Laag verwacht rendement Profielfonds 1

ABN AMRO Profielfonds 1* stopt bij Begeleid Beleggen

Lees wat dit voor uw situatie betekent

Profielfonds 1* levert al langere tijd een laag rendement. Na aftrek van de beleggingskosten die u betaalt, kan het rendement negatief uitvallen. Daarom - en omdat wij onze producten versimpelen - past het niet meer om Profielfonds 1 aan te bieden via Begeleid Beleggen. Als u op 30 november nog in Profielfonds 1 belegt, verkopen wij uw beleggingen tegen de dan geldende koers. Let op: Houd rekening met de doorlooptijd van de order, dit kan maximaal 4 dagen duren. In dit artikel leest u hoe u zelf een alternatief voor Profielfonds 1 kunt kiezen.

* De naam van dit profielfonds is gewijzigd op 15 oktober 2022. Het fonds heet nu ABN AMRO ESG Profielfonds Zeer Defensief.

 

Laag verwacht rendement

U heeft een Begeleid Beleggen rekening waarmee u belegt, of misschien wil beleggen, in Profielfonds 1. Dit fonds bestaat voor het grootste deel uit obligaties en liquiditeiten. Het profielfonds levert al langere tijd een laag rendement. Na aftrek van de beleggingskosten die u betaalt, kan het rendement negatief uitvallen. Daarom - en omdat wij onze producten versimpelen - past het niet meer om Profielfonds 1 aan te bieden via Begeleid Beleggen.

Stoppen met Profielfonds 1

Omdat we inschatten dat de verwachte rendementen voor Profielfonds 1 de komende jaren niet gaan verbeteren, vinden wij Profielfonds 1 niet meer passend voor Begeleid Beleggen. Sinds 6 juli 2022 kunt u als nieuwe klant niet meer kiezen voor dit Profielfonds. Ook is het niet meer mogelijk om voor Profielfonds 1 te kiezen als u wil switchen vanuit een ander Profielfonds. U heeft tot 30 november de tijd om een keuze te maken voor een ander alternatief.

Kiezen voor een goed alternatief binnen Begeleid Beleggen

Omdat u in Begeleid Beleggen zelfstandig belegt, zonder advies van de bank, vinden wij het belangrijk dat u zelf nagaat welk ander Profielfonds passend is voor uw persoonlijke situatie.

In Internet Bankieren en de ABN AMRO app kunt u in de Begeleid Beleggen-grafiek zien hoe dicht u bij uw beleggingsdoel bent. U ziet ook de ontwikkeling in goede, slechte en normale omstandigheden. Uw doelbedrag, (periodieke) inleg, einddatum of Profielfonds kunt u hier aanpassen. U ziet direct wat een aanpassing kan betekenen voor het behalen van uw doel. Dit kan u helpen bij het kiezen van een goed alternatief binnen Begeleid Beleggen. In de afbeelding hieronder ziet u het rendement van de afgelopen 5 jaar. In deze grafiek ziet u wat het u had opgeleverd als u op 1 januari 2017 eenmalig € 1.000 had ingelegd in 1 van de 5 fondsen.

Rendementen profielfondsen

Bron: ABN AMRO Investment Solutions, Morningstar Direct. Rendementen per 31-12-2021, in euro en na aftrek van kosten. Netto dividenden herbelegd (indien van toepassing). Op basis van meetkundige rekenmethode. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Een ander profielfonds kiezen

U kunt een ander profielfonds kiezen met minder obligaties en liquiditeiten. Dat Profielfonds heeft wel een hoger risico en iets hogere (lopende) kosten. Het is belangrijk dat u zich daarvan bewust bent. De rendementsverwachtingen zijn hoger dan bij Profielfonds 1: risico en rendement gaat bij beleggen (vaak) hand in hand. In Internet Bankieren of de ABN AMRO app ziet u wat de gevolgen zijn voor het behalen van uw doelbedrag wanneer u een ander Profielfonds kiest. Lees hier meer over de verschillende Profielfondsen en de bijbehorende risico's. 

