Bij ABN AMRO kunt u aandelen kopen via wereldwijde beurzen, zoals de Dow Jones en S&P 500. Maar hoe werkt het precies? Ontdek alles over de mogelijkheden met onze uitgebreide tips en informatie. En als u er klaar voor bent, opent u makkelijk een beleggingsrekening.
Beleggen kent risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
Met een aandeel in een onderneming, bezit u een stukje van het kapitaal van een onderneming. Ondernemingen geven aandelen uit, zodat zij het geld wat zij hiermee ophalen kunnen investeren in de onderneming. Het verschil met obligaties is dat u daarmee alleen geld uitleent aan de onderneming, zonder een stukje mede-eigenaar te worden. Met aandelen deelt u mogelijk mee in de winst van die onderneming: dat heet dividend. Doet de onderneming het minder goed, dan daalt ook de waarde van het aandeel. Aandelen worden verhandeld op beurzen, bijvoorbeeld de Euronext Amsterdam of New York Stock Exchange (NYSE).
Voordat u aandelen kunt kopen, heeft u een beleggingsrekening bij een bank nodig. Of een account bij een broker dat is gekoppeld aan een bankrekening. Vaak zijn er verschillende beleggingsvormen mogelijk. Bij ABN AMRO kunt u bijvoorbeeld kiezen uit Zelf Beleggen Basis voor een overzichtelijk aantal aandelen, ETF’s en beleggingsfondsen. Of Zelf Beleggen Plus, voor een volledig aanbod van meer dan 50.000 beleggingsproducten.
Ontdek in 4 eenvoudige stappen hoe u aandelen koopt:
Uw bank of broker berekent vervolgens welke kosten u betaalt voor het uitvoeren van deze werkzaamheden. Bijvoorbeeld service- of transactiekosten. Lees meer over de kosten van beleggen. Let op dat u deze stappen alleen doorloopt als u voldoende kennis heeft van beleggen.
Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Beleg dus alleen met geld dat u over heeft.
In de 4 stappen hierboven leest u dat de bank of broker de aandelen voor u op de beurs koopt. U kunt dat namelijk niet zelf doen, dit werkt altijd via een tussenpartij. Bij ABN AMRO belegt u in beursgenoteerde aandelen. In Nederland is bijvoorbeeld de Euronext Amsterdam bekend. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld de New York Stock Exchange (NYSE) of de NASDAQ.
Om de waardeontwikkeling van een effectenbeurs of een groep aandelen duidelijk te maken, zijn er indices (het meervoud van index) ontwikkeld. De AEX is een voorbeeld van een index: hier zijn de 25 ondernemingen met de grootste marktkapitalisatie in opgenomen. Andere Nederlandse indices zijn de AMX en de AScX. De Dow Jones, de S&P500 en de NASDAQ100 zijn bekende Amerikaanse indices.
Op de beurs wordt niet alleen in losse aandelen gehandeld. Vaak worden aandelen (en obligaties) van verschillende bedrijven gebundeld in fondsen. Het voordeel hiervan is dat de risico’s gespreid worden. Wanneer het ene aandeel in het fonds aan waarde verliest, kan een ander aandeel de waarde behouden of juist in waarde stijgen. Aandelen worden bijvoorbeeld gebundeld per thema, sector of als afspiegeling van een beurs. Beleggen in aandelen tegen minder risico kan door te beleggen in beleggingsfondsen en ETF’s (indextrackers).
Als u aandelen gaat kopen (en verkopen) is de koers erg belangrijk. De koers van een aandeel is de prijs waarvoor een aandeel van eigenaar wisselt. De prijs komt tot stand als er vraag naar en aanbod van het aandeel is. Is er veel vraag, dan stijgt de prijs. Is er veel aanbod (er zijn veel mensen die het aandeel verkopen) dan daalt de prijs. De actuele koers is overigens niet precies de prijs die u voor het aandeel betaalt of krijgt. Daarvoor moet u kijken naar de bied- en laatkoers.
De biedkoers is de hoogste prijs die iemand op een bepaald moment wil betalen voor een aandeel en waarvoor u het aandeel dan kunt verkopen. De laatkoers is de laagste prijs waarvoor iemand een aandeel wil verkopen. Dat is de koers waarvoor u het aandeel dan kunt kopen. Het verschil tussen de biedkoers en de laatkoers heet de ‘spread’. Op de reguliere beurs (zoals de AEX) is de spread vaak maar een erg klein bedrag (bijvoorbeeld maar één honderdste Eurocent).
Zelf aandelen kopen en verkopen kan rendement opleveren. Een beleggingsplan is daarbij handig. Zo kunt u aandelen kopen en vasthouden, en bijvoorbeeld rendement halen uit het eventuele dividend van de aandelen als het bedrijf goed presteert. Dit geldt alleen bij aandelen van bedrijven die rendement uitkeren.
Kijk voor een volledig overzicht van aandelen op de koersinformatiepagina van ABN AMRO.
Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.