Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Vrouw kijkend naar schermen met beleggingsanalyse

Het gebruiken van fundamentele en technische analyses

Superman of Batman? De Beatles of de Rolling Stones? Er is vaak discussie over wie de beste is. Zo is er in de beleggingswereld vaak een strijd tussen aanhangers van technische analyse en aanhangers van fundamentele analyse. Maak kennis met beide stromingen en oordeel zelf.

 

De kenmerken in het kort

  Fundamentele analyse Technische analyse 
Geeft u informatie over... Geeft u veel informatie over de onderneming. Geen informatie, kijkt alleen naar koersgegevens.
Helpt u bij... Helpt u bij de keuze om aandelen te kopen, houden of verkopen. Helpt u bij de keuze van het moment om te kopen of verkopen.
Wordt gedaan door... Wordt gedaan door experts. Kunt u zelf doen in Mijn Dealingroom.

Wat is fundamentele analyse?

In ons Woordenboek Beleggen staat fundamentele analyse zo omschreven: “Een beleggingsmethode waarbij een belegger de toekomstige koersontwikkeling van een aandeel probeert te voorspellen. Zo'n voorspelling is gebaseerd op een analyse van bedrijfsgegevens”. Bij ABN AMRO wordt deze analyse door onze experts gedaan. Het wordt ook wel opinie genoemd. Er wordt door beleggingsanalisten veel over een bedrijf onderzocht. Zo doen ze marktverkenning, onderzoek naar de bedrijfsvoering en analyseren ze lokale en internationale omstandigheden. Uit al deze data volgt een opinie van de beleggingsanalist over een aandeel.

Wat kunt u met fundamentele analyse?

De experts van ABN AMRO voeren zelf ook fundamentele analyses uit in samenwerking met gespecialiseerde partijen. Daardoor zijn er in Internet Bankieren honderden opinies over beursgenoteerde bedrijven voor u beschikbaar. Behalve het oordeel ‘kopen, houden of verkopen’ bevat een opinie veel data en een analyse van o.a. de sterke en zwakke punten, de risico’s, de groeikansen en de winstgevendheid. Hiermee kunt u veel kennis opbouwen over het aandeel, de sector of de regio waarin u geïnteresseerd bent.

Zo vindt u de opinies bij ABN AMRO

U logt in en gaat naar uw beleggingsrekening. U klikt op ‘Nieuwe order’ en kiest het aandeel waarin u geïnteresseerd bent. Onderaan de pagina met aandeeldetails vindt u de ABN AMRO opinie, als deze beschikbaar is voor het aandeel waarvoor u heeft gekozen.  

ABN AMRO

Wat is technische analyse?

Deze aanpak kijkt juist helemaal niet naar het bedrijf en de markt. Volgens ons Woordenboek Beleggen is technische analyse een: “Beleggingsmethode die probeert de trend op de beurs te voorspellen op basis van historische koersgrafieken en rekenmodellen (indicatoren).” Hierbij worden statistische gegevens als historisch koersverloop en het volume gebruikt. Door patronen te ontdekken in de data, denken de voorstanders van technische analyse voorspellingen te kunnen doen over de mogelijke koersontwikkelingen in de (nabije) toekomst.

Zelf uw technische analyse uitvoeren in Mijn Dealingroom

In Mijn Dealingroom kunt u zelf uw technische analyses uitvoeren. Er staan diverse indicatoren klaar die u daarvoor kunt gebruiken. Met handleidingen en video’s helpen we u op weg in Mijn Dealingroom. U vindt daar ook de fundamentele opinies van vele aandelen. 

Best of both worlds?

Bij de keuze van uw aandelen wilt u natuurlijk graag weten wat er speelt bij het bedrijf en in de sector. Fundamentele analyse kan u helpen bij het maken van uw keuzes welke aandelen te kopen, te houden of te verkopen. Deze analyse wordt door onze experts gemaakt. De technische analyse kunt u zelf uitvoeren in Mijn Dealingroom. Niemand kan garanderen hoe hoog of hoe laag een koers over een tijdje staat, maar er zijn soms wel patronen te ontdekken in het gedrag van beleggers. Met technische analyse kunt u daar gebruik van maken.

Bij Superman- en Batmanfilms zijn er fans met sterke voorkeuren. Maar veel mensen genieten gewoon van allebei. Daarom nodigen we u uit om fundamentele analyse en technische analyse allebei te onderzoeken. Zodat u ze kunt gebruiken op de manier die bij u past.

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.

Ook interessant voor u

De emotionele achtbaan van een belegger

Elke belegger heeft emoties, zelfs de meest rationele. Beleggingskeuzes worden voor een groot deel gedreven door die emoties. En die emoties zijn bij elke fase op de beurs weer anders. Benieuwd wat u kunt gaan voelen en denken? We nemen u mee in de emotionele achtbaan die een belegger mogelijk doormaakt. 

Wat is een goed rendement?

Wilt u weten wat een realistisch rendement is als het gaat om beleggen? Vanwege de onvoorspelbaarheid bij beleggen is het niet mogelijk om altijd voor het hoogste rendement te beleggen. Maar hoe bepaalt u of u met uw beleggingen goed bezig bent en of u tenminste voor een gemiddeld rendement belegt? Lees hier meer over wat een goed rendement in praktijk inhoudt.

Leer beginnen met beleggen in 8 stappen

Wilt u met genoeg kennis beginnen met beleggen? Of er gewoon meer van begrijpen? In 8 stappen beheerst u de basis.