Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Ukrainian flag hanging in Kiev

De oorlog in Oekraïne en uw bankzaken

Hoe zit het met betalingen van en naar Oekraïne en Rusland?

De impact van de Russische inval in Oekraïne is over de hele wereld te merken. Allereerst voor de inwoners van Oekraïne en hun naasten. Maar ook de wereldeconomie wordt hard getroffen. De sancties die door de Europese Unie zijn opgelegd aan Rusland hebben invloed op de betalingssystemen van alle Nederlandse banken. Dus ook op die van ABN AMRO. Daarnaast is er een groot risico op cyberaanvallen en fraude. We doen er alles aan om u daartegen te beschermen. Op deze pagina leest u meer over de impact van de sancties op uw bankzaken. 

 
mobiele telefoon met abn amro app

Betaalrekening voor Oekraïense vluchtelingen

Komt u uit Oekraïne en heeft u een geldig Oekraïens paspoort? Dan kunt u nu bij ABN AMRO een betaalrekening openen via de ABN AMRO app. Binnen een paar werkdagen ontvangt u dan uw bankpas.

ABN AMRO

Samen in actie voor Oekraïne

Nederland komt massaal in actie voor Oekraïne. Van kleine tot grote acties, alle hulp is zeer welkom en is dringend nodig. Ook als ABN AMRO willen wij natuurlijk helpen. In samenwerking met Giro555 zijn we een actie gestart voor de mensen in Oekraïne.

Veelgestelde vragen over betalingen van en naar Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne

Voor transacties van particuliere klanten naar familie of vrienden in Oekraïne worden geen kosten gerekend. We zorgen ervoor dat zowel de opdrachtgever als de ontvanger geen kosten hoeven te betalen. Deze regeling geldt alleen voor particuliere klanten. Zakelijke klanten, goede doelen en NGO’s betalen wel het geldende tarief voor een overboeking naar Oekraïne.

Betalingen uitvoeren met Oekraine is lastiger en neemt meer tijd in beslag, zowel in euro's (EUR) als in Amerikaanse dollars (USD). Dat komt omdat zowel de Europese Unie (EU) als de Verenigde Staten (VS) sancties hebben ingevoerd die bepaalde transacties met bepaalde regio’s in Oekraïne verbieden. De EU verbiedt bepaalde transacties in de Donbas regio, maar de VS verbiedt transacties in een groter gebied. Dat betekent dat USD betalingen vaker geweigerd zullen worden dan EUR betalingen. Dit komt omdat Amerikaanse banken in de praktijk actief analyseren welke gebieden onder Russische controle zijn en alle transacties met die gebieden worden geweigerd. Hierdoor is de toepassing van Amerikaanse sancties door Amerikaanse banken dus ook veel veranderlijker dan onder EU sancties, en afhankelijk van hoe de oorlog zich ontwikkeld. ABN AMRO houdt hier ook rekening mee, om te voorkomen dat transacties van onze klanten door Amerikaanse banken worden afgekeurd.
Zorg er dus voor dat de naam, het adres, de postcode en de woonplaats volledig zijn ingevuld en pas deze aan bij een verhuizing van de ontvanger. Onvolledige gegevens leiden altijd tot navraag en dus vertraging.

Het is lastiger om vanuit Rusland en Wit-Rusland een betaling te doen aan een rekeninghouder bij ABN AMRO, vanwege de maatregelen die betrekking hebben op SWIFT. Voor betalingen in RUB geldt dat deze kunnen vertragen of mogelijk zelfs niet uitgevoerd kunnen worden.

De banken in Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne zijn, met uitzondering van de banken die van SWIFT afgesloten zijn, nu nog bereikbaar om onze betaalinstructies te ontvangen. We kunnen echter geen garantie geven of en hoe snel zij deze betalingen uitvoeren. 

Per 20 maart 2022 heeft SWIFT een aantal banken afgesloten, wat betekent dat deze banken en hun klanten geen transacties meer kunnen uitvoeren via SWIFT en andersom dat wij geen transacties meer kunnen uitvoeren naar hun klanten. Bekijk in de tabellen op deze pagina voor welke organisaties dit geldt en welke gevolgen dit voor u heeft.

Ja. Er zijn specifieke sancties op aandelen en obligaties van bepaalde Russische partijen. Dit is al zo sinds de annexatie van de Krim, en deze sancties zijn onlangs uitgebreid.
Voor vragen en antwoorden over het effect op beleggingen, verwijzen we u graag door naar deze pagina.

Nee dat kan niet meer. ABN AMRO geeft MAESTRO passen uit, die geaccepteerd worden op terminals van MAESTRO acceptanten. Deze acceptanten (winkels, pinautomaten e.d.) zijn klant van een bank die is aangesloten op het MasterCard netwerk. MasterCard is de eigenaar van het MAESTRO merk. Sinds 5 maart 2022 worden kaarten die door Russische banken zijn uitgegeven, niet meer ondersteund door het Mastercard netwerk en kunnen kaarten die buiten Rusland zijn uitgegeven niet meer gebruikt worden in Rusland. De ABN AMRO Betaalpas werkt daarom niet meer in Rusland.

ABN AMRO

Vragen over verzekeren en Oekraïne

De gevolgen van de invasie van Oekraïne door Rusland worden wereldwijd gevoeld. Het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is niet naar Oekraïne af te reizen. Zit u met vragen over uw verzekeringen of onze diensten? We hebben de meest gestelde vragen in een handig overzicht gezet.

Ukrainian flag hanging in Kiev

Economisch nieuws over de oorlog

Meer lezen over de gevolgen voor de economie? Lees dan de zakelijke sectorinformatie en het beleggingsnieuws over de oorlog in Oekraïne.

Uw betalingen en het SWIFT-netwerk

Sinds 12 maart 2022 is een aantal, door de Europese Unie aangewezen, organisaties en hun dochterondernemingen in Rusland afgesloten van het SWIFT-netwerk. Het is voor ons niet meer mogelijk om betalingen met onderstaande partijen uit te wisselen.

BIC Naam BIC Naam
VTBRRUMM JSC VTB Bank OBJSRUMM OTKRITIE BROKER JOINT STOCK COMPANY
VTBRRUM2 JSC VTB Bank RUDLRUMM BANK OTKRITIE FINANCIAL CORPORATION (PUBLIC JOINT-STOCK COMPANY)
VTCARUMM JSC VTB CAPITAL RUIDRUMM ROSGOSSTRAKH BANK
MOSWRUM2 BM-BANK JOINT-STOCK COMPANY ROSYRU2P THE ROSSIYA BANK
POSBRUMM POST BANK JOINT STOCK COMPANY SOMRRUMM SOVCOMBANK
CNOVRUMM NOVIKOMBANK JSC DALVRU8X ORIENT EXPRESS BANK
PRMSRUMM PROMSVYAZBANK PJSC BFEARUMM VEB BANK (VNESHECONOMBANK)
JSNMRUMM BANK OTKRITIE FINANCIAL CORPORATION (PUBLIC JOINT-STOCK COMPANY) EXIRRUMM EXIMBANK OF RUSSIA JSC

Sinds 14 juni 2022 is nog een aantal, door de Europese Unie aangewezen, organisaties en hun dochterondernemingen in Rusland afgesloten van het SWIFT-netwerk. Het is voor ons sindsdien niet meer mogelijk om betalingen met onderstaande partijen uit te wisselen.

BIC Naam
SABRRUMM SBERBANK
MCRBRUMM CREDIT BANK OF MOSCOW
RUAGRUMM RUSSIAN AGRICULTURAL BANK (JSC ROSSELKHOZBANK)

Sinds 20 maart 2022 is een aantal, door de EU aangewezen, organisaties in Wit-Rusland afgesloten van het SWIFT netwerk. Het is voor ons niet meer mogelijk om betaalinstructies met onderstaande partijen uit te wisselen.

BIC Naam
BAPBBY2X BYELORUSSIAN JOINT-STOCK COMM. AGROINDUST. BANK (BELAGROPROMBANK)
MMBNBY22 UC FOREIGN BANK 'MOSCOW-MINSK' MINSK
BRRBBY2X JOINT-STOCK COMPANY 'DEVELOPMENT BANK OF THE REPUBLIC OF BELARUS

Sinds 14 juni 2022 is de volgende, door de EU aangewezen, organisatie in Wit-Rusland ook afgesloten van het SWIFT netwerk. Het is voor ons sindsdien niet meer mogelijk om betaalinstructies met onderstaande partij uit te wisselen.

BIC Naam
BLBBBY2X BELARUSIAN BANK FOR DEVELOPMENT AND RECONSTRUCTION (aka BELINVESTMENTBANK)

Man kijkend naar laptop

Blijf op de hoogte

We kunnen ons voorstellen dat deze situatie vragen en onzekerheid bij u oproept. Houd deze pagina in de gaten voor de laatste updates over de impact van het conflict in Oekraïne op uw bankzaken.