Javascript is required

Waar staat Nederland op de Europese woningmarkt?

Huizenmarkt
Kennisartikel

Nederland heeft te maken met stijgende woningprijzen. Dit is niet uniek. Overal in de Europese Unie stijgen de huizenprijzen en huren. En dat treft vooral alleenstaanden. De Europese Commissie spreekt zelfs van een wooncrisis. Hoe doet Nederland het in vergelijking met de EU? Lees het in de laatste woningmarktmonitor.

Huizenprijzen vergeleken

De Nederlandse huizenmarkt presteert relatief goed binnen Europa. De afgelopen tien jaar stegen de huizenprijzen hier met 48%, waarmee Nederland op een zevende plaats binnen de EU staat. Ter vergelijking: Portugal kende een stijging van 85%, Hongarije 80%, en Litouwen 56%. In buurlanden België (+6,8%) en Duitsland (+14,1%) was de stijging veel gematigder. 

Bevolkingsgroei beperkt invloed op huizenprijzen

Bevolkingsgroei blijkt weinig invloed te hebben op de huizenprijzen. In Nederland is de bevolking de laatste tien jaar met 6,2% gegroeid, maar dat heeft de prijzen niet direct omhooggedreven. Dit zien we ook in andere Europese landen, waar het aantal nieuwe woningen vaak meegroeit met de bevolking.

Inkomensgroei belangrijke factor

Inkomensgroei heeft meer invloed op de woningprijzen dan bevolkingsgroei. Uit cijfers blijkt dat als inkomens stijgen, huizenprijzen ook vaak stijgen. Mensen kunnen dan meer betalen voor hun huis. Dit is vooral te zien in Oost-Europa, waar inkomens sterk groeien. De top drie bestaat uit Litouwen (+148%), Roemenië (+145%) en Bulgarije (+142%). Nederland staat op de veertiende plaats met een inkomensgroei van 36% en volgt daarmee het gemiddelde in de EU.  

Lage rente

De lage rente speelt een grote rol in de EU-woningmarkt. Als de rente laag is, kunnen mensen meer lenen. Dat verhoogt de vraag naar huizen en kan de prijzen laten stijgen. In Nederland is het voordeel van een lage rente groter, omdat mensen hier vaak een groter deel van de woningprijs kunnen lenen dan in andere landen. Tegelijk kan dit de prijs opdrijven, omdat de drempel om te kopen laag is.

Kwaliteit en betaalbaarheid woningen

De kwaliteit van Nederlandse woningen is hoog. Veel huizen zijn energiezuinig gerenoveerd, wat helpt om de woonlasten laag te houden. Nederlandse huishoudens hebben daardoor minder financiële problemen dan in veel andere Europese landen. Het aantal mensen dat moeite heeft om hun woonlasten te betalen is laag, wat aangeeft dat de meeste huishoudens financieel gezond zijn.

Effect van subsidies

Nederland geeft veel geld uit aan subsidies voor huisvesting. Deze subsidies zullen mensen helpen om een eigen huis te kopen, maar ze maken de woonlasten niet veel lager dan in andere landen. Nederlandse stellen kunnen vaak een huis kopen zonder deze subsidies, omdat ze meestal een goede financiële positie hebben.

Het laatste nieuws over de huizenmarkt

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op de huizenmarkt? Bekijk dan het laatste woningmarktnieuws.

Tags

Kennisartikel
Huizenmarkt

Lees ook

Meest gezocht over hypotheken