Betalen in het buitenland: checklist

Als u naar het buitenland gaat, is het handig om te weten hoe u daar moet betalen. Wordt er altijd met contant geld betaald? Of juist met een creditcard? Lees onze checklist, streep af en ga goed voorbereid naar het buitenland.

 

Staat uw betaalprofiel goed ingesteld?

Het betaalprofiel van uw betaalpas staat standaard op ‘Europa’. Als u buiten Europa bent, zet dan uw betaalprofiel op ‘Wereld’. Gewoon via Internet Bankieren of de Mobiel Bankieren app.

Geld opnemen of betalen: dit moet u weten

Krijgt u bij een geldautomaat of in een winkel de keuze tussen het afrekenen in de lokale munteenheid of euro’s? Kies dan voor ‘withdrawal without conversion’. U rekent dan af in de lokale munteenheid, wat voordeliger is voor u. Buitenlandse banken gebruiken namelijk ongunstige koersen voor het omrekenen naar euro's ('conversion to your home currency').

In het buitenland kunt u bij een geldopname of een betaling aan de kassa te maken krijgen met een lagere limiet dan in Nederland.

Check de uitzonderingen

Handig: met uw betaalpas kunt u wereldwijd betalen. Buiten Europa zijn er wel een paar uitzonderingen. Deze hebben we voor u op een rijtje gezet.
Betalen in het buitenland

Creditcard op zak?

Met een creditcard op zak weet u zeker dat u in het buitenland kunt betalen. Wel zo fijn, voor als u bijvoorbeeld een auto huurt. Goed om te weten: als u uw reis betaalt met uw creditcard krijgt u standaard een bagagevertragings- en vluchtvertragingsverzekering.

Contant geld

Betaal zoveel mogelijk met uw betaalpas of creditcard. Gaat u buiten Europa op reis? Dan kan het soms handig zijn om een kleine hoeveelheid contant geld mee te nemen. Buitenlands geld haalt u op bij Schiphol of bij een bankkantoor. Of u laat het bij u thuis bezorgen. Wat u het beste uitkomt.

Download de Mobiel Bankieren app

Als u de Mobiel Bankieren app downloadt, regelt u wereldwijd uw bankzaken. Zo blokkeert u in de app uw betaalpas, maakt u snel geld over en wijzigt u uw betaallimiet.
Tip

Ook interessant

Stand-By Service

Blokkeer met 1 telefoontje al uw geregistreerde creditcards, passen, paspoorten, mobiele telefoons en belangrijke documenten.

Doorlopende reisverzekering

Onbezorgd op reis met een doorlopende reisverzekering. Het hele jaar door: bij korte en lange reizen.

Tarieven buitenlands geld

Aan pinnen, geld opnemen in het buitenland en buitenlands geld bestellen zijn kosten verbonden. Bekijk de tarieven voor buitenlands geld hieronder.