Tips voor beginnende beleggers

De markt is moeilijk te timen

Als u wilt dat uw vermogen wat oplevert, kunt u overwegen om te gaan beleggen. Maar hoe kunt u zelf een instapmoment bepalen? En welke valkuilen zijn er voor beginnende beleggers? Beleggingsexpert Ralph Wessels van ABN AMRO en belegger en ondernemer Pim van Houten geven tips.

 

Pim van Houten, eigenaar van Van Houten PR & Communicatie, belegt sinds 4 jaar. Hij laat, zoals veel beleggers, de verdeling van zijn inleg over aan de experts van de bank. Maar hij bepaalt wel zelf hoeveel geld hij erin stopt en wanneer. "Ik kies voor gemak", zegt hij. Een vastomlijnd doel – bijvoorbeeld sparen voor pensioen – heeft hij nog niet. "Ik wil gewoon dat mijn geld wat oplevert", licht hij toe. "Op de spaarrekening levert het niets meer op."

Geen garanties

Pim noemt zichzelf ‘een niet heel risicovolle belegger’. Proberen de markt te timen doet hij niet. "Natuurlijk houd ik het nieuws wel in de gaten, en als er grote veranderingen zijn, leg je weleens wat extra in – of juist niet." Maar aan echt timen – hoog inzetten op het juiste moment in de hoop op een mooi rendement – waagt hij zich niet.

Dat is verstandig, zegt Ralph Wessels, beleggingsstrateeg bij ABN AMRO MeesPierson. "Om de markt te kunnen timen, moet je er héél dicht op zitten. En dan nog heb je totaal geen garantie." Particuliere beleggers doen er dan ook goed aan daar voorzichtig in te zijn, vindt hij. "Als je belegt voor de lange termijn, dan moet je je niet richten op de momenten waarop de markt heftig beweegt." Tijdens een crisis is de bodem lastig te ‘prikken’. Voor de lange termijn is het aan te raden om te wachten op het echte herstel. "Dan mis je de eerste 5% van het herstel misschien, maar zit je wel veiliger."

Emotie

Particuliere beleggers laten zich soms iets te veel leiden door emotie, constateert Ralph. "Tijdens de bankencrisis of de eurocrisis wordt dan in paniek alles verkocht. Doorgaans stappen ze dan weer hoger in dan ze zijn uitgestapt. Daar win je niets mee." Laat u dus niet bang maken. Wanneer mensen beleggen voor de lange termijn, dan komen er nu eenmaal crisissen voorbij – en die gaan ook weer over. Sinds de crisis van 2008 is de koers van de Dow Jones in amper 10 jaar tijd alweer verdriedubbeld .

Pim heeft dat advies vanaf het begin ter harte genomen. "Soms is er sprake van een terugval", vertelt hij. "Dan is de waarde van je portefeuille opeens gedaald. Dan is het wat mij betreft een kwestie van rustig afwachten tot de storm voorbij is en het overlaten aan de experts."

Spreiden

Aan de andere kant pakt Pim ook wel eens zijn winst. "Wanneer ik privé wat extra nodig heb, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een nieuwe auto." Ralph vindt dat verantwoord. "Een stukje winst nemen kan altijd." Wel waarschuwt hij dat mensen niet moeten gaan beleggen om snelle winsten te maken. "Dat is geen beleggen, maar gokken. Beleggen is gewoon saai", zegt hij met een knipoog. Ook niet doen: beleggen met geleend geld. "Leg alleen geld in dat je echt kunt missen."

Hoewel de markt moeilijk te timen is, raadt Ralph beleggers wel aan zich te verdiepen in de eigen portefeuille, de inleg te spreiden over verschillende producten en regio’s en het nieuws te volgen. "Je moet weten of de rente stijgt of daalt, hoe het economisch klimaat is en welke effecten dit heeft op jouw beleggingen." En, voegt hij daar aan toe, laat je niet leiden door de massa, want die loopt meestal achter de feiten aan. Semi-serieus: "Ik zeg altijd: als je bij de bakker hoort dat je moet gaan beleggen, dan weet je dat het tijd is om eruit te stappen."

 

Beleggen bij ABN AMRO

Meer weten over beginnen met beleggen? Start met de handige checklist voor beleggen of bekijk onze beleggingsvormen:

  • Begeleid Beleggen : u belegt in 1 van de 6 ABN AMRO Profielfondsen
  • Zelf Beleggen : u handelt zelfstandig en actief in de door u gewenste beleggingsproducten
  • Vermogensbeheer : met persoonlijk adviseur en uitgebreide rapportages, beschikbaar vanaf € 50.000 (minimuminleg)

Risico's van beleggen

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Met beleggen kunt u een deel van uw inleg verliezen. Beleg alleen in beleggingsproducten die aansluiten bij uw kennis en ervaring. Kent u de risico’s van beleggen? Dan kunt u beter bepalen of u die risico’s wilt lopen.
Tip