Naar de navigatie Naar de inhoud

Sparen voor een studie of rijbewijs


Terug naar het blogoverzicht

Zo'n anderhalf jaar geleden onderzocht ABN AMRO hoe ouders de financiën voor hun kinderen regelen. Wat bleek? Van de ouders die een kinderspaarrekening hebben geopend, spaart 72% voor een eventuele studie. Ongeveer een derde spaart om geld achter de hand te hebben voor andere toekomstige uitgaven voor het kind. Voorbeelden hiervan zijn dingen die bijdragen aan de zelfstandigheid van jongvolwassenen, zoals een rijbewijs of reis (bron: Spaaronderzoek djem insight studio/ABN AMRO, september 2015). Hoe wilt u uw kind later financieel bijstaan? In dit blog achterhaal ik de kosten van enkele populaire spaardoelen voor kinderen. Dan heeft u een financieel plaatje dat richting geeft aan uw spaarplan.

Wat kost een studie?

Ga eerst eens na wat een opleiding kost. Dan weet u wat u minimaal opzij moet zetten om uw kind een flink eind op weg te helpen. In 2002 betaalde ik als startende student niet meer dan € 1.500,- per jaar aan collegegeld. Dat vond ik toen al veel geld. Ik schrik er dan ook van dat een opleiding aan een hogeschool of universiteit dit studiejaar € 1.984,- (en volgend jaar € 2.006,-) kost. In 15 jaar tijd is het bedrag dus met een derde verhoogd. Op het mbo betalen alleen studenten ouder dan 18 jaar lesgeld, waarvan de hoogte dit jaar € 1.137,- is. De meeste studies duren 4 jaar. Voor een volledige hogere of universitaire opleiding leg je dus € 7.936,- neer. Ervan uitgaande dat je op het mbo alleen de laatste 2 jaren hoeft te betalen, kost deze opleiding in totaal € 2.274,- (bron: Rijksoverheid.nl).

Beperkte studiefinanciering

Dat studeren steeds duurder wordt is niet de enige reden om te sparen voor de opleiding van uw kind. De overheid heeft de afgelopen jaren fors bezuinigd op tegemoetkomingen. In 'mijn tijd' kreeg ik mijn studiefinanciering nog als gift. Sinds 2015 is dat wel anders. De enige hulpmiddelen die de overheid nu biedt zijn een lening of aanvullende beurs voor gezinnen met een laag inkomen (bron: Rijksoverheid.nl). Alle reden dus om nu alvast een studiepotje aan te leggen voor uw kind. Maar hoeveel stopt u daar dan in? U weet nu natuurlijk nog niet wat uw kind later gaat studeren en hoeveel dat tegen die tijd kost. Stel, u zet elke maand € 50,- voor uw kind opzij, vanaf de geboorte tot het 18 jaar is. Zonder rente heeft u dan al € 10.800,- bij elkaar gespaard. Daarvan kan uw kind in ieder geval een volledige studie op een hogeschool volgen, met eventueel – maar liever geen – uitloop van een jaar.

Op kamers gaan, plus...?

Bedenk goed hoe u financieel wilt en kunt klaarstaan voor uw kinderen. Betaalt u alleen de studie? Of ook de kosten van studieboeken, -materiaal en huur van een studentenkamer? In een eerder blog, Sparen voor uw kind of kleinkind, schreef ik dat ik het spaargeld dat ik van mijn ouders kreeg, gebruikte voor de huur van mijn studentenstudio. Dit betekende wel dat ik voor mijn studiekosten zelf een oplossing moest zoeken. Voor mij was het dus niet én-én. Wilt u dat later allemaal wél voor uw kind? Houd dan rekening met een huurbedrag van € 366,- per maand. Studieboeken en -benodigdheden kosten maandelijks zo’n € 57,-, de zorgverzekering € 97,- en boodschappen tenslotte, € 161,- (bron: Nibud.nl). Dus in het geval van 'op kamers gaan-plus' komt u jaarlijks uit op € 8.172,-. Als u uw kind 4 jaar lang op deze manier financieel wilt helpen, kost dat € 32.688,-. U zou dan maandelijks ongeveer € 150,- extra moeten sparen om dit bedrag te bereiken op de achttiende verjaardag van uw kind.

Sparen voor het rijbewijs

Behoort ook het rijbewijs tot de spaardoelen die u voor uw kind heeft? Veel ouders doen hun kind het roze papiertje (inmiddels pasje) cadeau als het tot de achttiende verjaardag niet rookt. Dat de sigaretten je na het behalen van het rijbewijs om de oren vliegen, lijkt niemand wat te interesseren. Cadeau of niet, gemiddeld kost een rijbewijs zo'n € 2.500,-. In dit bedrag zitten de kosten voor de rijlessen en het theorie- en eindexamen. Tegenwoordig mogen kinderen vanaf 16,5 jaar al rijles nemen (bron: Rijksoverheid.nl). Als u vanaf de geboorte van uw kind tot aan die startleeftijd maandelijks € 15,- spaart, komt u zonder rente uit op een bedrag van € 2.970,-. Daarvan koopt u een ruim rijlespakket, en houdt u zelfs geld over voor een 'bijzondere verrichtingen' examen.

Bijdragen aan tussenjaar

U kunt uw kind ook financieel bijstaan bij het nemen van een 'tussenjaar': het op eigen wijze invullen van het jaar tussen de middelbare school en vervolgopleiding. Het tussenjaar geeft uw kind extra tijd om een passende vervolgstudie te kiezen. Ook kan de precieze invulling ervan het cv een enorme boost geven. De meeste toekomstige werkgevers zien vrijwilligerswerk of een verre reis als een zinvolle bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van hun sollicitant. Hoeveel een tussenjaar kost heb je zelf in de hand. Het hangt er helemaal vanaf wat uw kind gaat doen, hoe lang, waar en of het het zelf regelt of via een organisatie. Bekijk voor de tegemoetkomingen binnen Europa de Erasmusbeurs eens. Buiten Europa biedt het Wereldsupporter-programma verschillende subsidies en toelagen.

3 tips bij sparen voor uw kind

Heeft u het spaardoel voor uw kind helder voor ogen? Volg het voorbeeld van de meeste ouders en start met sparen als uw kind nog een baby is. Dan heeft u ruim de tijd om uw spaardoel te bereiken. Onderstaande tips helpen u daarbij:

  • Open een kinderspaarrekening. Zo houdt uw het spaarpotje van uw kind gescheiden van uw eigen spaargeld.
  • Stel uw spaardoel in de Mobiel Bankieren app in . Het motiveert enorm als u ziet waarvoor u spaart. De voortgang van uw spaardoel volgt u makkelijk in de app.
  • Spaar automatisch . U kiest zelf een spaarbedrag. Dat wordt vervolgens maandelijks van uw betaal- naar uw spaarrekening of die van uw kind overgemaakt. Zo vergeet u geen overboeking en bereikt u ongemerkt uw doel. 

Bekijk ook een van mijn eerdere blogs: Sparen voor uw kind of kleinkind. Hierin laat ik zien hoe u kunt sparen voor uw kind of kleinkind en geef ik enkele handige belastingtips.  

Door: Ilja van Meulem, Online Copywriter ABN AMRO

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.