hoeveel een tussenjaar kost heb je zelf in de hand. Het hangt er helemaal vanaf wat uw kind gaat doen, hoe lang, waar en of het het zelf regelt of via een organisatie. Bekijk voor de tegemoetkomingen binnen Europa de Erasmusbeurs eens. Buiten Europa biedt het Wereldsupporter-programma verschillende subsidies en toelagen.

3 tips bij sparen voor uw kind

Heeft u het spaardoel voor uw kind helder voor ogen? Volg het voorbeeld van de meeste ouders en start met sparen als uw kind nog een baby is. Dan heeft u ruim de tijd om uw spaardoel te bereiken. Onderstaande tips helpen u daarbij:

  • Open een kinderspaarrekening. Zo houdt u het spaarpotje van uw kind gescheiden van uw eigen spaargeld.
  • Stel uw spaardoel in de Mobiel Bankieren app in. Het motiveert enorm als u ziet waarvoor u spaart. De voortgang van uw spaardoel volgt u makkelijk in de app.
  • Spaar automatisch. U kiest zelf een spaarbedrag. Dat wordt vervolgens maandelijks van uw betaal- naar uw spaarrekening of die van uw kind overgemaakt. Zo vergeet u geen overboeking en bereikt u ongemerkt uw doel. 

Bekijk ook het blog: Sparen voor uw kind of kleinkind. Hierin leest u hoe u kunt sparen voor uw kind of kleinkind en krijgt u enkele handige belastingtips.  

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.