Wat is het geheim van succesvol beleggen?

De bemoedigende (of in ieder geval relativerende) woorden van Alyt geven Jordy munitie voor de laatste stap in zijn zoektocht naar het geheim van succesvol beleggen: waar moet je beginnen en hoe groot is de kans dat je je spaargeld écht verliest?

 

In deze aflevering gaat Jordy te rade bij Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN AMRO MeesPierson. Volgens Ralph vinden de meeste mensen het lastig om op hun handen te blijven zitten als de waarde van hun beleggingen een duikvlucht neemt. Niet iedereen heeft namelijk de stalen zenuwen van Peter Bosz (oud-voetballer en huidig trainer bij Bayer Leverkusen), en eerlijk gezegd is Jordy er niet helemaal gerust op dat hij die wel heeft.

Ralph adviseert mensen zonder stalen zenuwen om beleggen uit te besteden aan een professionele partij. Zij kunnen namelijk een beleggingsdoel helpen bepalen en voor je doorrekenen hoeveel tijd daarvoor nodig is. Belangrijker nog; zo’n partij kan een mandje beleggingen samenstellen met een optimale spreiding in de beleggersportefeuille, zodat pieken en dalen op de koers minder effect hebben. Omdat risico en rendement samenhangen, geeft dat meteen een beeld over het rendement dat je als belegger realistisch kan verwachten.

Beurzen kunnen gestaag klimmen en scherp naar beneden duiken. Maar als je de geheimen van succesvol beleggen kent, hoeft dat je geen nachtrust te kosten. Dus:

Laat je goed informeren

  • Beleg met geld dat je kunt missen
  • Bewaar de rust
  • Beleg voor de lange termijn