Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Oekraïne conflict en uw betaalzaken

Oorlog in Oekraïne

Veelgestelde vragen over uw bankzaken, sectorinformatie en economisch nieuws

De gevolgen van de invasie van Oekraïne door Rusland worden wereldwijd gevoeld. Allereerst door de burgers van Oekraïne en hun familie en vrienden in het buitenland, en daarnaast in de mondiale economie. Onze experts volgen de situatie nauwlettend.

Uw betalingen en het SWIFT-netwerk

Sinds 12 maart 2022 is een aantal, door de Europese Unie aangewezen, organisaties en hun dochterondernemingen in Rusland afgesloten van het SWIFT-netwerk. Het is voor ons niet meer mogelijk om betalingen met onderstaande partijen uit te wisselen.

BIC Naam BIC Naam
VTBRRUMM JSC VTB Bank OBJSRUMM OTKRITIE BROKER JOINT STOCK COMPANY
VTBRRUM2 JSC VTB Bank RUDLRUMM BANK OTKRITIE FINANCIAL CORPORATION (PUBLIC JOINT-STOCK COMPANY)
VTCARUMM JSC VTB CAPITAL RUIDRUMM ROSGOSSTRAKH BANK
MOSWRUM2 BM-BANK JOINT-STOCK COMPANY ROSYRU2P THE ROSSIYA BANK
POSBRUMM POST BANK JOINT STOCK COMPANY SOMRRUMM SOVCOMBANK
CNOVRUMM NOVIKOMBANK JSC DALVRU8X ORIENT EXPRESS BANK
PRMSRUMM PROMSVYAZBANK PJSC BFEARUMM VEB BANK (VNESHECONOMBANK)
JSNMRUMM BANK OTKRITIE FINANCIAL CORPORATION (PUBLIC JOINT-STOCK COMPANY) EXIRRUMM EXIMBANK OF RUSSIA JSC

Sinds 14 juni 2022 is nog een aantal, door de Europese Unie aangewezen, organisaties en hun dochterondernemingen in Rusland afgesloten van het SWIFT-netwerk. Het is voor ons sindsdien niet meer mogelijk om betalingen met onderstaande partijen uit te wisselen.

BIC Naam
SABRRUMM SBERBANK
MCRBRUMM CREDIT BANK OF MOSCOW
RUAGRUMM RUSSIAN AGRICULTURAL BANK (JSC ROSSELKHOZBANK)

Sinds 20 maart 2022 is een aantal, door de EU aangewezen, organisaties in Wit-Rusland afgesloten van het SWIFT netwerk. Het is voor ons niet meer mogelijk om betaalinstructies met onderstaande partijen uit te wisselen.

BIC Naam
BAPBBY2X BYELORUSSIAN JOINT-STOCK COMM. AGROINDUST. BANK (BELAGROPROMBANK)
MMBNBY22 UC FOREIGN BANK 'MOSCOW-MINSK' MINSK
BRRBBY2X JOINT-STOCK COMPANY 'DEVELOPMENT BANK OF THE REPUBLIC OF BELARUS

Sinds 14 juni 2022 is de volgende, door de EU aangewezen, organisatie in Wit-Rusland ook afgesloten van het SWIFT netwerk. Het is voor ons sindsdien niet meer mogelijk om betaalinstructies met onderstaande partij uit te wisselen.

BIC Naam
BLBBBY2X BELARUSIAN BANK FOR DEVELOPMENT AND RECONSTRUCTION (aka BELINVESTMENTBANK)

Veelgestelde vragen over betalingen van en naar Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne

Voor transacties van particuliere klanten naar familie of vrienden in Oekraïne worden geen kosten gerekend. We zorgen ervoor dat zowel de opdrachtgever als de ontvanger geen kosten hoeven te betalen. Deze regeling geldt alleen voor particuliere klanten. Zakelijke klanten, goede doelen en NGO’s betalen wel het geldende tarief voor een overboeking naar Oekraïne.

Betalingen uitvoeren met Oekraine is lastiger en neemt meer tijd in beslag, zowel in euro's (EUR) als in Amerikaanse dollars (USD). Dat komt omdat zowel de Europese Unie (EU) als de Verenigde Staten (VS) sancties hebben ingevoerd die bepaalde transacties met bepaalde regio’s in Oekraïne verbieden. De EU verbiedt bepaalde transacties in de Donbas regio, maar de VS verbiedt transacties in een groter gebied. Dat betekent dat USD betalingen vaker geweigerd zullen worden dan EUR betalingen. Dit komt omdat Amerikaanse banken in de praktijk actief analyseren welke gebieden onder Russische controle zijn en alle transacties met die gebieden worden geweigerd. Hierdoor is de toepassing van Amerikaanse sancties door Amerikaanse banken dus ook veel veranderlijker dan onder EU sancties, en afhankelijk van hoe de oorlog zich ontwikkeld. ABN AMRO houdt hier ook rekening mee, om te voorkomen dat transacties van onze klanten door Amerikaanse banken worden afgekeurd.
Zorg er dus voor dat de naam, het adres, de postcode en de woonplaats volledig zijn ingevuld en pas deze aan bij een verhuizing van de ontvanger. Onvolledige gegevens leiden altijd tot navraag en dus vertraging.

