Naar de navigatie Naar de inhoud

Student en op kamers? Handige tips over verzekeren

Verzekeringen: niet per se leuk, wél nodig

Eindelijk, op jezelf! Voortaan regel je het meeste lekker zelf. Zorg dat je je, naast de leuke dingen, ook even verdiept in andere belangrijke zaken. Zoals je verzekeringen. Niet het boeiendste klusje, maar wel een heel belangrijke. Het scheelt je achteraf namelijk een hoop zorgen en onverwacht hoge kosten. En je kunt je geld wel beter gebruiken, toch?

Lees welke verzekeringen je eigenlijk wel móet hebben, welke verzekeringen ook heel handig zijn, en andere handige geldtips voor je studietijd.

Must-haves:

Aansprakelijkheid en inboedel ineen: de Studentenverzekering

Met stip op 1 bij de verzekeringen die niet wettelijk verplicht zijn: de aansprakelijkheids- en de inboedelverzekering. Ongeveer 95% van de Nederlanders heeft ze allebei. En terecht: deze verzekeringen behoeden je voor een klein bedrag per maand voor schade die gigantisch in de papieren kan lopen. Om het gemakkelijk te maken, is er de Studentenverzekering. Daar zitten beide verzekeringen in, en ben je dus in één keer klaar.

 

Aansprakelijkheid

Een kapot tuinhekje bij je buren is nog wel uit eigen zak te betalen. Maar wat als je met je fiets een kras op een dure auto maakt? Of de kraan in je appartement open laat staan terwijl je op vakantie bent? Omdat juist de dingen die je niet verwacht enorm in de papieren kunnen lopen, heeft bijna elke Nederlander een aansprakelijkheidsverzekering. Met de Studentenverzekering voorkom je voor een klein bedrag per maand torenhoge kosten.

Inboedelverzekering

Je smartphone belandt gemakkelijk in de wasmachine. En een glas wijn over je laptop is ook zó gebeurd. Jammer, maar misschien kun je dat nog wel betalen. Anders wordt het bij een inbraak of als er brand uitbreekt. De schade daarvan kan enorm oplopen. Denk bijvoorbeeld aan je studieboeken, kleding of TV. Daarom heeft ook bijna iedereen deze verzekering. Al vanaf € 3,53 per maand ben jij hiervoor met de Studentenverzekering verzekerd.

 

Zorgverzekering

Een andere belangrijke verzekering is de zorgverzekering. Vanaf je 18e verjaardag ben je niet meer gratis meeverzekerd op de polis van je ouders. Vanaf dat moment moet je zelf je zorgpremie betalen. De zorgverzekering bestaat uit 2 delen:

1. Een basisverzekering (deze is wettelijk verplicht)
2. Een aanvullende zorgverzekering

Je kunt zelf kiezen of je een aanvullende zorgverzekering afsluit, voor bijvoorbeeld de kosten van de tandarts of fysiotherapeut. Meer informatie over zorgverzekeringen voor studenten vind je op de website van het Zorgverzekering Informatie Centrum.

Ook handig

Laptopverzekering

Je laptop is natuurlijk heel belangrijk voor je. Makkelijk om mee te nemen naar college of als je stage loopt. Speciaal daarvoor is er de laptopverzekering. Daarmee zijn je laptop en tablet ook buitenshuis verzekerd. Ook als je de schade per ongeluk zélf veroorzaakt.

laptop of tablet verzekering

Slim geregeld

Gratis Studenten Pakket: in 1 keer klaar

Met het Studenten Pakket heb je een gratis complete pakket met betaalrekening én Internet Bankieren. En voor € 14 per jaar krijg je er ook nog een creditcard bij. Handig voor je vakanties, of voor online shoppen.

 

Voordelig rood staan

Even krap bij kas? Een bedrag lenen kan dan een uitkomst zijn. Maar het is verstandig dit als laatste mogelijkheid te zien. Het is veel slimmer om eerst goed naar je inkomsten en uitgaven te kijken. En of je meer inkomsten kunt krijgen, bijvoorbeeld uit een bijbaan. Heb je toch tijdelijk wat meer geld nodig? Dan heeft ABN AMRO een Studentenlimiet van maximaal € 1.500,-. Je kunt daarmee (tijdelijk) rood staan op je betaalrekening. Je betaalt daarbij alleen rente over het bedrag dat je rood staat.

Sparen of beleggen?

Heb je aan het einde van de maand wat over? Probeer dan de verleiding te weerstaan het uit te geven. Los in plaats daarvan wat van je schuld af. Of ga sparen. Kijk daarvoor welke rente hoger is: de rente op een spaarrekening of de rente bij DUO. Nu misschien wat minder leuk, maar het levert je op de langere termijn gewoon geld op. Of denk eens aan beleggen. Want ook dat kan al met kleinere bedragen of automatisch een vast bedrag per maand. Een voorbeeld is Begeleid Beleggen.

 

Tip: automatisch sparen

Krijg je geld binnen? Dan is het vaak weer op zonder dat je er erg in hebt. Dus is het slim elke maand iets voor je spaarrekening te reserveren. Al is het maar een klein beetje, want ook bij kleine bedragen geldt: uiteindelijk tikt het tóch lekker aan.  Met automatisch sparen heb je er helemaal geen omkijken meer naar. En heb je altijd een buffertje, bijvoorbeeld voor als de wasmachine een keer kapot gaat, of een onverwacht reisje.

Wat komt er nog meer bij studeren kijken?

Wat kost op kamers gaan? Hoe zit het met de belastingen? En hoe regel je een jaartje buitenland? Deze en nog veel meer tips vind je op onze speciale studentenpagina's.

Inboedelverzekering

Nooit te laag verzekerd

Iedereen is goed verzekerd met de Inboedelverzekering

  • Bij schade door brand, diefstal en storm
  • 24/7 schadehulp
  • Eerste jaar 20% hypotheekkorting