Sparen voor uw droomhuis

"Met spaargeld financieren we extra’s"

Floor van Ast en haar vriend Lucas zetten sinds een paar jaar geld opzij. Daarmee kunnen ze de extra kosten voor hun nieuw te bouwen woning in Amsterdam-Noord financieren. "De woning zelf financieren we met behulp van een hypotheek en de overwaarde van de verkoop van onze huidige woning. De aanbetaling van de optie, de kosten voor de coöperatieve vereniging die we met de bouwgroep vormen en de extra kosten voor de lay-out en het interieurontwerp financieren we met ons spaargeld."

 

De woning moet nog worden gebouwd en komt te staan in de wijk Buiksloterham. "We hebben ons in 2015 aangesloten bij een (zelf)bouwgroep waarmee we gezamenlijk de appartementen gaan bouwen", vertelt Floor. "Voor ons was dit de enige manier waarop we in Amsterdam een woning konden kopen die aan onze eisen voldoet. Een huis dat groter is dan 100 vierkante meter is in Amsterdam inmiddels onbetaalbaar. Door het zelf te (laten) bouwen, besparen we enorm op de kosten en komt een grotere woning wel binnen handbereik. Samen met andere bewoners zijn we mede-opdrachtgever van dit project. Een van onze doelstellingen is om woningen te creëren die qua kostprijs onder de marktwaarde liggen, omdat we zelf ontwikkelaar zijn en alleen daadwerkelijke kosten voor grond en bouwen betalen."

Geen vaste inleg

"Het proces van het vinden van een geschikt project, ons aansluiten bij een bouwgroep en de kavel gegund krijgen is eigenlijk best snel verlopen", vervolgt Floor. "Daarom hadden we niet een lange tijd waarin we konden sparen. Als we die tijd wel hadden gehad, had ik beleggen een goede optie gevonden. Dit geeft doorgaans een iets hoger rendement dan sparen. Maar we hebben het geld dat we opzij hebben gezet in verschillende fases al nodig, we moeten er dus wel bij kunnen.

Voordat we met dit doel begonnen te sparen hadden we al wel een spaarrekening, maar dan zonder specifiek doel. Op die rekening zijn we verder gaan sparen. Zodra we iets overhouden gaat het naar deze rekening. We leggen maandelijks een bedrag in. We hebben niet echt een vast bedrag waarop we ons met het sparen richten, maar wel een minimum dat we nodig hebben voor grote uitgaven, zoals de kosten voor de interieurarchitect, de betaling van de optie en andere zaken die we niet vanuit onze hypotheek kunnen financieren."

Gunning

"We hebben een paar spannende en intensieve jaren achter de rug. Eerst werd er een loting gehouden, waaraan meerdere bouwgroepen meededen. 3 groepen mochten daarna door naar een volgende ronde, wij ook. De tweede ronde bestond uit het uitwerken van een plan van aanpak in de vorm van een papieren aanvraag. In het plan moesten we rekening houden met de plannen voor de buurt; en dus circulair (veel hergebruik van grondstoffen) en energieneutraal bouwen. Ook vonden er interviews plaats over het project. Voor het plan van aanpak en de interviews werden cijfers gegeven door een commissie die hiervoor door de gemeente is aangesteld. De groep met het hoogste cijfer kreeg de kavel gegund en mocht het voorlopig ontwerp uitwerken. Dat waren wij."

Helemaal naar wens

"Op dit moment wordt de casco-woning gebouwd. We zijn nu druk bezig met het bedenken van de indeling en inrichting. Met het spaargeld dat we de afgelopen tijd opzij hebben gezet, kunnen we onze woning nu echt helemaal naar onze smaak inrichten. We hebben een interieurarchitect gevraagd om een ontwerp voor ons te maken, met als uitgangspunt de wensen die wij hebben. Ik heb zelf een ontwerpachtergrond en we weten goed wat we willen. De keuken neemt een centrale plek in het huis in en krijgt de meeste ruimte. Daardoor werden we gedwongen de andere ruimtes zo functioneel mogelijk in te delen; geen gang is onbenut gebleven. Het is erg leuk om samen met een architect en interieurarchitect de woning uit te denken."

Tip