Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Wenskaarten nieuw huis

Een huis kopen

Deze verzekeringen heeft u nodig

Leuk dat u een huis gaat kopen!

Het kopen van een huis is een spannende en leuke tijd. Maar ook een tijd waarin u veel zaken moet regelen. Denk hierbij aan een hypotheek, de notaris, de overdracht én uw verzekeringen. Welke verzekeringen zijn bijvoorbeeld verplicht bij het kopen van een huis? Welke zijn belangrijk? En waar kunt u nog meer aan denken?

Bekijk welke verzekeringen u nodig heeft voor uw koophuis

Verplichte verzekeringen

  • Opstalverzekering

Vaak verplicht uw hypotheekverstrekker u om een opstalverzekering af te sluiten. Koopt u een appartement? Check dan even of u wel een opstalverzekering nodig heeft. Met deze verzekering zijn uw huis, garage of schuur verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld storm of brand.

  • Overlijdensrisicoverzekering

Deze verzekering zorgt ervoor dat u uw nabestaanden niet met financiële zorgen over bijvoorbeeld uw huis of hypotheek achterlaat. Een overlijdensrisicoverzekering is niet altijd verplicht.

Belangrijke verzekeringen

  • Inboedelverzekering

Het vervangen van uw meubels en spullen na diefstal, brand of storm is vaak duurder dan u denkt. Met een inboedelverzekering krijgt u een vergoeding voor reparatie of vervanging in zulke situaties.
Verhuist u naar een appartement? Controleer dan of uw VvE de ruiten in uw woning verzekerd heeft. Is dit niet het geval? Dan kunt u deze bij ons meeverzekeren.

  • Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel heel belangrijk. Zo zijn u en uw gezinsleden verzekerd tegen schade aan anderen en hun spullen. Bijvoorbeeld omdat u iets van een ander heeft beschadigd. Of omdat iemand door u heeft.

Handige verzekeringen

  • Rechtsbijstandverzekering

Veel mensen denken niet aan een rechtsbijstandverzekering bij het kopen van een huis. Logisch, want u gaat er niet natuurlijk niet vanuit dat u een conflict krijgt. Toch kan het handig zijn om een rechtsbijstandverzekering met de module Consument en Wonen af te sluiten als u een huis koopt. Zo bent u verzekerd tegen een conflict met bijvoorbeeld uw buren over een schutting. Of een conflict met uw aannemer over de verbouwing van uw huis.

Het is belangrijk dat u deze verzekering al heeft afgesloten voordat een conflict ontstaat.

ABN AMRO

Wanneer moet ik mijn verzekeringen afsluiten?

Op de datum dat u uw koopcontract tekent van het huis dat u heeft gekocht, is het belangrijk dat u onderstaande verzekeringen heeft afgesloten:

  • Opstalverzekering
  • Overlijdensrisicoverzekering (niet altijd verplicht)
  • Inboedelverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekeringen kunt u vaak al eerder afsluiten. U kunt zelf kiezen wat de ingangsdatum van de verzekeringen is.

Thuiswerken en verzekeringen

Werken vanuit huis is verzekerd als het risico op schade niet groter wordt. Als u of uw gezinslid de woning of het bijgebouw zakelijk gebruikt, kunt u in sommige gevallen geen woonverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld als u een praktijkruimte aan huis heeft, zoals een schoonheidssalon. Of als u thuis personeel of klanten ontvangt. Geldt dit voor u? In sommige gevallen is het mogelijk om hier een zakelijke verzekering  voor af te sluiten.

Man tilt verhuisdoos

Verhuizen en uw verzekeringen

Heeft u een nieuw huis gevonden en staat u op het punt om te verhuizen? Spannend! Om te zorgen dat u goed verzekerd bent in uw nieuwe huis, hebben we 3 korte checks voor al uw verzekeringen op een rijtje gezet. Want wist u bijvoorbeeld dat uw woonplaats invloed heeft op uw premie van de autoverzekering?

Veelgestelde vragen

Bent u aan het verhuizen en woont u nog in de oude woning? Dan is uw inboedel in beide woningen verzekerd. Dit geldt zolang de verhuizing duurt. Gaat u in uw nieuwe huis wonen? Vergeet dan niet binnen 14 dagen uw adres aan te passen.

Heeft u een inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering? Dan is het belangrijk dat u uw adres van deze verzekeringen wijzigt binnen 14 dagen na de verhuisdatum.

Als u gaat verhuizen, heeft u een nieuwe opstalverzekering nodig. Het is belangrijk dat deze verzekering actief is op het moment dat u het koopcontract heeft getekend. Vergeet niet uw oude opstalverzekering op te zeggen als u deze al had.

Zo wijzigt u uw verzekering.

Ja dat kan. Uw oude en nieuwe woning zijn op uw huidige inboedelverzekering standaard meeverzekerd zolang uw verhuizing duurt.

Let op: staat één van uw woningen langer dan 4 maanden leeg? Neem dan contact met ons op.

In sommige gevallen kunt u geen ABN AMRO Opstalverzekering voor uw huis afsluiten. Bijvoorbeeld als uw woning op een recreatiepark staat, u een kamer in uw woning verhuurt of uw woning onbewoond blijft.

Slaat u spullen op bij familie of vrienden of in een opslag? Dan is er een beperkte dekking tot € 5.000 per gebeurtenis. Deze dekking kan niet worden verhoogd.