Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken onder bewind

Schenken onder bewind

Schenken en zelf het beheer houden

Stel, u wilt uw kinderen of kleinkinderen een financieel steuntje in de rug geven. Zodat ze bijvoorbeeld zonder schuld de studie kunnen afronden. Jaarlijks schenkt u een bedrag op een spaarrekening van uw kind. Een slimme aanpak. Maar hoe verzekert u dat uw kinderen het geld ook gebruiken voor het doel dat u in gedachten heeft?

Als u aan uw kinderen schenkt, worden zij eigenaar van dat geld. Dat is ook zo als zij nog minderjarig zijn. Volgens de wet mag u als ouders het geld van de kinderen beheren, maar het geld blijft van hen. Vanaf hun achttiende verjaardag krijgen ze het geld vrij ter beschikking. Of zij het ook uitgeven aan de doelen die u voor ogen had, is dan soms de vraag.

Schenking onder bewind

Een oplossing hiervoor is een schenking onder bewind. Dit is een gewone schenking van geld, maar met de bepaling dat niet uw kind, maar iemand anders het geld zal beheren. U kunt zelf die bewindvoerder zijn. Beslissingen over de besteding van het geld kunt u samen met uw kind nemen. Wil uw kind het geld besteden aan een doel waar u zich in kunt vinden, dan stemt u in. Gaat het om een besteding die u niet zinvol vindt, dan kunt u dit tegenhouden. Zo heeft u dus controle.

Met name bij jongere kinderen spreekt bewind veel mensen aan, ook als zij nog geen concrete bestedingsdoelen voor ogen hebben. Vele kleine schenkingen maken een groot bedrag, zeker vanuit het perspectief van een achttienjarige. Veel mensen kiezen er dan ook voor om bij jongere kinderen uit voorzorg onder bewind te schenken.

Sparen en belastingen

Krijgt uw kind een of meer toeslagen? Houd er dan rekening mee dat het bedrag dat u al heeft gespaard gevolgen kan hebben voor de hoogte van deze toeslagen. Ook telt het spaarbedrag mee bij uw vermogen zolang uw kind minderjarig is. Dit kan weer gevolgen hebben voor uw belastingaangifte in box 3.

Geldigheidsduur van het bewind

U mag zelf bepalen hoe lang het bewind van kracht is. Vaak worden leeftijden van 23, 25 of 30 jaar gehanteerd. Vindt u na afloop van het bewind dat uw kind het geld dan nog niet verstandig kan besteden, dan is daar alleen in extreme situaties nog wat aan te doen. U moet in dat geval via de rechter een meerderjarigenbewind aanvragen. Twijfelt u tussen de leeftijd 25 of 30 jaar? Dan moet u wellicht voor 30 jaar kiezen. Als blijkt dat uw kind het geld goed weet te besteden, kunt u  als bewindvoerder, de bank de opdracht geven het bewind eerder op te heffen en het geld vrijgeven.

Bezwaar aantekenen tegen het bewind

Tot slot is het van belang om te weten dat een kind bij een schenking onder bewind bezwaar mag aantekenen tegen het bewind. Dit mag vijf jaar na invoering van het bewind. Vindt de rechter dat uw kind het vermogen zelf goed kan beheren en het bewind dus niet meer nodig heeft, dan kan hij het bewind eindigen. Het kind moet hiervoor dus wel naar de kantonrechter. Het voorbehouden van zeggenschap kent dus altijd zijn grenzen.

Wij kunnen u ook (kosteloos) helpen aan een bewindakte. Voor meer advies over schenken kunt u contact opnemen met een van onze adviseurs.


Verder praten over schenken

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.