Alibaba op weg naar herstel

Kopen
26-05-2020

De omzet van Alibaba (Kopen) over het boekjaar 2020 was 1,5% hoger dan wij hadden ingeschat. De onderneming gaat uit van een omzet van 650 miljard yuan over boekjaar 2021. Dat is gebaseerd op het huidige herstel na de coronapandemie en op de resultaten in het huidige kwartaal. Het betekent dat de omzet met 28% zou stijgen ten opzichte van het afgelopen boekjaar.

 

We hebben onze omzetverwachting voor 2021 verhoogd van 638 miljard yuan naar 658 miljard yuan. We denken dat het rendement (EBITDA) zal dalen van 32,8% in het verleden naar 28,1% in 2025. Dat heeft te maken met een sneller dan verwachte omschakeling naar een lager renderend enkel platform. In het verleden was er een platform met 3 partijen.

Ook zijn meer investeringen noodzakelijk om te concurreren met Pinduoduo. Het aantal kopers van Pinduoduo is slechts 98 miljoen lager dan dat van Alibaba. We kennen Alibaba een ruim concurrentievoordeel toe.

We handhaven onze reëlewaarde-inschatting voor het aandeel van 258 dollar en 250 Hongkong dollar. We denken dat het aandeel ondergewaardeerd is. In ons bericht van 23 april hebben we al gewezen op tekenen van herstel. De bruto marktwaarde van de Chinese activiteiten groeit dit kwartaal in hetzelfde tempo als in het decemberkwartaal.

We denken dat dit betekent dat de vraag naar niet-essentiële producten ook is hersteld. De omzet van dienstverlening aan consumenten daalde in het eerste kwartaal met 8% ten opzichte van vorig jaar. Alibaba maakte echter duidelijk dat de bruto marktwaarde van Ele.me, dat voedingsmiddelen levert, in april steeg.

De Covid-19-pandemie heerst nog wereldwijd. Daarom denken we dat de internationale activiteiten, via groothandel en detailhandel, minder snel zullen toenemen. We gaan voor het boekjaar 2021 uit van een omzetgroei van respectievelijk 16% en 10%. Deze activiteiten zorgden in maart voor 7% van de totale omzet van Alibaba.

De bruto marktwaarde van de Chinese detailhandelactiviteiten van Alibaba bedroeg 6600 miljard yuan in het jaar voorafgaand aan eind maart. De vergelijkbare cijfers voor Pinduoduo en JD zijn 1200 miljard yuan en 2000 miljard yuan in het kalenderjaar 2019. Dit wijst erop dat Alibaba Pinduoduo nog altijd ver voor is als het gaat om de totale waarde van de verhandelde goederen. Het heeft een duidelijke voorsprong als het gaat om de verkoop van duurdere producten.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Markets levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.