Wat is waar over beleggen?

Misverstanden over beleggen

Met de lage spaarrentes van nu, raken steeds meer mensen geïnteresseerd in beleggen. Dat komt doordat het verwachte beleggingsrendement over het algemeen een stuk hoger ligt dan de rentes die banken u kunnen bieden. Toch twijfelen nog veel mensen. U ook? Misschien heeft u wel een vertekend beeld van beleggen. Lees meer over de 6 grootste misverstanden.

De 6 meest gehoorde misverstanden over beleggen

 1. Misverstand 1: 'beleggen is ingewikkeld, je moet er dus veel verstand van hebben'

  Het is eigenlijk net als met koken: u kunt het zo ingewikkeld maken als u zelf wilt, maar een makkelijk recept kan ook heel succesvol zijn. Daarom biedt ABN AMRO verschillende beleggingsvormen. Heeft u weinig tot geen ervaring? Bij Begeleid Beleggen helpen we u een Profielfonds te kiezen op basis van uw wensen, doelen en voorkeuren. Vervolgens proberen ervaren fondsbeheerders binnen uw fonds een zo hoog mogelijk rendement te halen. Meer weten? Bekijk onze beleggingsvormen.
 2. Misverstand 2: 'je kunt niet beleggen met kleine bedragen'

  U hoeft echt geen enorme bankrekening te hebben om te beginnen met beleggen. Starten kan al vanaf € 50. En als het bevalt, kunt u bijvoorbeeld elke maand automatisch een (klein) bedrag inleggen via Periodiek beleggen. Met welke bedragen u ook werkt, het is belangrijk dat u realistische doelen stelt en geen (spaar)geld belegt dat u niet kunt missen. Zo is de kans op teleurstellingen een stuk kleiner.
  misverstand: je kunt niet beleggen met kleine bedragen
 3. Misverstand 3: 'beleggen kost veel tijd'

  Er zijn genoeg mensen die elke dag bovenop het laatste beursnieuws zitten en constant aan het handelen zijn. Heeft u daar geen zin in of geen tijd voor? Dan past Begeleid Beleggen waarschijnlijk beter bij u. Hierbij kiest u een Profielfonds dat u makkelijk online aanvraagt en in de gaten houdt. Uw inleg kunt u aanpassen wanneer u wilt. Als u meer dan € 50.000 vrij beschikbaar heeft, kunt u ook voor Vermogensbeheer kiezen.
  misverstand: Beleggen kost veel tijd
 4. Misverstand 4: 'als ik beleg, kan ik niet snel bij mijn geld'

  Bij beleggen is het belangrijk geduld te hebben en uw beleggingen niet te snel te verkopen. Goede en slechte periodes volgen elkaar op. Als u belegt voor de lange termijn, is de kans het grootst dat u een goed rendement behaalt. Dat wil echter niet zeggen dat u uw inleg niet kunt verkopen. Sterker nog: vanuit uw online omgeving kunt u producten aanschaffen of verhandelen wanneer u maar wilt. Aandelen en obligaties kunt u tijdens de openingstijden van de beurs direct aanbieden. Profielfondsen verkoopt u binnen maximaal 4 werkdagen. Het geld van de verkoop komt op uw Beleggers Spaarrekening.

  Misverstand: Als ik beleg, kan ik niet snel bij mijn geld
 5. Misverstand 5: 'ik kan in één keer mijn geld kwijt zijn'

  Beleggen biedt geen garanties, maar met een juiste mix van beleggingen heeft u grote invloed op het risico dat u loopt. Er zijn beleggingsproducten met een hoog risico (zoals aandelen), producten met een laag risico (zoals obligaties) en producten ertussenin. Hoe offensiever uw portefeuille, hoe groter de kans dat uw beleggingen meer waard worden. Of helaas juist minder. Bij Begeleid Beleggen van ABN AMRO bepaalt u eerst uw doelbedrag, inleg en looptijd. Op basis daarvan kunt u één van de 6 Profielfondsen kiezen dat daarbij past.
  misverstand: Ik kan mijn geld in 1 x kwijt zijn
 6. Misverstand 6: 'je moet gaan beleggen bij de bank met de laagste kosten'

  Lage kosten zijn belangrijk, maar kwaliteit, betrouwbaarheid en openheid ook. Hoe stabiel is de partij waarbij u wilt beleggen? Wat gebeurt er als het slecht gaat met dit bedrijf? ABN AMRO heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank. Daardoor kunt u aanspraak maken op het depositogarantiestelsel en beleggerscompensatiestelsel, als het nodig is. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Beleggingsmatch en IEX dat we met onze Profielfondsen tussen 2008 en 2017 gemiddeld het beste rendement hebben behaald.

Lees ook andere artikelen over beginnen met beleggen

Checklist beginnen met beleggen

Bekijk onze checklist voor meer informatie over beleggen.

Alles over beginnen met beleggen

Vind informatie op vragen voordat u begint met beleggen.

Beleggen met minder risico

Beperk de risico's van beleggen. We geven u 6 tips.

Keuzehulp

Komt u er niet uit?

Tip

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Beleggen.

icoon

Chat

24/7 online. Chat met chatbot Anna. Komt ze er niet uit? Dan nemen haar collega's het gesprek over.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Komt u er niet uit?

Tip

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Beleggen.
icoon

Chat

24/7 online. Chat met chatbot Anna. Komt ze er niet uit? Dan nemen haar collega's het gesprek over.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.