Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken onder bewind

Ouder echtpaar bekijkt samen op de laptop wat schenken onder bewind betekent

Wilt u uw (klein)kinderen een financieel steuntje in de rug geven ? Maar vindt u het ook belangrijk dat zij het geld goed gebruiken? Met schenken onder bewind heeft u dat meer zelf in de hand.  

 

Wat is een schenking onder bewind?

Bij een schenking onder bewind beheren niet uw (klein)kinderen maar iemand anders van boven de 18 het geld. Meestal is de schenker de beheerder. U bespreekt samen met uw (klein)kinderen waaraan zij het geld uitgeven. Maar uiteindelijk bepaalt u of u het daarmee eens bent. Zo heeft u meer controle over wat er met uw schenking gebeurt.

 

Vastleggen met schenkingsovereenkomst

U bent verplicht een schenking onder bewind vast te leggen in een schenkingsovereenkomst. U kunt dat zelf regelen en hoeft daarvoor niet naar een notaris.

 

Hoe lang geldt het bewind over een schenking?

U bepaalt zelf hoe lang het bewind over de schenking duurt. Voor jonge (klein)kinderen komt een eindleeftijd van 25 jaar vaak voor. En vindt u dat uw (klein)kinderen goed omgaan met het geld? Dan kunt u het bewind eerder stopzetten. Overigens geldt er geen minimumleeftijd voor degene aan wie u schenkt. Dat kan vanaf de geboorte.

 

Bezwaar maken tegen het bewind

Uw (klein)kinderen kunnen bij de rechter bezwaar maken tegen het bewind. Dit kan als de (klein)kinderen 18 jaar zijn en het bewind minstens 5 jaar heeft geduurd. Vindt de rechter dat uw (klein)kinderen het geld zelf goed beheren en het bewind dus overbodig is? Dan kan de rechter het bewind eerder stopzetten dan u heeft bepaald.

De mogelijkheid dat (klein)kinderen bezwaar kunnen maken tegen het bewind, kan een reden zijn om een herroepelijke schenking te doen.

 

Regel het bewind bij de schenking

Wilt u een schenking onder bewind doen? Dan is het belangrijk dat u het meteen regelt, als u gaat schenken.  Dat kunt u namelijk alleen dan doen, op het moment van schenken. Later kan dat niet meer.

We helpen u graag verder

Schenken onder bewind kunt u doen met onze Royaal Rekening. En heeft u hulp nodig bij het opstellen van de schenkingsakte of bewindakte? Onze adviseurs helpen u graag.

ABN AMRO geeft geen belastingadvies. Wilt u specifiek advies over schenken en/of erven en belasting? Neem dan contact op met uw belastingadviseur. 

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.