Resultaten Alphabet boven alle verwachtingen

Kopen
28-04-2021

Alphabet (Kopen) rapporteerde sterke resultaten over het eerste kwartaal. Zowel de omzet als de winst vielen duidelijk hoger uit dan de gemiddelde verwachtingen van analisten volgens FactSet.

 

De advertentie-inkomsten blijven hoog als gevolg van het economisch herstel. Dit zorgt ervoor dat merken meer geld uitgeven aan reclame. Ook de zogenoemde direct-response advertentie-uitgaven waren hoger. Dit zorgde voor de hogere groei.

De sterke advertentietak werd gecombineerd met de succesvolle poging van Alphabet om minder afhankelijk te worden van dit onderdeel. De inkomsten van de Cloud divisie profiteerden van de digitale transformatie. Dit betekent dat grotere en ook kleinere ondernemingen cloud-activiteiten omarmen.

We rekenen op het afzwakken van de groei van de direct-response advertenties in de tweede helft van dit jaar. Maar we blijven uitgaan van hogere advertentie-uitgaven door merken. Dat zorgt ervoor dat YouTube meer geld oplevert. De aanhoudende kracht van de Cloud divisie zal de tegenvallers rond direct-response marketing opvangen.

Daarnaast kan Google Maps profiteren van de toenemende activiteiten buitenshuis en de stijging van het aantal reizen. Dit helpt bij de pogingen om meer geld te verdienen aan Google Maps. Dit kan voor verdere verbetering van de inkomstenstroom zorgen.

We hebben onze omzetverwachtingen iets verhoogd. Ook rekenen we op een iets beter rendement. Daarom hebben we onze reëlewaarde-inschatting voor het aandeel verhoogd van 2605 dollar naar 2925 dollar.

Alphabet profiteerde van de hogere aankopen via internet gedurende de pandemie. We denken echter dat de onderneming ook goed zal presteren tijdens het herstel. Daarnaast koerst het aandeel met een korting van meer dan 20% ten opzichte van onze reëlewaarde-inschatting.

Er zijn risico’s rond het aandeel. Het gaat bijvoorbeeld om twijfel rond de veiligheid van de data en mededing zaken. Daarnaast is er het risico van hogere belastingen. Hogere vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten kan voor een koersdaling tussen 8% en 11% zorgen. Daarnaast is er druk op landen wereldwijd om de lage belastingen voor immateriële inkomsten aan te pakken. Dit kan ervoor zorgen dat Alphabet deze kosten niet meer kan aftrekken.

Ondanks deze risico’s blijven we vertrouwen hebben in het vermogen van Alphabet om het ruime concurrentievoordeel te behouden. We rekenen nog altijd op een sterke omzetstijging.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Oddo BHF levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.