Simpel een kenteken overschrijven
Wat moet je doen om een kenteken over te schrijven?

Voordat we beginnen
Als je een auto hebt gekocht, moet je met hulp van de verkoper het kenteken op jouw naam laten zetten. Daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden:
- Je bent minimaal 18 jaar oud
- Je woont in Nederland en bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP)
- Je moet het kenteken zelf op je naam laten overschrijven
- Het kentekenbewijs is compleet
Het kentekenbewijs bestaat uit:
- Het originele tenaamstellingsbewijs (deel 1B)
- Het overschrijvingsbewijs (deel 2) of het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard)
- De tenaamstellingscode
Zo werkt het overschrijven
Koop je de auto bij een bedrijf met RDW-erkenning? Dan kan dat bedrijf de overschrijving voor je regelen. Wel zo makkelijk. Je hoeft alleen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
Koop je de auto van een particulier? Dan moet je een aantal dingen zelf regelen. Om te beginnen heb je het complete kentekenbewijs (zie hiervoor) nodig van de verkoper. Neem deze documenten mee naar een kentekenloket, RDW-balie of keuringsstation. Als alle documenten in orde zijn krijg je twee documenten terug:
- Een tenaamstellingsverslag met daarop de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode
- Een vrijwaringsbewijs
Het vrijwaringsbewijs geeft aan dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. Deze geef je aan de verkoper. Het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode wordt op een later tijdstip naar je gestuurd.Gefeliciteerd! Je bent nu de eigenaar van het voertuig
Als nieuwe eigenaar moet je aan een aantal verplichtingen voldoen. Voordat je de weg op gaat moet je auto WA verzekerd zijn. Een WA-dekking is een wettelijke aansprakelijkheidsdekking. Deze dekking vergoedt schade die je met je auto veroorzaakt aan anderen. Het is wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten met minimaal een WA-dekking. Liever uitgebreide verzekering? Kies dan WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco.
Meestgestelde vragen
Ik wil mijn auto verkopen en heb geen compleet kentekenbewijs, wat nu?
Ben je de tenaamstellingscode kwijt? Je kunt dit simpel oplossen door een nieuwe te downloaden op de website van de RDW. Ben je je RDW overschrijvingsbewijs kwijt? Dan moet je een nieuwe aanvragen. Het is niet mogelijk om dezelfde code te krijgen. De RDW geeft namelijk maar één keer een bewijs van overschrijving. Wel is het mogelijk om een vervangende code aan te vragen.
Is een autoverzekering verplicht?
In Nederland ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten als je een auto hebt. Ook als je niet in de auto rijd is een autoverzekering verplicht. Als je schade maakt met je auto kunnen de financiële gevolgen groot zijn. Het is dus geen overbodige luxe om een autoverzekering af te sluiten.
Welke autoverzekering heb ik nodig?
Hoe vraag ik een autoverzekering aan bij ABN AMRO?
Het aanvragen van een autoverzekering is zo gedaan! Kies eerst je dekking. We helpen je daarna met het berekenen van je premie. Vervolgens kun je de verzekering aanvragen.