Naar de navigatie Naar de inhoud

Scheiden en rechtsbijstand

Een scheiding is ingrijpend, ook voor uw portemonnee. Wilt u een mediator inschakelen? Als u deze niet kunt betalen, draagt de overheid soms bij in de vorm van gesubsidieerde rechtsbijstand. Of dat zo is, hangt af van uw inkomen en vermogen. Heeft u hier geen recht op? Dan kunt u scheidingsmediation meeverzekeren in uw Rechtsbijstandverzekering. Regel dit op tijd, want hiervoor geldt meestal een wachttijd.

Wie juridisch advies nodig heeft of bijstand bij een procedure en geen advocaat of mediator (conflictbemiddelaar) kan betalen, heeft recht op een vergoeding voor de kosten. Dit heet een toevoeging.

Heeft u recht op gesubsidieerde rechtsbijstand?

Misschien heeft u recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Of dat zo is, hangt af van uw inkomen en vermogen. U betaalt dan zelf een kleine eigen bijdrage en een bedrag voor de kosten van de rechtbank. Kiest u voor scheidingsmediation en schakelt u niet zelf een advocaat in? Dan wordt u door de overheid 'beloond': u betaalt dan een lagere eigen bijdrage.

Wie juridisch advies nodig heeft of bijstand bij een procedure en geen advocaat of mediator (conflictbemiddelaar) kan betalen, heeft recht op een vergoeding voor de kosten. Dit heet een toevoeging.

Bent u al verzekerd voor rechtsbijstand bij scheiding?

Bij uw Rechtsbijstandverzekering krijgt u meestal een maximaal bedrag vergoed als u een mediator inschakelt. Check op tijd de verzekeringsvoorwaarden want die zijn per maatschappij verschillend. Dit geldt voor de dekking en de wachttijd.

De Rechtsbijstand-verzekering van ABN AMRO

De Rechtsbijstandverzekering van ABN AMRO heeft een uitgebreide dekking bij scheidingsmediation. Dit is met de module 'Medisch, Familie en Mediaton bij echtscheiding'. Niet voor niets is deze verzekering als beste getest door de Consumentenbond. Voor scheidingsmediation geldt wel een wachttermijn van 3 jaar nadat u dit onderdeel voor het eerst heeft afgesloten. Wacht dus niet te lang met het regelen van deze dekking. Veel mensen denken namelijk pas aan een Rechtsbijstandverzekering als ze deze nodig hebben.

Advies en praktische hulp

Bij een scheiding valt veel te regelen. Uw scheidingsexpert zoekt uit of u recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand en regelt voor u ook de aanvraag. Bovendien wijst de scheidingsexpert u op een mogelijke dekking via uw Rechtsbijstandverzekering. Bent u verzekerd voor scheidingsmediation bij ABN AMRO? Dan neemt uw scheidingsexpert de melding voor u uit handen, zodat u snel weet waar u aan toe bent. Meer weten over de kosten van mediation bij scheiden? Neem vrijblijvend contact op met Scheidingsexpert.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.