Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Zet voor uzelf op een rijtje wat u later denkt uit te geven

Hoe ziet uw pensioen eruit? U heeft dan eindelijk meer tijd om lang te reizen, dagjes weg te gaan of meer bezig te zijn met uw hobby. Maar besef wel dat u minder geld binnenkrijgt dan wanneer u werkt. Dus wat u zich misschien wel moet afvragen is: wat gaat u wel of niet doen? Zet voor uzelf op een rijtje wat u later denkt uit te geven. Komt er te weinig geld binnen, dan kunt u zelf sparen voor extra pensioen.

 

Hoeveel geld geeft u later maandelijks uit?

Dit zijn volgens het Nibud de belangrijkste kosten per maand voor een gemiddelde (alleenstaande) gepensioneerde van 65 tot 70 jaar:

Uw vrije tijd en hobby’s (€ 214)

Gemiddeld geven mensen die met pensioen gaan € 214 per maand uit in hun vrije tijd, waaronder dagjes-uit, hobby's en vakanties. Bij 70-plussers zijn deze kosten lager, omdat de meesten minder fit zijn en meer thuisblijven.

Uw dagelijkse en overige uitgaven (€ 471)

Dit zijn uitgaven zoals uw boodschappen bij de supermarkt, drogist en andere winkels. Maar ook bijvoorbeeld kosten voor tv, internet en zorgkosten. Het bedrag aan zorgkosten voor 65-plussers zal volgens het Nibud in de toekomst alleen maar toenemen. Gemiddeld wordt er € 471 uitgegeven aan deze kosten.

Illustratie vrouw in supermarkt bij fruit

Uw vervoer (€ 218)

Er zijn een aantal keuzes die de hoogte van uw vervoerskosten bepalen. Is uw auto bijvoorbeeld aan vervanging toe? Of moet u wel een nieuwe auto kopen omdat u een leaseauto heeft? Misschien wilt u later geen eigen auto, maar gaat u liever met het openbaar vervoer. Vervoer kost u gemiddeld € 218 per maand.

Uw woonkosten (€ 988)

Uw woonkosten kunnen sterk verschillen van anderen om u heen. Huurders zijn er veel aan kwijt. Terwijl mensen met een eigen woning, die hun hypotheek hebben afbetaald juist geen of weinig woonlasten hebben. Maar sommige kosten zoals gas, elektra, water en onderhoud verdwijnen nooit. In totaal komen deze kosten uit op € 988 per maand.

Illustratie huis met prijskaartje

Ouderen besteden gemiddeld tussen de € 2.200 en € 3.000 per maand (bron: Nibud)

 

Heeft u later genoeg pensioen?

U weet nu ongeveer hoeveel geld u later zult uitgeven. Dan is het ook belangrijk om te weten hoeveel u straks krijgt. Doe een check op uw pensioen met de ABN AMRO Pensioencheck. Fantastisch als u te weten bent gekomen dat u genoeg pensioen heeft. Maar wat als u berekent dat u later meer geld zult uitgeven dan dat u binnenkrijgt? Dan kunt u bij ons sparen voor extra pensioen.

Vragen en advies over uw pensioen

Heeft u vragen of komt u er niet uit? Vraag dan een gratis oriënterend gesprek aan met een van onze gecertificeerde adviseurs. We kunnen dan samen kijken naar uw pensioenmogelijkheden. U kunt zelf kiezen of u onze adviseur via Beeldbankieren, telefonisch of op een kantoor bij u in de buurt wilt spreken.

Sparen voor extra pensioen bij ABN AMRO?

Extra sparen voor uw pensioen kan bij ABN AMRO op de Pensioenaanvulling met variabele rente. U spaart dan op een geblokkeerde bankspaarrekening met  0,40% rente en mogelijk belastingvoordeel. Open de Pensioenaanvulling zelf gemakkelijk online.

Ook interessant voor u

Pensioen: wat krijg ik straks?

Als u uw AOW-leeftijd heeft bereikt, krijgt u van de overheid een AOW-uitkering. Maar wat krijgt u nog meer?

Hoe staat mijn pensioen ervoor?

Met de pensioencheck krijgt u gemakkelijk en snel een kijkje in uw pensioensituatie. Zo weet u of het verstandig is om nog extra te sparen.

Hoe kan ik pensioen opbouwen?

Het kan zo zijn dat u te weinig pensioen opbouwt. Dit zijn 5 manieren om zelf uw pensioen aan te vullen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij onze meestgestelde pensioenvragen.
Wordt teruggebeld

Wij bellen u

Op werkdagen tussen 8.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 uur en 17.30 uur. Tegen lokaal tarief.
 
Bel 0900-9215
Maak een afspraak

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Wordt teruggebeld

Bel ons direct

Op werkdagen tussen 8.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 uur en 17.30 uur. Tegen lokaal tarief.

Bel 0900-9215

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.