afbeelding_header_hypotheek meenemen bij verhuizing

Hypotheek verhuizen

De voordelen van de verhuisregeling

Heeft u een koopwoning en een hypotheek en gaat u binnenkort verhuizen? Dan kan het gunstig zijn uw huidige vaste hypotheekrente mee te nemen naar uw nieuwe hypotheek. Bijvoorbeeld als u nu een lage rente betaalt. Ook kunt u vaak uw huidige hypotheekvorm behouden en dus eigenlijk meeverhuizen. Lees meer over uw mogelijkheden. Of maak een afspraak met uw adviseur.

 

Welke rente is lager?

Is de huidige hypotheekrente lager?

U hoeft uw hypotheekrente natuurlijk niet mee te nemen. Gaat u verhuizen en is de hypotheekrente op dat moment lager? Dan kan het voordeliger zijn om een nieuwe hypotheekrente en rentevaste periode af te sluiten. Zo profiteert u van de lagere rente.

Is uw hypotheekrente lager?

Dan kunt u uw lagere vaste rente vaak meenemen. U neemt niet de hypotheek zelf mee, deze hoort bij uw oude woning. U neemt alleen de rentecondities van de hypotheek mee voor de resterende rentevaste periode. Dit rentepercentage blijft dan staan tot de rentevaste periode van uw oude hypotheek afloopt. We bekijken dan wel opnieuw welke kortingen en opslagen er van toepassing zijn op uw nieuwe hypotheek.

We behandelen het meeverhuizen van de rentecondities als een nieuwe hypotheekaanvraag. Uw huidige inkomen en de marktwaarde van uw nieuwe woning bepalen of u in aanmerking komt voor de hypotheek. Het meenemen van uw rentecondities kan alleen als u bij dezelfde hypotheekverstrekker blijft.

 

Uw huidige hypotheekvorm meenemen

U kunt uw bestaande hypotheekvorm vaak meenemen naar uw nieuwe lening. Heeft u nu een hypotheekvorm waarmee u niets aflost? Of slechts een deel? Dan kunt u ook kiezen voor een hypotheekvorm waarmee u wel aflost. Bijvoorbeeld een Annuïteiten Hypotheek of een Lineaire Hypotheek. Voor de nieuwe hypotheek bekijken we altijd opnieuw welke mogelijkheden er zijn op basis van uw inkomen op dat moment en de waarde van uw nieuwe woning.

 

Hogere hypotheek

Heeft u voor uw nieuwe koopwoning een hogere hypotheek nodig? Dan sluit u voor het bedrag dat u meer leent een nieuw leningdeel of leningdelen af. Hiervoor gelden de rentepercentages van dat moment.

 

Meenemen aflossingsvrije hypotheek

Is uw oude hypotheek deels aflossingsvrij? Dan mag u deze hypotheekvorm niet automatisch houden. Tegenwoordig mag u nog maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij lenen. Heeft u bij uw oude hypotheek een groter deel aflossingsvrij? Dan mag u deze tot 50% meenemen. Voor het overige deel moet u dan  een annuïtaire of lineaire hypotheek afsluiten.
 

Tijdelijk 2 hypotheken

U kunt ook tijdelijk 2 hypotheken hebben: 1 hypotheek voor uw oude huis en 1 hypotheek voor uw nieuwe woning. Eventueel nog in combinatie met een overbruggingshypotheek. Bijvoorbeeld als u de oude woning nog niet heeft verkocht. We toetsen dan bij de aanvraag van de nieuwe hypotheek wel of u de dubbele hypotheeklasten kunt betalen. En wat de verwachting is van de verkoop en de opbrengst van de oude woning. Hiervoor hebben we een verklaring van een makelaar nodig. Maakt u gebruik van de verhuisregeling? Dan betaalt u voor het deel waarvan u de rentecondities meeneemt de variabele rente van dat moment.

Meer over verhuizen en uw hypotheek

Overbruggingslening

Een nieuw huis gezien, maar uw oude huis nog niet verkocht? Met een overbruggingslening gebruikt u alvast een deel van uw overwaarde. En u heeft 2 jaar de tijd om uw oude woning te verkopen.

Verhuizen met restschuld

Is uw huis minder waard geworden? Ook dan kunt u waarschijnlijk gewoon verhuizen. U kunt uw restschuld soms meefinancieren in uw nieuwe hypotheek.

Overwaarde

Als u overwaarde heeft, kunt u dat gebruiken voor de koop van uw nieuwe huis. Alleen dan kunt u namelijk uw hypotheekrente helemaal aftrekken.

Buurtatlas

De buurtatlas: uw ideale buurt in beeld

Het huis waarin u woont is misschien wel net zo belangrijk als de buurt waarin het staat. Maar hoe vindt u uw ideale buurt? Geef uw voorkeuren aan en de Buurtatlas vertelt u welke buurten het best bij u passen. Kindvriendelijkheid, nieuwbouw of bestaande bouw en de afstand tot de supermarkt.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Inzicht in uw hypotheek

Bekijk uw hypotheek in  Internet Bankieren of via de ABN AMRO app . Veilig en makkelijk.

Zelf uw hypotheek aanpassen

Van rente aanpassen tot extra aflossen. Wijzig online uw hypotheek makkelijk zelf.

Voordelen hypotheekklant

Als trouwe hypotheekklant heeft u een streepje voor bij ABN AMRO. Bekijk de 5 voordelen.