Alle mogelijkheden op een rij

Hieronder leest u alle mogelijkheden die u heeft:

  • U doet niets; wij verkopen dan op 1 december 2022 uw inleg in Profielfonds 1 tegen de dan geldende koers. Let op: de koers kan op die dag ongunstig zijn voor u; het kan immers zo zijn dat u tegen een (gemiddeld) hogere koers heeft ingelegd. Als u een periodieke belegging heeft ingesteld voor Profielfonds 1 dan wordt die op deze datum ook stop gezet. De opbrengst schrijven we bij op de tegenrekening. U betaalt geen transactiekosten wanneer u naar een ander profielfonds switcht. U betaalt geen transactiekosten voor deze mogelijkheden.
  • U kunt zelf in Internet Bankieren switchen naar 1 van de andere 5 profielfondsen. Dit kunt u doen in Internet Bankieren op uw overzichtspagina Begeleid Beleggen bij ‘Kies een profielfonds’. Switchen naar een ander profielfonds is zonder kosten. Let op: doe dit s.v.p. uiterlijk 4 dagen vóór 30 november 2022, zodat uw order op tijd verwerkt is.
  • Wilt u toch - ook na 30 november 2022 - blijven beleggen in ABN AMRO Profielfonds 1, dan kan dat niet meer via Begeleid Beleggen maar nog wel via Zelf Beleggen Basis. Lees eerst over de productkenmerken, voorwaarden en kosten van Zelf Beleggen Basis. Wanneer Zelf Beleggen Basis bij u past, vraagt u eerst een Zelf Beleggen Basis rekening aan. Daarna stapt u over. 
  • Tot slot is Vermogensbeheer vanaf een inleg van € 50.000 een mogelijkheid. U heeft dan dus een aanzienlijk hogere inleg nodig dan bij Zelf Beleggen Basis (€ 50 inleg) of Begeleid Beleggen (ook € 50). Bij Vermogensbeheer nemen onze experts het beleggen voor u uit handen. Lees eerst over de productkenmerken, voorwaarden en kosten van Vermogensbeheer.
  • U kiest zelf het moment waarop u uw Profielfonds 1 wilt verkopen. Let op: doe dit s.v.p. uiterlijk 4 dagen vóór 30 november 2022, zodat uw order op tijd verwerkt is.

Voor alle beleggingsvormen betaalt u kosten, deze vindt u op abnamro.nl/tarievenbeleggen.

Alles over de risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
Lees alles over beleggingsrisico's.

Wat zijn uw andere mogelijkheden?

 

Sparen

U kunt altijd stoppen met Begeleid Beleggen, als u dat wilt. Het verkopen van uw Profielfonds is kosteloos. Het geld kunt u op een spaarrekening zetten. Houdt er rekening mee dat de rente nu zeer laag is en in sommige gevallen zelfs negatief kan zijn. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Banksparen

Is uw beleggingsdoel ‘Aanvullen toekomstig vermogen’ bijvoorbeeld voor uw pensioen? Kijk dan of banksparen voor een pensioenaanvulling mogelijk iets voor u is.

Vermogensbeheer

U wilt een deel van uw geld beleggen, maar laat dat liever doen door experts. Uw vermogens­specialist begeleidt u bij elke keuze die u maakt.

 

Sparen

U kunt altijd stoppen met Begeleid Beleggen, als u dat wilt. Het verkopen van uw Profielfonds is kosteloos. Het geld kunt u op een spaarrekening zetten. Houdt er rekening mee dat de rente nu zeer laag is en in sommige gevallen zelfs negatief kan zijn. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Banksparen

Is uw beleggingsdoel ‘Aanvullen toekomstig vermogen’ bijvoorbeeld voor uw pensioen? Kijk dan of banksparen voor een pensioenaanvulling mogelijk iets voor u is.

Vermogensbeheer

U wilt een deel van uw geld beleggen, maar laat dat liever doen door experts. Uw vermogens­specialist begeleidt u bij elke keuze die u maakt.