Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Vrouw aan keukentafel kijkt naar boven

De emotionele achtbaan van beleggen

Elke belegger heeft emoties. Zelfs de meest rationele. Beleggingskeuzes worden voor een groot deel gedreven door die emoties. En die emoties zijn bij elke fase op de beurs weer anders. Benieuwd wat u kunt gaan voelen en denken? We nemen u mee in de emotionele achtbaan die een belegger mogelijk doormaakt. 

 

Een kick als de koers flink oploopt en frustraties als de koers ineens wegzakt. Het zijn begrijpelijke emoties die iedere belegger wel herkent. U verliest door die emoties mogelijk de werkelijkheid uit het oog. En dan kunt u verkeerde keuzes maken. U koopt bijvoorbeeld een populair aandeel op het moment dat de koers al flink opgelopen is. Of u verkoopt in paniek bij een koersval, zonder te kijken naar de lange termijn.

Weet u hoe u reageert? We nemen u mee in de emoties die u als belegger op bepaalde momenten kan voelen. Door deze emotionele fases te begrijpen, voorkomt u misschien dat u zelf emotionele beslissingen maakt. 

Illustratie de emotionele curve die een belegger doormaakt

De emotionele achtbaan van beleggen

 1. 1. In de lift

  De koersen op de beurzen stijgen. De belegger voelt zich optimistisch, want het gaat goed. Omdat het zo goed gaat, wordt hij nog enthousiaster. Ook in de media zijn de berichten over de beurzen alleen maar positief. Dus koopt de belegger nog wat bij. Maar hoe meer zijn beleggingen waard worden, hoe groter de kans dat de koers gaat dalen. Het risico op verlies van (een deel van) de inleg neemt dus toe…

 2. 2. Over de top

  En dan zijn de beurzen ineens over hun top heen. De belegger wordt toch een beetje nerveus; is het een dipje of het begin van een crash? De beurzen dalen verder. De belegger kan het niet geloven, het ging toch juist zo goed? Maar hij houdt zich vast aan de wetenschap dat je belegt voor de lange termijn…

 3. 3. Op de bodem

  Na een periode van ongeloof slaat de angst toe als de koersen nog verder dalen. Het optimisme is helemaal weg en de gedachte om te verkopen wordt steeds sterker. Omdat sommige beleggers van hun belegging(en) af willen, daalt de koers nog verder. Zo laag is het in jaren niet geweest. De belegger verkoopt in paniek. Met een flink verlies als gevolg…

 4. 4. Uit het dal

  Lage koersen betekent goedkope aandelen. Er zijn een beleggers die dan hun kans pakken en weer gaan kopen. Daardoor stijgen de koersen langzaam weer. Maar pas als de koersen goed gestegen zijn, stapt de gemiddelde belegger weer in. En zodra de stijging weer wordt ingezet, begint de emotionele achtbaan opnieuw.

 

Hoe blijft u als belegger uw emoties de baas?

 • Weet dat emoties erbij horen. Zelfs een ervaren belegger kan erdoor beïnvloed worden.
 • Als u deze emoties van beleggen leert kennen, kunt u misschien iets rustiger op gebeurtenissen reageren.
 • Als u minder risico neemt en uw risico goed spreidt, zijn de pieken in de koersontwikkelingen minder hoog en de dalen minder diep. De emoties die daarbij horen zijn dan mogelijk ook minder heftig. 
 • Hoe meer risico u neemt, hoe langer de periode zou moeten zijn waarin u uw beleggingen houdt. Zo bent u beter bestand tegen koersschommelingen.
 • Kijk niet alleen naar de koersen: zoek ook naar informatie over de langetermijnontwikkelingen van bedrijven, markten en sectoren waarin u belegt. Lees onze beurstrends en onze beleggingsupdate bijvoorbeeld. Of raadpleeg onze aandelenopinies in Internet Bankieren.
 • Let ook op de kosten die u maakt. Bedenk dat hoe vaker u verkoopt en terugkoopt, hoe meer kosten u maakt en hoe hoger de koers moet worden om de kosten terug te verdienen.

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.

Ook interessant voor u

Leer beginnen met beleggen in 8 stappen

Wilt u met genoeg kennis beginnen met beleggen? Of er gewoon meer van begrijpen? In 8 stappen beheerst u de basis.

Wat is een goede eerste belegging?

U bent er klaar voor. U heeft voldoende saldo op uw tegenrekening en u wilt uw eerste belegging kopen. Maar wat precies? Wat is nou een goede keuze? Misschien weet u al precies wat u wilt. Weet u het nog niet, dan vertellen we u hier graag waar u op kunt letten.

Beleggen met minder risico?

Is het mogelijk om te beleggen zonder het risico dat uw geld minder waard wordt? Helaas, veilig beleggen bestaat niet. Aan beleggen kleven namelijk altijd risico’s. Toch zijn er manieren om deze risico’s van beleggen te beperken. Maar hoe doet u dat? 6 tips om beleggingsrisico's te beperken.