Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken

Direct meer informatie over schenken

Een goede financiële keuze is niet zomaar gemaakt. Zeker als het gaat om onderwerpen als schenken of nalaten. Als u meer wilt weten over schenken, lees dan de vragen en de antwoorden, en doe de Schenkwijzer 2014.

Schenkwijzer 2014

Bent u van plan om geld te schenken? Aan uw kind, kleinkind of een goed doel? Maar wilt u graag weten van welke vrijstellingen u kunt profiteren en waarmee u rekening moet houden? Bekijk de Schenkwijzer en u krijgt informatie over de schenkingsvormen, de vrijstellingsbedragen en de hoogte van de eventuele belastingen.

Antwoorden op uw
vragen over schenken

Hoeveel mag ik mijn (klein)kind schenken? Kan ik mijn zoon geld schenken voor de aankoop van zijn huis? Bekijk de vragen die u kunt hebben over schenken en de antwoorden daarop van onze experts.

Onderhands schenken? Gebruik de voorbeeldaktes

Sinds 1 januari 2014 is het niet meer noodzakelijk om bepaalde schenkingen bij een notaris vast te laten leggen. U mag die schenkingen nu ook zelf in een onderhandse akte vaststellen. Dit geldt voor een schenking voor een eigen woning en voor periodieke schenkingen aan goede doelen. Wilt u een onderhandse schenkingsakte opstellen? Dan kunt u onze voorbeeldaktes aanpassen naar uw wensen.

Contact

Wilt u advies over schenken? Onze adviseurs helpen u graag. In een adviesgesprek bespreken wij uw wensen. We maken voor u inzichtelijk of u voldoende geld heeft om te schenken, waarbij we er uiteraard rekening mee houden dat u uw levensstandaard kunt behouden. 

Vragen?

Maak een vrijblijvende afspraak over schenken met een adviseur van ABN AMRO.

Schenkingsvormen en vrijstellingen

Geld schenken aan uw kinderen of kleinkinderen, kan op verschillende manieren. Boven een bepaald bedrag, moeten zij hier belasting over betalen. Lees welke schenkingsvormen er zijn en hoe het zit met schenkingsvrijstellingen.

Schenkingsvormen

Wilt u geld schenken? Dat kan op verschillende manieren: contant, schenken onder bewind of schenken op papier.

Schenkings-
vrijstellingen

Als u geld schenkt aan uw kinderen of kleinkinderen, moeten zij hier misschien belasting over betalen. Zij betalen geen belasting als uw schenking minder is dan een bepaald bedrag per jaar, de schenkingsvrijstelling.

Schenken of nalaten

Als u niet schenkt, is uw vermogen bij uw overlijden groter. Uw nabestaanden moeten dan over een groter bedrag erfbelasting betalen.
Misschien is het voor u interessant om bij leven al te schenken, zodat uw erfgenamen straks minder erfbelasting hoeven te betalen.

Uw testament optimaliseren

Wist u dat u erfbelasting kunt besparen door het opstellen van een testament ? U kunt ook besparen door het optimaliseren van uw huidige testament. Een ABN AMRO adviseur kan inzichtelijk maken wat u kunt doen om erfbelasting te besparen. Maak een vrijblijvende afspraak voor een kostenloos Testament Optimalisatie Plan.

Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

Geld schenken of ontvangen?

Wilt u zelf geld schenken, aan bijvoorbeeld uw (klein)kind(eren) of wellicht aan een goed doel? Of krijgt u een schenking en en wilt u weten wat de mogelijke andere gevolgen zijn? In 2014 geldt er een tijdelijke verhoging van de eenmalige schenkingsvrijstelling waar u als schenker of ontvanger misschien gebruik van kunt maken.

Voor schenkers

Als (groot)ouder kunt u op verschillende manieren schenken aan uw (klein)kind. Bijvoorbeeld voor een studie of gewoon voor 'later'. Lees wat de voordelen zijn van schenken en hoe het zit met schenkingsvrijstellingen, zodat uw (klein)kind minder of geen belasting hoeft te betalen over het geschonken bedrag.

Voor schenkers
aan goede doelen

Jaarlijks schenken Nederlands gemiddeld zo'n € 200,- aan goede doelen. Wilt u ook schenken aan een goed doel en weten welke belastingregels daarvoor gelden?

Voor ontvangers

Hoe zit het als u een schenking krijgt? Hoe zit het met de schenkingsvrijstelling voor de belasting en hoe kunt u het geschonken geld het beste besteden?

Hulp nodig? Bel met een van onze medewerkers. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.

0900 - 00 24 (uitleg tarieven)

Paraplu cadeau bij aanvraag Credit Card

Onbezorgd erop uit gaan

De paraplu met wolkendesign die u krijgt bij een creditcardaanvraag

Een weekend shoppen in Londen? Of een paar dagen uitwaaien op Texel? Vraag nu een creditcard aan en u ontvangt deze ijzersterke paraplu cadeau. Weer of geen weer, jullie weekendje weg kan niet meer stuk.

Volg ons via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Volg ons via Google