Het is lastiger om vanuit Rusland en Wit-Rusland een betaling te doen aan een rekeninghouder bij ABN AMRO, vanwege de maatregelen die betrekking hebben op SWIFT. Voor betalingen in RUB geldt dat deze kunnen vertragen of mogelijk zelfs niet uitgevoerd kunnen worden.

De banken in Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne zijn, met uitzondering van de banken die van SWIFT afgesloten zijn, nu nog bereikbaar om onze betaalinstructies te ontvangen. We kunnen echter geen garantie geven of en hoe snel zij deze betalingen uitvoeren. 

Per 20 maart 2022 heeft SWIFT een aantal banken afgesloten, wat betekent dat deze banken en hun klanten geen transacties meer kunnen uitvoeren via SWIFT en andersom dat wij geen transacties meer kunnen uitvoeren naar hun klanten. Bekijk in de tabellen op deze pagina voor welke organisaties dit geldt en welke gevolgen dit voor u heeft.

Ja. Er zijn specifieke sancties op aandelen en obligaties van bepaalde Russische partijen. Dit is al zo sinds de annexatie van de Krim, en deze sancties zijn onlangs uitgebreid.
Voor vragen en antwoorden over het effect op beleggingen, verwijzen we u graag door naar deze pagina.

Nee dat kan niet meer. ABN AMRO geeft MAESTRO passen uit, die geaccepteerd worden op terminals van MAESTRO acceptanten. Deze acceptanten (winkels, pinautomaten e.d.) zijn klant van een bank die is aangesloten op het MasterCard netwerk. MasterCard is de eigenaar van het MAESTRO merk. Sinds 5 maart 2022 worden kaarten die door Russische banken zijn uitgegeven, niet meer ondersteund door het Mastercard netwerk en kunnen kaarten die buiten Rusland zijn uitgegeven niet meer gebruikt worden in Rusland. De ABN AMRO Betaalpas werkt daarom niet meer in Rusland.

Aanvullende vragen en antwoorden

Nee. De BYN en UAH zijn muntsoorten waar vanuit een rekening bij ABN AMRO de afgelopen jaren al niet in betaald kon worden. Dat kan nu dus ook niet.

Betalingen in USD, GBP, EUR en RUB zijn nog steeds mogelijk, zij het voor RUB op 'best effort basis' rekening houdend met de extra sancties vanuit de VS en het VK.

Nee. Wij kunnen en willen onze klanten niet adviseren om in strijd met de wet te handelen.

Het restrictieve beleid voor transacties met sanctielanden is te vinden op abnamro.com.

Ja, maar let op. Er is geen verbod op contact geld (inclusief Euro's) dat al in Rusland aanwezig is. Van buiten Rusland mogen echter geen eurobankbiljetten verstrekt worden naar Rusland. Eén van de uitzonderingen daarop geldt voor personen die naar Rusland reizen en in Rusland voor persoonlijk gebruik met bankbiljetten betalen. Bekijk de EU-sanctieverordeningen (artikel 5) voor meer informatie.

Op de website van de Europese Commissie staat een centrale lijst van alle personen en entiteiten die door de EU gesanctioneerd zijn.

Betalingen van gesanctioneerde partijen worden gestopt en gemeld bij De Nederlandse Bank. In principe blokkeren we geen rekeningen van niet-gesanctioneerde partijen.

Ja, een salarisbetaling valt ook onder de VS-sanctie wetgeving. Om die reden is het niet mogelijk om salaris te betalen in Amerikaanse Dollars (USD) naar de gebieden die onder controle zijn van de Separatisten of het Russische leger. Dit betreft op dit moment (d.d. 24-5-2022) de volgende postcodegebieden in de Oekraïne:

Volledig uitgesloten:

  • 69-72 Zaporizhzhia Oblast
  • 73-75 Kherson Oblast
  • 83-87 Donetsk Oblast
  • 91-94 Luhansk Oblast
  • 95-98 Autonomous Republic of Crimea
  • 99 Sevastopol

Deels uitgesloten:

  • 49-53 Dnipropetrovsk Oblast
  • 54-57 Mykolaiv Oblast
  • 61-64 Kharkiv Oblast

Euro betalingen naar deze gebieden, buiten de Donbas regio, zijn wel mogelijk voor zover zij niet strijdig zijn met de EU sancties.

icoon

Enkele gevolgen van de oorlog in Oekraïne

Cyberoorlog kent geen grenzen

De strijd in Oekraïne wordt ook online gevoerd. Rusland was al berucht om verschillende ransomware-groepen, maar we zien meer tactieken de kop opsteken. Verhoogde staat van paraatheid is van belang op dit moment.

Oorlog, sancties en beleggen

Wat zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne - en de internationale sancties tegen Rusland - voor uw beleggingen? Op welke aandelen en obligaties zijn de sancties van toepassing? Hoe zit het met de Russische beurs?

Wat kunt u met uw bedrijf doen voor Oekraïne?

U kunt als particulier goede doelen steunen die zich voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne inzetten. Maar u wilt misschien ook wel met uw bedrijf en samen met uw personeel hulpacties ondersteunen. Dat kan.

icoon
Vrouw kijkt naar laptop aan de keukentafel

Ondernemen in onzekere tijden

Voor ondernemers en consumenten zijn het onzekere tijden. Welke kant gaat de economie op? Zaken als de inflatie, de stikstofcrisis, de energieprijs en het personeelstekort houden veel mensen bezig. Hier vindt u informatie over de economie, en producten en diensten om uw bedrijf te helpen.

Meld u aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends