Recordwinst per aandeel Goldman Sachs

Houden
15-10-2020

De winst per aandeel van Goldman Sachs (Houden) kwam in het derde kwartaal uit op 9,68 dollar. Dat is een record. Dit record werd bereikt ondanks dalende inkomsten. Deze inkomsten waren in het tweede kwartaal abnormaal hoog. We kennen Goldman Sachs een gering concurrentievoordeel toe.

 

De netto inkomsten stegen 30% naar 10,8 miljard dollar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Een jaar geleden waren die nog 8,3 miljard dollar. In het tweede kwartaal bedroegen de opbrengsten echter 13,3 miljard dollar. De inkomsten van de handelsdivisie waren nog altijd hoog als gevolg van de onzekere economische omstandigheden. De inkomsten uit de obligatiehandel en de aandelenhandel lagen 50% hoger dan een jaar eerder.

Bedrijven maken nog altijd gebruik van de hoge beurskoersen en de lage rente om kapitaal op te halen. Daarmee zorgen ze ervoor dat ze minder kwetsbaar zijn wanneer de economische situatie verslechtert. Als gevolg hiervan stegen de inkomsten via underwriting met 60%.

De paniek als gevolg van de COVID-19 pandemie verminderde enigszins in het derde kwartaal. Ten opzichte van het tweede kwartaal daalden de inkomsten voor underwriting en de handelstak met respectievelijk 30% en 39%. Deze inkomsten waren echter nog altijd 40% hoger dan in het derde kwartaal van 2019. We denken dat het nog altijd mogelijk is dat de inkomsten op een lager niveau normaliseren. Dat geldt zeker als het economisch herstel gebrekkig is.

We denken niet dat we onze reëlewaarde-inschatting voor het aandeel van 239 dollar wezenlijk zullen veranderen. We beschouwen het aandeel bij de huidige koers als redelijk gewaardeerd.

Goldman presteert op dit moment goed als het gaat om eigen vermogen. De common equity Tier 1 ratio steeg afgelopen kwartaal met 120 basispunten naar 14,5%. Daarmee is deze buffer nu hoger dan de toezichthouder eist. Daarbij is rekening gehouden met de nieuwste stress buffers.

De bank lijkt ook redelijk voorbereid met het oog op voorzieningen. In het derde kwartaal werd voor 278 miljoen aan leningen afgeschreven. Dat was 80% minder dan de afschrijvingen van 1,6 miljard dollar in het tweede kwartaal. Wat betreft zakelijke kredieten werd 1,2% van de uitstaande leningen afgeschreven. Er was een voorziening getroffen van 2,8%. Bij de consumentenkredieten werd 3,7% afgeschreven terwijl er een voorziening voor 16,1% was getroffen.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Markets levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.