Verhuisdoos wordt uitgepakt in het nieuwe kantoor.

Verhuisregeling

De voordelen van het meenemen van uw hypotheek

Verhuizen? Verhuis uw hypotheek mee

Heeft u een koopwoning en een hypotheek en gaat u binnenkort verhuizen naar een ander koophuis? Dan kan het gunstig zijn om gebruik te maken van de verhuisregeling. Dat houdt in dat u uw huidige vaste hypotheekrente en hypotheekvorm meeneemt naar uw nieuwe hypotheek en dus eigenlijk meeverhuist. Lees meer over de voordelen of maak een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur en bespreek uw mogelijkheden.

De 3 voordelen van de verhuisregeling

 1. Hypotheekrente meenemen

  • Is uw hypotheekrente lager dan de actuele hypotheekrente?
   Dan kunt u uw lagere vaste rente vaak meenemen. U neemt niet de hypotheek zelf mee, deze hoort bij uw oude woning. U neemt alleen de rentecondities van de hypotheek mee voor de resterende rentevaste periode. Dit rentepercentage blijft dan staan tot de rentevaste periode van uw oude hypotheek afloopt. We bekijken dan wel opnieuw welke kortingen en opslagen er van toepassing zijn op uw nieuwe hypotheek. We behandelen het meeverhuizen van de rentecondities als een nieuwe hypotheekaanvraag. Uw huidige inkomen en de marktwaarde van uw nieuwe woning bepalen of u in aanmerking komt voor de hypotheek.
  • Is de actuele hypotheekrente lager? Dan kan het voordeliger zijn om een nieuwe hypotheekrente en rentevaste periode af te sluiten. Zo profiteert u van de lagere rente.
 2. Hypotheekvorm behouden

  U kunt uw bestaande hypotheekvorm vaak meenemen naar uw nieuwe hypotheek.

  • Heeft u nu een hypotheekvorm waarmee u niets aflost? Of slechts een deel? Dan kunt u ook kiezen voor een hypotheekvorm waarmee u wel aflost. Bijvoorbeeld een Annuïteiten Hypotheek of een Lineaire Hypotheek. Voor de nieuwe hypotheek bekijken we altijd opnieuw welke mogelijkheden er zijn op basis van uw inkomen op dat moment en de waarde van uw nieuwe woning.
  • Is uw oude hypotheek deels aflossingsvrij? Dan mag u deze hypotheekvorm niet automatisch houden. Tegenwoordig mag u nog maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij lenen. Heeft u bij uw oude hypotheek een groter deel aflossingsvrij? Dan mag u deze tot 50% meenemen. Voor het overige deel moet u dan  een annuïtaire of lineaire hypotheek afsluiten.
  • Heeft u voor uw nieuwe koopwoning een hogere hypotheek nodig? Dan sluit u voor het bedrag dat u meer leent een nieuw leningdeel of leningdelen af met een hypotheekvorm van uw keuze. Hiervoor gelden dan de hypotheekrentepercentages van dat moment.
 3. U kunt tijdelijk 2 hypotheken hebben

  U kunt ook tijdelijk 2 hypotheken hebben: 1 hypotheek voor uw oude huis en 1 hypotheek voor uw nieuwe woning. Eventueel nog in combinatie met een overbruggingshypotheek.
  Handig als u uw oude woning nog niet heeft verkocht. We toetsen dan bij de aanvraag van de nieuwe hypotheek wel of u de dubbele hypotheeklasten kunt betalen. En wat de verwachting is van de verkoop en de opbrengst van de oude woning. Hiervoor hebben we een verklaring van een makelaar nodig. Maakt u gebruik van de verhuisregeling? Dan betaalt u voor het deel waarvan u de rentecondities meeneemt de variabele rente van dat moment.

 

Hypotheekrenteaftrek voor twee woningen

Met de verhuisregeling heeft u tot drie jaar recht op hypotheekrenteaftrek voor twee woningen onder de volgende voorwaarden:

 • Uw oude woning staat leeg én te koop en u woont in uw nieuwe woning. De renteaftrek geldt dan voor het jaar waarin u uw oude woning leeg te koop heeft gezet en de daaropvolgende drie jaar;
 • U woont nog in uw oude woning, omdat uw nieuwe woning in aanbouw is of wordt verbouwd. De renteaftrek geldt dan als uw nieuwe woning in het jaar van aankoop of in de daaropvolgende drie jaar uw hoofdverblijf wordt.
Hypotheek verhogen

Bereken uw verhoging​

Met onze handige tool berekent u of hypotheek verhogen mogelijk is. In uw Persoonlijke Omgeving past u makkelijk bedragen aan en ziet u wat het doet met uw maandbedrag. En we zijn altijd beschikbaar via live chat of direct beeldbankieren.

Meer over verhuizen en uw hypotheek

Overbruggingslening

Een nieuw huis gezien, maar uw oude huis nog niet verkocht? Met een overbruggingslening gebruikt u alvast een deel van uw overwaarde. En u heeft 2 jaar de tijd om uw oude woning te verkopen.

Verhuizen met restschuld

Is uw huis minder waard geworden? Ook dan kunt u waarschijnlijk gewoon verhuizen. U kunt uw restschuld soms meefinancieren in uw nieuwe hypotheek.

Overwaarde

Als u overwaarde heeft, kunt u dat gebruiken voor de koop van uw nieuwe huis. Alleen dan kunt u namelijk uw hypotheekrente helemaal aftrekken.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Inzicht in uw hypotheek

Bekijk uw hypotheek in  Internet Bankieren of via de ABN AMRO app . Veilig en makkelijk.

Zelf uw hypotheek aanpassen

Van rente aanpassen tot extra aflossen. Wijzig online uw hypotheek makkelijk zelf.

Voordelen hypotheekklant

Als trouwe hypotheekklant heeft u een streepje voor bij ABN AMRO. Bekijk de 5 voordelen.