Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Hoe bepaal ik mijn strategie?

Stap 4

We zeiden het al eerder: Beleggen doe je voor de lange termijn. En dus is het verstandig om voor uzelf wat spelregels op te stellen waar u zich als belegger aan houdt. Zoals: met welk doel gaat u beleggen? Waar gaat u in beleggen? Welk bedrag gaat u beleggen? En hoelang gaat u beleggen? 

ABN AMRO

Waarom een beleggingsstrategie belangrijk is? Het geeft houvast en rust. Het voorkomt dat u dingen doet waar u achteraf spijt krijgt. Zoals in slechte beurstijden ineens uw beleggingen verkopen. Of extra beleggingen bijkopen als de koers snel stijgt, omdat anderen dit ook doen.

ABN AMRO

Beleg met een doel

Het stellen van een helder doel houdt u gemotiveerd om te beleggen en om uw strategie goed uit te voeren. Denk daarom goed na over een concreet doel, naar welk bedrag u streeft en wanneer u het doel behaald wilt hebben. Bijvoorbeeld: “Extra pensioen van € 40.000 over 20 jaar”. Check ook even of uw doel realistisch is. In onze Toekomstshop helpen we u daar graag bij.

ABN AMRO

Beleg met een budget

Spreek met uzelf af hoeveel u wilt beleggen. Bijvoorbeeld een vast bedrag per maand, kwartaal of jaar. (Zolang u maar belegt met geld dat u kunt missen en u bovendien een goede buffer heeft.)  Daarmee spreidt u de risico’s en laat u zich niet snel verleiden tot impulsieve aankopen.

ABN AMRO

Beleg met een bewust risico

Het risico wordt grotendeels bepaald door de soorten beleggingsproducten die u kiest. Gaat u alleen voor aandelen? Dan neemt u veel risico. Gaat u alleen voor obligaties? Dan neemt u over het algemeen minder risico. Met een mix van aandelen en obligaties kunt u uw risico afstemmen op uw persoonlijke wens tot spreiding. Met beleggingsfondsen en ETF’s kunt u eenvoudig gespreid beleggen. Zorg dat u het beleggingsproduct en de risico’s ervan goed kent.

Als u kiest voor Zelf Beleggen maakt u deze keuzes zelfstandig. Bij Begeleid Beleggen helpen we u bij de keuze van uw doel, hoelang u wilt beleggen en het risico dat u wilt nemen. Het ABN AMRO ESG Profielfonds dat u dan kiest, kent een bepaald risico: defensief, matig defensief, matig offensief, offensief of zeer offensief. U belegt dan in een fonds met het risico dat het meest bij u past.

Beleg kostenbewust

De kosten van beleggen hebben invloed op uw rendement. Daarom is het belangrijk om de verschillende soorten kosten te kennen. Sommige betaalt u aan de bank, zoals service- en transactiekosten. Daarnaast betaalt u kosten die afhankelijk zijn van de producten die u op de beurs koopt, zoals lopende kosten.


  • Servicekosten: dit zijn kosten die we rekenen voor de administratie rondom uw beleggingsportefeuille en de informatie die u daarover ontvangt. 
  • Transactiekosten: dit zijn kosten als u een beleggingsproduct koopt of verkoopt. De transactiekosten verschillen per beleggingsvorm en per soort order. 
  • Lopende kosten: deze kosten bestaan uit de beheerkosten en administratiekosten voor de beleggingsfondsen in uw portefeuille. U betaalt deze kosten aan de uitgevers van de beleggingsfondsen. De lopende kosten zijn meestal verwerkt in de koers van het beleggingsfonds. 
  • Transactiekosten in het fonds: dit zijn de kosten die een fondsbeheerder maakt om beleggingen in zijn beleggingsfonds te kopen en te verkopen. Ook deze kosten betaalt u niet apart, maar zijn al in de koers van het beleggingsfonds verwerkt.
  • Valutakosten: Als u buitenlandse aandelen wilt (ver)kopen, moet u soms rekening houden met valutakosten. Omdat u deze aandelen aanschaft of verkoopt met een andere valuta dan de euro, wordt het transactiebedrag omgezet naar Euro's. En bij die transactie horen ook kosten. 
ABN AMRO

