Citi verkoopt Australisch onderdeel met verlies

Kopen
15-10-2021

De resultaten van Citigroup (Kopen) over het derde kwartaal waren redelijk. Ze waren aanzienlijk beter dan de gemiddelde verwachting van analisten volgens FactSet. Daar werd uitgegaan van een winst per aandeel van 1,71 dollar. De winst per aandeel kwam uit op 2,15 dollar. Dit betekent dat het rendement op het eigen vermogen (tangible common equity) 11% bedroeg.

 

We kennen Citi een gering concurrentievoordeel toe. De bank profiteerde opnieuw van voordelige provisies. De kosten van kredietverlening blijven verwaarloosbaar. Het aantal afwaarderingen was afgelopen kwartaal voor de hele sector uitzonderlijk laag. De balansen van creditcards zijn ook lager. Dat zorgt ervoor dat de kredietkosten van de bank verminderden.

Afgelopen kwartaal stegen de kosten met 3%, deze kosten blijven verder stijgen. De bank blijft investeren in de administratie en risicobeheersing.

De consumentenactiviteiten van Citi in Australië werden verkocht met een verlies van 680 miljoen dollar. Zonder dit verlies zouden de inkomsten met 2% zijn gestegen. Het is goed dat de bank afscheid neemt van minder succesvolle activiteiten. Maar dit roept herinneringen op aan tal van dubieuze investeringen in de afgelopen jaren.

De inkomsten van de zakenbank stegen meer dan we hadden verwacht. Maar de netto rente-inkomsten en de kosten kwamen nagenoeg overeen met onze berekening. We zien dan ook geen reden om onze reëlewaarde-inschatting voor het aandeel van 78 dollar wezenlijk te veranderen.

De bank herhaalde de vooruitzichten voor inkomsten en uitgaven voor heel 2021. Citigroup blijft afhankelijk van een herstel van de uitgaven en stijgende balansen van creditcards. Dat geldt zowel voor de Verenigde Staten als Latijns-Amerika. De uitgaven herstellen in de Verenigde Staten. Elders is dat nog niet het geval.

Intussen stijgen de kosten bij de consumententak. Dat is het gevolg van investeringen in herstructurering en pogingen het onderdeel te transformeren. We gaan voor 2022 uit van operationele winst van 6 miljard dollar per kwartaal voor provisies. Dit is voor belastingen. Er wordt rekening gehouden met hogere balansen en rentestijgingen.

Voor de pandemie was de vergelijkbare winst per kwartaal circa 8 miljard dollar. Als gevolg van de afhankelijkheid van creditcards en de relatief grote aanwezigheid in het buitenland denken we dat het herstel van Citi langzamer zal verlopen dan dat van sommige Amerikaanse concurrenten.

 

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Oddo BHF levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.