ABN AMRO

Goede voornemens

Zo houdt u beleggen vol

Veel mensen hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar. Maar ook voor of in de zomervakantie willen sommigen iets goeds voor zichzelf gaan doen: om af te vallen, te stoppen met roken of te gaan beleggen. Een plan maken is de eerste stap, maar hoe houd je het vol? We hebben 6 tips voor u die helpen om van beleggen een gewoonte te maken. Tipje van de sluier: het zit ’m vooral in een goede voorbereiding.

6 tips om van beleggen een gewoonte maken

 1. Bekijk met welk bedrag u kunt beleggen

  Hoeveel houdt u per maand over? Veel mensen weten dat niet echt. Het is dus goed om uw inkomsten en uitgaven eens naast elkaar te zetten. Daarnaast is het belangrijk dat u een buffer heeft om onverwachte kosten op te kunnen vangen. Welk bedrag u daarvoor nodig heeft, kunt u berekenen bij het Nibud. Dan weet u met hoeveel geld u kunt gaan beleggen. U kunt bij ons al een eerste inleg doen vanaf € 50 en vervolgens orders doen vanaf € 20.
 2. Bepaal een doel en maak een plan

  Als u een duidelijk doel heeft, houdt u het beleggen langer vol. Maak dit doel zo concreet mogelijk, dus bijvoorbeeld: ‘Studie kind over 15 jaar’.  Bedenk ook hoeveel risico u wilt nemen met uw beleggingen. Het is dan handig dat u weet hoe u uw risico kunt spreiden. Ligt uw doel binnen 2 jaar vanaf nu, dan is het risico van beleggen meestal te groot. Het is dan beter om te sparen.
 3. Stel het niet uit tot morgen

  Weet u nog niet zo goed waarin u wilt beleggen? Of wacht u op een goed instapmoment? Dan geldt meestal het gezegde: “Van uitstel komt afstel”. Goed om te weten: Er zijn breed gespreide beleggingsfondsen en ETF’s die zelf weer beleggen in tientallen ondernemingen en/of obligaties. Daarmee heeft u gelijk een flinke spreiding. Ook de ABN AMRO ESG Profielfondsen binnen Begeleid Beleggen hebben een brede spreiding.
 4. Weet wat ‘t kost

  Aan beleggen zijn kosten verbonden. U betaalt onder andere voor het beheren van uw beleggingsportefeuille, de informatie die u hierover krijgt en in sommige gevallen voor het kopen en verkopen van beleggingsproducten. Het is belangrijk dat u weet welke kosten dat zijn en wanneer u ze betaalt. Dat voorkomt teleurstellingen.
 5. Stel periodiek beleggen in

  Bij beleggen hoeft u niet direct met veel geld in te stappen. U kunt ook instellen dat u maandelijks een klein bedrag inlegt in een beleggingsfonds. Dit heet periodiek beleggen en kan al vanaf € 20. Periodiek beleggen stelt u eenmalig in. U loopt dus nooit het gevaar dat u vergeet om in te leggen. Het gaat dan gewoon automatisch (totdat u het stopzet). Wel is het belangrijk dat er genoeg geld op uw tegenrekening staat. Dat kunt u trouwens ook instellen in Internet Bankieren.
 6. Tot slot: laat u niet gek maken

  Beleggen gaat met pieken en dalen. De waarde van uw beleggingsportefeuille kan van dag tot dag veranderen. Dat maakt veel beleggers soms gespannen. Ook daarom is het handig om een beleggingsdoel en -plan te hebben om op te focussen. Het gaat immers om de lange termijn.

Aan beleggen zijn risico’s verbonden

Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn. Beleg daarom met geld dat u overheeft, naast uw buffer voor  onvoorziene uitgaven . Wij adviseren u alleen te beleggen in beleggingsproducten die aansluiten bij uw kennis en ervaring. We hebben de meest voorkomende risico's van beleggen voor u op een rij gezet.

Komt u er niet uit?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Beleggen.

Tekstballonnen

Chat

24/7 online. Chat met chatbot Anna.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Komt u er niet uit?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de Veelgestelde vragen over beleggen.
Tekstballonnen

Chat

24/7 online. Chat met chatbot Anna. 

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.