Naar de navigatie Naar de inhoud

Mijn Pensioencheck

Later? Begin er nu mee!

Hoe leeft u later als u met pensioen gaat? Wat wilt u dan allemaal doen? Ontdek wat u nu al kunt doen voor een goed pensioen.

 

Begin met uw Pensioencheck

Om te bepalen hoeveel pensioen u krijgt, vult u een aantal pensioengegevens in. Zo weet u binnen 5 minuten in grote lijnen hoe u er voorstaat, hoeveel inkomen u straks in totaal ontvangt en ook of u eventueel een tekort heeft.

Mijn Pensioencheck
 

Hoe sta ik er straks echt voor?

De pensioencheck geeft u een eerste indicatie van uw inkomen later. Er komt namelijk vaak meer bij kijken. Bent u bijvoorbeeld gescheiden, (vaak) van baan gewisseld, heeft u een tijdje in het buitenland gewoond of bent u pas na uw 25e pensioen gaan opbouwen? De kans is dan groot dat u een pensioentekort heeft.

Daarom is het verstandig om eens een adviseur naar uw pensioen te laten kijken. De ABN AMRO adviseur analyseert uw situatie, laat zien hoe u er straks voor staat en neemt met u door welke oplossingen het meest geschikt zijn voor uw situatie.

3 oplossingen voor een pensioentekort

Als blijkt dat u een pensioentekort heeft, kunt u in grote lijnen drie dingen doen:

    1.   Langer doorwerken. U heeft dan meer tijd om uw pensioen op te bouwen, én u maakt minder lang gebruik van uw pensioen.

    2.   Genoegen nemen met minder. Dat klinkt misschien raar, maar wellicht heeft u als u met pensioen gaat minder inkomen nodig dan u denkt. Misschien is uw hypotheek al afgelost tegen die tijd, of wilt u kleiner gaan wonen omdat de kinderen toch het huis uit zijn.

    3.   Nu alvast geld opzij zetten voor later. Hier zijn vele manieren voor. Een aantal voorbeelden: sparen, premie inleggen op een lijfrentepolis of banksparen.

man achter laptop strekt zich uit

Kan ik met vervroegd pensioen?

Of u vervroegd met pensioen kan gaan, hangt af van uw pensioenregeling. Elke regeling heeft zijn eigen mogelijkheden, maar de meeste regelingen zijn behoorlijk flexibel. Er is vaak meer mogelijk dan u misschien denkt. En daar kunt u uw voordeel mee doen.

Verder praten over uw situatie

Bij beslissingen over uw pensioen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De pensioenadviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Zij gaan samen met u op zoek naar de pensioenoplossing die het beste bij u past.

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.