Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

man en vrouw kijken op telefoon

Kennis- en ervaringstoets

Hypotheek zelf regelen

Wilt u uw Hypotheek Zelf Regelen? Dan doet u eerst de kennis- en ervaringstoets. Zo ontdekken we of u genoeg weet over hypotheken. Alleen als u de toets haalt, kunt u kiezen voor Hypotheek Zelf Regelen.

Waarom moet u de kennis- en ervaringstoets doen?

Door de kennis- en ervaringstoets te maken, laat u zien dat u genoeg weet over hypotheken. Zo is het belangrijk dat u weet wat de voorwaarden, risico’s en gevolgen zijn van de keuzes die u maakt. Ook bij onverwachte gebeurtenissen, zoals overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Zodat u een betaalbare hypotheek afsluit, nu én in de toekomst. In de video vertellen we u er meer over.

Voorbeeldvragen kennis- en ervaringstoets

Stel u heeft sinds 2009 een volledig Aflossingsvrije Hypotheek bij ABN AMRO en u gaat over 5 jaar met pensioen. Uw inkomen is op dit moment € 60.000,- bruto, maar u verwacht vanaf uw pensionering circa € 30.000,- per jaar bruto te ontvangen.

Verandert uw netto maandlast als u met pensioen gaat?

 • Ja. Omdat uw inkomen dan in een lager belastingtarief valt, wordt uw netto maandlast hoger.
 • Nee. De netto maandlast wordt niet bepaald door uw belastingtarief.
 • Nee. Als de rente hetzelfde blijft, blijft uw netto maandlast ook hetzelfde. 
 • Ja. Omdat uw inkomen dan in een lager belastingtarief valt, wordt uw netto maandlast ook lager. 

Otto heeft een hypotheek bij ABN AMRO die hij wil aanpassen. Hij wil zelf nagaan wat het risico op arbeidsongeschiktheid voor hem betekent. Otto heeft een vast dienstverband. Hij begrijpt dat zijn totale inkomen bij arbeidsongeschiktheid mede afhankelijk is van het feit of hij nog kan werken en daarmee inkomen genereert. 

Van welke twee zaken is de hoogte van de overheidsuitkering bij arbeidsongeschiktheid afhankelijk? 

 • Van zijn gezinssituatie en van zijn vermogen.
 • Van zijn oude inkomen en van wat hij nog in staat wordt geacht te verdienen.
 • Van zijn leeftijd en van de duur van zijn arbeidsverleden.

Stel u wilt voor de aankoop van uw woning een hypotheek afsluiten bij ABN AMRO. Op basis van uw inkomen is de maximale hypotheek € 285.000,-. De koopprijs van de woning is € 270.000,- en de waarde van de woning volgens het taxatierapport is € 265.000,-.

Hoeveel kunt u maximaal aan hypotheek krijgen?

 • € 273.500,-
 • € 270.000,-
 • € 285.000,-
 • € 265.000,-

Kies uw situatie om de toets te beginnen

Hypotheek afsluiten

U berekent eerst in uw Persoonlijke Omgeving hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Daarna doet u de kennis- en ervaringstoets. Door ongeveer twintig vragen te beantwoorden, bijvoorbeeld over het gevolg van bepaalde risico’s op uw maandlast en hoe uw maximale hypotheek berekend wordt.

Hypotheek verhogen

U berekent eerst in uw Persoonlijke Omgeving of het mogelijk is om uw hypotheek te verhogen. Daarna doet u de kennis- en ervaringstoets. Door ongeveer twintig vragen te beantwoorden, bijvoorbeeld over het gevolg van bepaalde risico’s op uw maandbedrag en hoe uw maximale hypotheek berekend wordt.

Hypotheek wijzigen

U krijgt acht verschillende situaties te zien. Hierin leest u over verschillende situaties en aandachtspunten rond het wijzigen van uw hypotheek. Het is belangrijk dat u deze goed doorneemt zodat u weet welke keuzes en informatie belangrijk voor u zijn.

Inloggen lukt niet

Gaat het niet goed met het inloggen? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder. 
Maak een afspraak

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op uw hypotheekrente

Mogelijk huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En  duurzaamheidskorting bij het kopen of verduurzamen van een energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer u wilt, makkelijk via een videogesprek.

Zelf uw hypotheek beheren

In Internet Bankieren kunt u zelf uw hypotheek bekijken en aanpassen . Hulp nodig? Stel uw vraag aan chatbot Anna , of neem contact met ons op.