Met uw duurzame beleggingen bereikt u meer dan alleen rendement. Samen met ABN AMRO maakt u impact op de wereld voor mens, milieu en maatschappij.
In de praktijk blijkt het onmogelijk om kinderarbeid uit te sluiten. Veel kinderarbeid vindt plaats in de keten van toeleveranciers die moeilijk inzichtelijk is. Een goed voorbeeld is de textielketen. In de keten van toeleveranciers zijn bedrijven bijna nooit direct betrokken bij kinderarbeid, terwijl zij wel indirect betrokken zijn. Zinvoller is om te beoordelen hoe bedrijven ermee omgaan als blijkt dat er kinderarbeid in hun keten plaatsvindt. Gaan zij in gesprek met de toeleverancier? Zijn zij open over waar ze hun producten laten maken? Voeren ze controles uit? En levert dat ook wat op? Dat nemen we allemaal mee bij de beoordeling van de duurzaamheid van een bedrijf.
Om bij te dragen aan de ontwikkelingsdoelen van de VN willen wij graag beleggen in opkomende landen. Deze landen hebben vaak behoefte aan financiering voor economische vooruitgang, armoedebestrijding en investeringen in basisbehoeften. Tegelijk denken mensen vaak bij bedrijven in deze landen aan bijvoorbeeld corruptie, vervuiling en slechte arbeidsomstandigheden.
Ook voor beursgenoteerde bedrijven in opkomende landen geldt dat wij kijken naar de ESG-score en controverses en alleen de beste bedrijven selecteren. Daarnaast hebben we een aantal fondsen geselecteerd die in niet-beursgenoteerde bedrijven in opkomende landen beleggen en dus geen ESG-score hebben. De fondsbeheerders van deze fondsen zorgen er echter voor dat dit bedrijven zijn die goed ESG-beleid hebben.
Alle producenten van wapens vinden wij niet duurzaam en sluiten wij uit van duurzaam beleggen. Hieronder vallen natuurlijk ook de controversiële wapens, zoals kernwapens. Maar moeten wij dan ook de staatsobligaties uitsluiten van landen die zelf kernwapens hebben, zoals Frankrijk? Frankrijk heeft het non-proliferatieverdrag ondertekend en is lid van de NAVO. Frankrijk zal dus kernwapens alleen in het uiterste geval en alleen reactief gebruiken. Tegelijkertijd zet Frankrijk zich aanzienlijk in om de klimaatdoelen te bereiken, waarmee het een positieve bijdrage levert aan het tegengaan van klimaatverandering. Daarom sluiten wij de staatobligaties van Frankrijk en andere landen die het non-proliferatieverdrag hebben ondertekend niet uit.
Er zijn nationale en internationale regels afgesproken over het gebruik van GMO's. Niet alle voedingsproducenten zijn transparant over het vermengen van GMO's in producten. Ook is het nog relatief nieuw waardoor mensen vragen hebben over de effecten op lange termijn. Veel mensen zijn daarom tegen het aanpassen van voedingsmiddelen. Tegelijk is er groeiende vraag naar voedingsmiddelen door een snel stijgende wereldbevolking en zijn GMO's misschien nodig om aan de voedselvraag te voldoen.
Voor de veiligheid en kwaliteit van vooral medicijnen en voedingsmiddelen is het belangrijk dat er dierproeven worden gedaan en soms is het zelfs wettelijk verplicht. Hoewel deze proeven op een grote weerstand stuiten in de maatschappij, blijven ze voorlopig noodzakelijk. Het spreekt voor zich dat dit om een zorgvuldige afweging vraagt in onze beleggingskeuzes.
Moderne kernenergie is een relatief 'schone' manier om energie te winnen. De CO2-uitstoot is minimaal en moderne generaties kerncentrales zijn veel veiliger dan oudere generaties. Bovendien produceren ze minder kernafval. Om de doelen van het Parijs-akkoord te halen zal ook kernenergie een belangrijk onderdeel zijn van de energiemix. Echter blijft dit een probleem in de publieke opinie, ondanks de minimale hoeveelheid kernafval bij moderne centrales.
Wij zullen in het algemeen niet beleggen in bedrijven die zich alleen bezighouden met de winning van kernenergie. Wel kan het zijn dat wij beleggen in een energiebedrijf dat naast andere vormen van energie ook kernenergie heeft. Of liever nog investeren we in een 'green bond' van deze bedrijven. Green bonds zijn obligaties waarvan de opbrengst specifiek wordt gebruikt voor duurzame energieprojecten, zoals windmolens en zonnepanelen. Ook bedrijven die zich bezighouden met kernenergie overwegen in hernieuwbare energie te investeren en dat willen wij graag stimuleren door in deze obligaties te kunnen beleggen.
Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.
Chat met chatbot Anna. Komt ze er niet uit? Dan neemt een medewerker het gesprek over. Zo werkt het.
Bel ons met al uw vragen over Vermogensbeheer. Van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.
Bel 088 388 9779