Naar de navigatie Naar de inhoud

Groen sparen


Naar het blogoverzicht 

Wilt u graag sparen bij een groene bank? Denk dan ook aan sparen bij ABN AMRO. Want wist u dat wij in de top 5% duurzaamste banken van de wereld staan? Wij werken bijvoorbeeld hard aan het energiezuinig maken van alle woningen en kantoren die wij helpen financieren. En we zetten ons volop in voor een circulaire economie, waarbij er bewuster en efficiënter met grondstoffen wordt omgaan. In dit blog vertellen wij u graag meer over onze duurzame activiteiten en ambities.

Top 5% duurzame banken

Duurzaamheid staat bij ABN AMRO hoog op de agenda, omdat we vinden dat een groot bedrijf een maatschappelijke plicht heeft om hieraan bij te dragen. En dit heeft zijn vruchten afgeworpen, want volgens de Dow Jones Sustainability index behoort ABN AMRO inmiddels tot de top 5% duurzaamste banken wereldwijd. Deze Dow Jones Sustainability index is een belangrijke wereldwijd gehanteerde index en geeft aan hoe duurzaam een bedrijf is. Met name op het gebied van impact measurement (het bepalen van de gevolgen van een actie) en mensenrechten scoort ABN AMRO hoger dan de gemiddelde bank. Ook krijgen we een hoge waardering voor ons milieubeleid.

Missie 2030

Een mooi voorbeeld van ons duurzame milieubeleid is de Missie 2030 die we in augustus 2017 aankondigden. Deze missie houdt in dat we alle woningen en kantoren die wij helpen financieren in het jaar 2030 gemiddeld een energielabel A willen laten scoren, met bijvoorbeeld goede isolatie, dubbel glas of zelfs zonnepanelen. 

Waarom doen we dit?
40% van de totale CO2-uitstoot in Nederland is afkomstig van gebouwen en huizen. Daarvan financiert ABN AMRO ruim 10%. De CO2-uitstoot van deze gebouwen is ongeveer 6 megaton per jaar. Door de CO2-uitstoot hiervan drastisch terug te dringen, kunnen we deze uitstoot in Nederland met ongeveer 2 megaton verminderen, wat gelijk is aan de uitstoot van bijna 800.000 personenauto’s per jaar! Samen met onze klanten kunnen we dus een flinke impact maken.

Circulaire economie

Naast de Missie 2030, willen we ons volop inzetten voor een circulaire economie, waarbij we bewuster en efficiënter met grondstoffen omgaan. En dat gaat goed: in januari ontvingen we tijdens het Wereld Economic Forum een prijs voor onze voorbeeldrol op het gebied van circulaire economie. Zo zijn bijvoorbeeld alle materialen van ons paviljoen de Circl aan de Zuidas in Amsterdam oneindig te recyclen en is alle energie afkomstig van hernieuwbare of duurzame bronnen. Maar we hebben veel grotere ambities. Het is ons doel dat al onze kantoren in 2020 volledig klimaatneutraal zijn. Ook willen we in 2020 samen met onze klanten voor minimaal 1 miljard aan circulaire bedrijfsmiddelen (zoals machines, gereedschap en transportmiddelen) financieren.

Duurzaam beleggen

Beleggen met meer oog voor mens, milieu en maatschappij? Bij ABN AMRO kunt u duurzaam beleggen, waarbij goed gekeken wordt naar de gevolgen van de belegging op het gebied van milieu, mensenrechten en onderwijs. Bovendien leveren duurzame bedrijven vaak goede rendementen omdat het doorgaans vooruitstrevende bedrijven zijn, op zoek naar innovaties om mogelijke toekomstige ontwikkelingen voor te zijn. Bedenk goed dat beleggen altijd een risico met zich meebrengt. Beleg daarom alleen met geld dat u niet direct nodig heeft.

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.