Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Man aan het werk in serverruimte

Beleggen in technologie

De ongekend snelle ontwikkeling van technologische oplossingen

Technologie speelt in elk deel van ons dagelijks leven een rol. En de ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op. De sector wordt gedreven door constante innovatie. Bedrijven en consumenten moeten blijven investeren in technologie, alleen al om bij te blijven. Met een groei die twee keer zo hoog is als de totale economie (bron: Gartner, 2021), biedt de sector grote mogelijkheden voor beleggers.
Zoeken

Kansen bij beleggen in technologie

De sector is zeer divers en complex, variërend van bekende namen tot talloze nog onbekende, maar kansrijke jonge bedrijven. Apple, Microsoft, Alphabet (Google) en Amazon hebben inmiddels een beurswaarde van meer USD 1.000 miljard. Het zijn winstgevende ondernemingen met tot nu toe een sterke marktpositie, maar de middelgrote en kleine bedrijven kunnen mogelijk een groter winstpotentieel hebben. Beleggen in het thema technologie zien wij als een aanvulling op een breed gespreide portefeuille.
Verkeersbord met uitroepteken

Risico’s bij beleggen in technologie

Beleggen in dit thema is risicovol. Regelmatig krijgt optimisme rondom een bedrijf of technologie de overhand, waardoor de waarderingen zeer hoog kunnen oplopen. Dat kan zelfs als een bedrijf voorlopig helemaal geen winst maakt. Ook kan toenemende wet- en regelgeving, bijvoorbeeld rondom privacy, een nieuw speelveld creëren met nieuwe winnaars en verliezers.

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Drie voorbeelden van beleggen in het thema technologie

We brengen drie voorbeelden van oplossingen uit ons assortiment bij u onder de aandacht: twee actieve fondsen en een passieve ETF. Met deze fondsen belegt u gespreid in meerdere ondernemingen binnen dit thema. Doordat de sector op de beurs gedomineerd wordt door enkele grote bedrijven is er veel overeenkomst tussen de drie oplossingen.
Wilt u de actuele koersen weten van deze fondsen of ze vergelijken met beleggingsfondsen en ETF’s binnen het thema technologie of andere thema’s? Maak dan gebruik van onze Fondsselector hieronder.

Fidelity Global Technology Fund

Het Fidelity Global Technology Fund belegt actief in een relatief geconcentreerde en wereldwijde portefeuille van 40 tot 80 aandelen in de sector technologie. Dit beleggingsfonds vergelijkt zichzelf met de MSCI AC World Information Technology Index (benchmark).


afb-afm-risico_6

BNP Paribas Disruptive Technology

BNP Disruptive Technology belegt in toonaangevende bedrijven die wereldwijde verandering (‘disruptie’) teweegbrengen. De beleggingsfilosofie gaat ervanuit dat bedrijven die innovatieve technologieën en bedrijfsmodellen mogelijk maken of toepassen, op lange termijn een betere (winst)groei zullen hebben.


afb-afm-risico_6

SPDR® MSCI World Technology ETF

De SPDR MSCI World Technology volgt één-op-één de samenstelling van de MSCI World Technology Index. Bijvoorbeeld Alphabet (het moederbedrijf van Google), Facebook en Netflix zitten niet in de MSCI World Technology Index en dus niet in deze ETF. Ten opzichte van actief beleggende fondsen zit de SPDR MSCI World Technology meer in de grootste bedrijven en meer in de Verenigde Staten.

afb-afm-risico_6

Fidelity Global Technology Fund

 • De beheerder probeert niet alleen waarde toe te voegen met het selecteren van de juiste aandelen, maar ook door het op het juiste moment in te spelen op de meest aantrekkelijke trends en ontwikkelingen.
 • De beheerder onderscheidt drie categorieën: innovatieve of disruptieve technologie met een hoge groei, cyclische bedrijven met sterke marktposities, en bedrijven die tijdelijk ondergewaardeerd zijn en herstelpotentie hebben.

BNP Paribas Disruptive Technology

 • Het fonds belegt ook in andere sectoren. De beheerder is van mening dat disruptie in de hele economie voorkomt en niet beperkt blijft tot de IT-sector.
 • De mogelijkheid om in meerdere sectoren te beleggen, biedt de beheerder de flexibiliteit om te beleggen in de meest veelbelovende disruptieve technologieën.
 • In de loop der jaren heeft beheerder Pam Hegarty een sterke historie opgebouwd.

SPDR® MSCI World Technology ETF

 • De SPDR MSCI World Technology volgt één-op-één de genoemde index en biedt daarmee tegen lage kosten toegang tot een wereldwijd gespreide portefeuille van technologiebedrijven.
 • Het rendement van de SPDR MSCI World Technology volgt de index en er is daarmee geen kans op een achterblijvend rendement.

Fidelity Global Technology Fund

 • Fidelity wil nog wel eens van beheerders wisselen met hun sectorfondsen, al zit deze beheerder, Hyun Ho Sun, al sinds oktober 2013 op het fonds.
 • Het is een actief beheerd fonds waarvan de kosten hoger zijn dan een passieve belegging in de sector technologie.
 • De portefeuille bestaat bovengemiddeld uit aandelen van middelgrote en kleine bedrijven, wat het fonds een hoger risicoprofiel geeft dan de vergelijkingsmaatstaf (index).

BNP Paribas Disruptive Technology

 • Het fonds belegt bovengemiddeld in bedrijven met een hoge winstgroei, en ook relatief hoge waarderingen. In periodes waarin ‘waarde-aandelen’ goed presteren, blijft het fonds achter bij de markt als geheel.
 • De thema's waarin het fonds belegt zijn zeer gevoelig voor handelsspanningen.

SPDR® MSCI World Technology ETF

 • Door een strikte definitie van de sector technologie is er geen flexibiliteit om in IT-gerelateerde bedrijven in andere sectoren te beleggen.
 • Het volgen van de index kan zorgen voor een minder gespreide portefeuille. Momenteel bestaat bijvoorbeeld bijna 35% van de portefeuille uit twee aandelen (Apple en Microsoft).

Fondsselector

Hier kunt u de 3 voorbeelden van technologiefondsen vergelijken met elkaar en met andere fondsen.


Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.

Komt u er niet uit?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Beleggen.

Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.
Laptop

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.

Komt u er niet uit?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de Veelgestelde vragen over beleggen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.
Laptop

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.