Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Vrouw kijkt lachend naar haar telefoon

Herken fraude via WhatsApp

Als een familielid of goede vriend om hulp vraagt, is het logisch dat u graag wilt helpen. Maar van uw bereidheid om te helpen, proberen oplichters te profiteren. Dit doen ze door zich online voor te doen als een bekende en u om geld te vragen. Meestal vanaf een nieuw telefoonnummer of social media account. In dit artikel vertellen we u hoe u fraude via WhatsApp kunt herkennen.

 

'Mam, ik heb een nieuw nummer'

Heeft u een berichtje ontvangen van een bekende? Bijvoorbeeld via WhatsApp of social media. En gebruikt deze persoon een nieuw en voor u onbekend telefoonnummer of account? Dan is dat niet direct reden om wantrouwend te zijn, maar wees wel alert. Oplichters kunnen namelijk ook gebruikmaken van WhatsApp en social media om zich voor te doen als familielid of goede vriend. De reden voor het nieuwe nummer klinkt logisch; van een kapotte of gestolen telefoon tot een nieuw abonnement.

'Hey mam, ik heb een nieuw nummer, want m’n telefoon is kapot. Kan je me miss wat geld lenen? Ik moet vandaag namelijk een rekening betalen en ik heb het ff niet. Morgen krijg ik m’n salaris, dan stort ik t gelijk terug. Oké?'

'Ze schreef net zoals mijn dochter'

Om uw naaste zo goed mogelijk te imiteren, lezen oplichters zich soms in via de social media van deze persoon. Ze ‘praten’ met u over actuele gebeurtenissen en kopiëren het taalgebruik. En als u belt naar het nieuwe nummer, kunt u vaag de stem van uw familielid of vriend horen, waarna het gesprek stopt. Dit zijn dan geluidsfragmenten die van social media zijn gehaald. Al met al zorgt dit ervoor dat het een heel écht gesprek lijkt.

'Kun je effe snel geld overmaken? Spoedgeval!'

Als een familielid of goede vriend u via WhatsApp vraagt met spoed geld over te maken, heeft u wel een reden om éxtra kritisch te zijn. Zeker als het gaat om grote bedragen. Er zijn namelijk enkele gevallen bekend waarbij oplichters het échte WhatsApp account van iemand overnemen. Er wordt een smoes gebruikt die logisch klinkt, zoals een urgente rekening die nú betaald moet worden. Om verschillende redenen kan uw naaste deze zelf niet betalen. Bijvoorbeeld omdat hij of zij geen toegang tot de rekening of tijdelijk niet genoeg saldo heeft.

Ons advies 'Spreek uw naaste op een andere manier'

Natuurlijk wilt u een familielid of goede vriend helpen als hij of zij hulp nodig heeft. Maar het is belangrijk om zeker te weten of u écht met de persoon spreekt die u denkt te spreken. Zeker als u het gevoel heeft dat er iets niet klopt. Krijgt u een bericht van een naaste via een onbekend nummer of een verzoek om met spoed geld over te maken van een bekend nummer? Spreek hem of haar dan face-to-face óf bijvoorbeeld via videobellen. Lukt dat niet? Stel die persoon dan een vraag, bijvoorbeeld over vroeger, waar alleen uw familielid of goede vriend het antwoord op weet. Zo controleert u of uw naaste inderdaad het WhatsApp bericht heeft gestuurd en uw hulp nodig heeft.

Meld pogingen tot oplichting altijd

Weet uw goede vriend of familielid van niks? Bewaar dan de gesprekken met de fraudeur en doe aangifte bij de politie van deze poging tot oplichting. Heeft u ook de IBAN-gegevens of het betaalverzoek van de oplichter? Geef deze gegevens dan ook aan ons door via dit meldingsformulier. Wij gebruiken dit om het account van de oplichter te blokkeren. 

Ireen Lammerts – Security Advisor (Veiligheidsadviseur) bij ABN AMRO: 'We doen veel om verdachte betalingen te herkennen, maar er is ook veel wat u zelf kunt doen. Blijf altijd kritisch als u digitaal of telefonisch wordt benaderd om geld over te maken en controleer altijd of u inderdaad met de persoon spreekt die u denkt te spreken. Of iemand nou een bericht stuurt vanaf een bekend of onbekend nummer. ABN AMRO zal u ook nooit vragen om geld over te maken.'

Meld het telefoonnummer aan WhatsApp

Als u het telefoonnummer van de fraudeur meldt aan WhatsApp, blokkeren zij dit nummer (nadat ze hebben onderzocht of de melding terecht is). Zo helpt u te voorkomen dat andere mensen worden opgelicht. Wilt u de inhoud van het chatgesprek bewaren, bijvoorbeeld voor een aangifte? Maak dan eerst een schermafdruk, voordat u onderstaande stappen doorloopt.

  • Open het chatgesprek met het telefoonnummer dat u wilt melden aan WhatsApp.
  • Tik op de 3 puntjes rechtsboven.
  • Tik op ‘Meer’ en vervolgens op ‘Rapporteren’.
  • Tik op het contact dat u wilt melden.
  • Scrol naar beneden en tik op ‘Rapporteer contact’.

Op uw eigen mobiele telefoon kunnen bovenstaande stappen iets afwijken.

Beveilig uw WhatsApp-account

We wijzen u graag op de mogelijkheid om 'verificatie in 2 stappen' in te stellen op WhatsApp. Door zelf een extra verificatiecode in te stellen, beveiligt u uw WhatsApp-account. Stel de beveiliging als volgt in: 

  1. Tik in WhatsApp achtereenvolgens op ‘Instellingen’, ‘Account’, ‘Verificatie in 2 stappen’ en ‘Inschakelen’. 
  2. Kies een zescijferige code die u niet kunt vergeten en voer uw e-mailadres in. WhatsApp gebruikt dit e-mailadres om u te bereiken als u uw zescijferige code vergeten bent.

Tips om fraude via WhatsApp te voorkomen

  • Maak nooit zomaar geld over 
  • Stuur uw zescijferige verificatiecode aan niemand door 
  • Krijgt u een e-mail om ‘verificatie in 2 stappen’ uit te schakelen, maar heeft u dit niet aangevraagd? Klik dan niet op de link.