Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Man buiten zittend met een kop koffie

Wat is mijn AOW-leeftijd?

Ontdek wanneer dit voor u is

Bijna iedereen in Nederland heeft recht op een basisinkomen later, dat is de AOW. De leeftijd waarop u AOW gaat ontvangen is afhankelijk van uw geboortedatum. Ieder jaar wordt de AOW-leeftijd opnieuw vastgesteld.

 

Algemene Ouderdomswet

De Algemene Ouderdomswet (AOW) is een van de zogenoemde volksverzekeringen. U bouwt 2% AOW op voor elk jaar dat u woont of werkt in Nederland. Voor de meeste mensen geldt dat er volledig AOW is opgebouwd.

AOW berekenen

In 2024 is de AOW-leeftijd 67jaar. U kunt uw AOW-leeftijd berekenen met onze handige berekentool. Goed om te weten, bent u na 1960 geboren, dan is uw AOW-leeftijd een verwachting. 5 jaar vantevoren wordt u AOW-leeftijd definitief.

De hoogte van de AOW

De hoogte van de AOW is voor iedereen hetzelfde, mits er volledig AOW is opgebouwd. Wel wordt er onderscheid gemaakt tussen alleenstaanden en partners. Dit is ruim € 1.000 bruto voor samenwonenden (per persoon) en ruim € 1.500 bruto voor alleenstaanden. Voor de exacte bedragen kijkt u op de  website van de Sociale Verzekeringsbank .

Tijdelijk in het buitenland verblijven

Heeft u tijdelijk in het buitenland gewoond in de 50 jaar voordat u de AOW-leeftijd bereikt? Dan heeft dit mogelijk effect op de hoogte van uw AOW.

Voor ieder jaar dat u in Nederland woont of werkt, bouwt u 2% AOW op. Woont en werkt u in het buitenland omdat u bent geëmigreerd, dan bent u voor die periode niet verzekerd voor de AOW en wordt u voor ieder jaar in het buitenland gekort met 2%. Er is wel een mogelijkheid om u vrijwillig te verzekeren voor AOW, maar de premie daarvoor is wel vrij hoog. Werkt u tijdelijk in het buitenland, omdat u bent gedetacheerd door uw werkgever, dan blijft u meestal wel verzekerd voor de AOW. U leest hier meer over op de website van de Sociale Verzekeringsbank .

Aanvulling op de AOW

Meestal is de AOW een stuk lager dan het inkomen dat u voor de AOW-leeftijd gewend was. Bent u in loondienst, dan kan het zijn dat uw werkgever een pensioenregeling heeft getroffen en u hier pensioen opbouwt. Bent u niet in loondienst of biedt uw werkgever geen pensioenregeling aan dan, kunt u zelf aanvullend pensioen opbouwen. Dit kan ook als u wel een werkgeverspensioen opbouwt, maar de opbouw hiervan niet hoog genoeg is en u een pensioengat heeft. We spreken van een pensioengat als u later meer maandelijkse uitgaven heeft dan u ontvangt aan pensioen.

Hoeveel komt er later binnen?

Na pensionering bestaat uw inkomen uit AOW en een eventueel opgebouwd werkgeverspensioen . Met behulp van  mijnpensioenoverzicht.nl kunt u inzicht krijgen hoeveel u later maandelijks ontvangt. Mocht het nodig zijn, dan kunt u nu vast extra geld opzijzetten met pensioensparen. Binnen de regels van de belastingdienst kan dat mogelijk met belastingvoordeel.

Pensioen aanvullen bij ABN AMRO

U kunt uw pensioen aanvullen bij ABN AMRO met ABN AMRO Pensioenaanvulling. U spaart op een geblokkeerde rekening voor aanvullend pensioen. Binnen de regels van de belastingdienst is uw inleg mogelijk aftrekbaar bij uw aangifte inkomstenbelasting. Zo zorgt u ervoor dat u later meer inkomen heeft dan alleen de AOW en een eventueel werkgeverspensioen.

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Heeft u later genoeg pensioen? Bereken wat u nodig heeft en doe de Pensioencheck. 

Begin op tijd met pensioen opbouwen

Beter laat dan nooit? Dat geldt niet voor pensioen. Lees de top 3 redenen om vroeg te beginnen met pensioen opbouwen. 

Hoe kan ik pensioen opbouwen?

Het kan zo zijn dat u te weinig pensioen opbouwt. Dit zijn 3 stappen om zelf uw pensioen aan te vullen.