Beleg actief of iets minder actief

De beurzen zijn altijd in beweging. Er is dus altijd wel beursnieuws. Leuk en leerzaam om te volgen, maar u hoeft er niet altijd iets mee te doen. Het gaat immers om de lange termijn. Met wereldwijd gespreide ETF’s of beleggingsfondsen, belegt u indirect in tientallen aandelen en/of obligaties zonder dat u er zelf veel tijd aan hoeft te besteden. Als u diezelfde spreiding zelf wilt bereiken met bijvoorbeeld aandelen, bent u veel tijd kwijt met onderzoek en daarna met het volgen van al die beleggingen. 

Beleg eenvoudig of iets minder eenvoudig

Met Begeleid Beleggen kunt u op een eenvoudige manier beleggen. U belegt dan in één van de vijf ABN AMRO ESG Profielfondsen, die u vooraf gekozen heeft. U kunt daarbij ook kiezen voor het gemak van periodiek beleggen: automatisch een bedrag per maand of kwartaal inleggen.

Binnen Zelf Beleggen kunt u gebruikmaken van wereldwijd gespreide ETF’s en beleggingsfondsen. Daarmee koopt u direct een mandje met veel verschillende aandelen. Ook kunt u zelf actief in aandelen gaan beleggen. Dan is het belangrijk dat u goed let op spreiding van uw risico over verschillende regio's en sectoren. 

Stijlen van beleggen in aandelen

Waardebeleggers zoeken naar aandelen van ondernemingen die meer waard zijn dan de huidige koers weergeeft. Ze geloven erin dat de koers op lange termijn zal stijgen. Daarnaast zou de onderneming ook meer dividend kunnen gaan uitkeren. Het is erg lastig om de waarde van een onderneming te bepalen. Vaak kunt u gebruikmaken van de publicaties van analisten van beleggingsinstellingen zoals ABN AMRO.

De naam verklapt het al. Bij groeibeleggen investeert een belegger in bedrijven waarvan hij of zij verwacht dat het nog gaat groeien. Vaak zijn het bedrijven die relatief jong zijn en nog internationaal willen groeien. Maar daarmee is het risico op een snelle koersdaling vaak even groot, want zo'n bedrijf moet zich nog bewijzen.

Veel ondernemingen geven een stuk van hun winst terug aan hun aandeelhouders. Dat noemen we dividend. Bij dividendbeleggen gaat u op zoek naar ondernemingen die jaarlijks relatief veel dividend uitkeren.

U koopt een belegging op verschillende momenten in het jaar, bijvoorbeeld per maand of kwartaal. Door aankoopmomenten te spreiden, koopt u de ene maand voordeliger en de andere maand duurder. Zo wordt de prijs gemiddeld en bent u op de langere termijn minder gevoelig voor koersschommelingen. Uw rendement is dan minder afhankelijk van het moment van uw aankoop. Let erop dat u bij iedere aankoop van aandelen weer transactiekosten betaalt.
Bij ABN AMRO kunt u gemakkelijk automatisch periodiek beleggen in beleggingsfondsen zonder transactiekosten  

Leer nog meer over beginnen met beleggen ...

ABN AMRO

3. Kan ik ook veilig beleggen?

Uw weet inmiddels dat beleggen betekent: risico nemen. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. 100% veilig beleggen bestaat dus niet. Er zijn wel manieren om het risico te beperken.

ABN AMRO

Beleggen voor beginners

ABN AMRO

5. Hoeveel kan en wil ik beleggen?

Beleggen doet u natuurlijk alleen met geld dat u lange tijd niet nodig heeft. Maar hoeveel is dat? Kijk in stap 5 naar uw inkomen, uitgaven en spaarbuffer.

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.