Negatieve rente: wat kunt u doen?

We denken graag met u mee

Vanaf 1 juli 2021 betaalt u negatieve rente, als het totale saldo op uw betaal- en spaarrekeningen hoger is dan € 150.000,-. 

Vraagt u zich af wat de gevolgen zijn van negatieve rente? Met de RenteWijzer berekent u eenvoudig de impact van negatieve rente voor uw situatie. De AlternatievenWijzer geeft een handig overzicht van mogelijke alternatieven voor sparen. Wilt u meer weten over negatieve rente? Bekijk de video.

De AlternatievenWijzer

 

Met de AlternatievenWijzer krijgt u inzicht in de alternatieven voor sparen die passen bij uw situatie. Zo helpen we u verstandige keuzes te maken met aandacht voor uw vermogen. Voor nu en in de toekomst!

Overzicht van alternatieven

Bekijk het overzicht met mogelijke alternatieven voor sparen. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheekaflossing, beleggen, op een verantwoorde manier geld uitlenen aan familie of vrienden of aan duurzaam investeren in bijvoorbeeld uw woning.

Gesprek via Direct Beeldbankieren

We kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft. Stel uw vragen over negatieve rente of over de alternatieven voor sparen aan een adviseur tijdens een videogesprek. Start nu een gesprek via . U kunt natuurlijk ook een afspraak maken.

Zó zit het met negatieve rente

In de video leggen we uit waarom ABN AMRO negatieve rente in rekening brengt. U ziet aan de hand van een eenvoudig rekenvoorbeeld hoe de rente wordt berekend. Ook vertellen we wat wij als bank voor u kunnen doen. Zo kunt u de gevolgen van negatieve rente op uw vermogen zo veel mogelijk beperken. Lees ook hoe de hoogte van de spaarrente wordt bepaald.

Zoekt u de actuele rente op uw betaal- of spaarrekening?

We hebben alle actuele rentes op onze betaalrekeningen en spaarrekeningen op één handige plek verzameld.

Zoekt u meer informatie over negatieve rente?

Heeft u per 1 juli 2021 een totaalsaldo op uw betaal- en spaarrekeningen boven € 150.000, dan betaalt u negatieve rente. 

Heeft u ook een zakelijke rekening bij ABN AMRO?

Heeft u een zakelijke rekening?

Ook als u een zakelijke rekening heeft, betaalt u negatieve rente boven een bepaald bedrag. Bekijk hoe negatieve rente uitpakt voor uw onderneming.

Veelgestelde vragen over negatieve rente

Dit kan alleen als uw totaalsaldo op al uw betaal- en spaarrekeningen bij ABN AMRO na de overboeking onder de € 150.000 komt. We berekenen namelijk geen negatieve rente per rekening. We tellen het totaal van uw betaal- en spaarrekeningen van uw rekeningen bij ABN AMRO bij elkaar op, en dat totaalbedrag bepaalt in welke saldoklasse(n) u valt. Vanaf 1 juli 2021 geldt voor u negatieve rente voor zover het totaalsaldo op al uw betaal- en spaarrekeningen opgeteld meer dan € 150.000 bedraagt. U betaalt de negatieve rente alleen over het saldo boven de € 150.000.

Gezamenlijke rekeningen tellen voor een gelijk deel mee in de berekening van uw totaalsaldo. Heeft u een gezamenlijke rekening met 2 rekeninghouders? Dan wordt het saldo voor 50% per rekeninghouder meegerekend. Bij 3 rekeninghouders is de verdeling 33 1/3% per rekeninghouder.

Overweegt u een bedrag over te boeken naar de rekening van uw partner, uw gezamenlijke rekening, naar de rekening van uw zaak of naar een rekening van uw kind(eren)? Lees meer over mogelijke aandachtspunten en risico’s in het artikel 'Geld spreiden om negatieve rente te voorkomen'.

Rekenvoorbeeld

Stel, u heeft € 150.000 op uw spaarrekening, € 50.000 op uw betaalrekening en € 100.000 op een gezamenlijke rekening met uw partner. Het saldo op uw gezamenlijke rekening telt dan voor 50% mee op uw naam. Uw totaalsaldo is 150.000 + 50.000 + 50.000 = € 250.000. Daarmee wordt de grens van € 150.000 met € 100.000 overschreden. Over deze € 100.000 betaalt u -0,5% rente. In dit rekenvoorbeeld betaalt u € 500 per jaar (€ 125 per kwartaal).


Saldoklassen
Saldoklasse Uw saldo dat in de saldoklasse valt Rentepercentage Rente op dagbasis
€ 0 t/m € 100.000 € 100.000 0% € 0,-
€ 100.000 t/m € 150.000 € 50.000 0% € 0,-
Vanaf € 150.000 € 100.000 -0,5% € 1,37

De negatieve rente wordt per dag berekend. Elke dag dat uw saldo boven de € 150.000 komt, betaalt u negatieve rente. 

Stel, u verkoopt uw huis en daardoor is van 1 juli t/m 14 juli 2021 het totaalsaldo op uw rekeningen boven de € 150.000. U betaalt dan negatieve rente over de dagen dat uw saldo boven de € 150.000 was. De negatieve rente brengen we altijd in de maand volgend op een kalenderkwartaal in rekening. De negatieve rente over het derde kwartaal brengen we in de tweede helft van de maand oktober in rekening.

Op de  Nota Negatieve Rente  ziet u hoeveel rente u moet betalen. Ook vindt u hier hoe we de negatieve rente hebben berekend en wanneer en van welke rekening we de rente afschrijven. 

Hoe u de Nota Negatieve Rente ontvangt, leest u op de pagina Negatieve rente onder 'Meer over wel of niet negatieve rente betalen en 'saldoklassen'.

Heeft uw kind een spaar- en/of betaalrekening bij ons? Het totaalsaldo van u en uw kind(eren) wordt los berekend en niet bij elkaar opgeteld. Voor elk kind berekenen wij een eigen totaalsaldo. Alleen als het totaal van de betaal- en spaarrekeningen van uw kind bij elkaar meer is dan € 150.000, betaalt uw kind negatieve rente. Lees meer over saldoklassen en negatieve rente.