De spaarrente is historisch laag

Alternatieven voor 'gewoon' sparen

Het is verstandig om te sparen voor plotselinge grote uitgaven en onderhoud aan uw huis, tuin of auto. Maar u zult uw spaargeld op een gewone bank- of spaarrekening niet enorm zien groeien. Dat komt door een combinatie van een lage spaarrente en belasting die u over vermogen betaalt.

 

Op dit moment komen de spaarrentes niet boven de 1% uit, vaak liggen ze zelfs behoorlijk ver daaronder. De inflatie, de waarde van ons geld, ligt iets boven de 1%. Ons spaargeld wordt op een gewone spaarrekening door de inflatie niet meer waard. Wie een vermogen heeft van meer dan € 25.000,-, bijvoorbeeld € 80.000,-, betaalt ook nog eens belasting over het bedrag dat boven die € 25.000,- uitkomt. Die belasting heet vermogensrendementheffing en komt neer op 0,87% van, in dit geval,€ 55.000,-, dus € 478,50 per jaar.

Spaargeld laten groeien

Wilt u uw vermogen laten groeien op een spaarrekening, dan zult u meer dan de inflatie en vermogensrendementheffing samen moeten krijgen aan spaarrente. Die spaarrente moet dan hoger zijn dan 1,97%. De huidige spaarrentes komen hier niet bij in de buurt, behalve wanneer u uw geld voor lange tijd vastzet. Dit vastzetten kunt u beter niet op een gewone spaarrekening doen, maar op een deposito rekening. Bij dit soort rekeningen ligt de rente namelijk hoger naarmate u het spaargeld langer vastzet. Bij 20 jaar vast kan het rentepercentage oplopen tot boven de 2%, afhankelijk van de bank.

Sparen of beleggen

U kunt er ook voor kiezen om een deel van uw vermogen te beleggen. Daarmee neemt u natuurlijk een risico, maar gemiddeld gezien ligt het rendement op een belegging hoger dan de spaarrente. Bij een zeer defensief risicoprofiel neemt u weinig risico’s. En bij een zeer offensief risicoprofiel neemt u meer risico's. Daarmee stijgt natuurlijk wel het rendement. In beide gevallen zijn de percentages veel hoger dan bij een spaarrekening. Maar u neemt natuurlijk altijd het risico dat uw belegging bij een slechte markt in waarde afneemt. Lees hier meer over de verschillen tussen sparen en beleggen.

Alleen wat u kunt missen

Vermogen vastzetten betekent dat u lange tijd niet bij uw geld kunt komen, en bij het beleggen van vermogen bestaat er een kans dat uw vermogen in waarde afneemt. Dat is iets om rekening mee te houden wanneer u hieraan begint. Leg alleen het spaargeld apart dat u ook daadwerkelijk kunt missen en laat een deel van uw spaargeld op een gewone spaar- of betaalrekening staan voor onverwachte kosten. Hiermee behoudt u een financiële buffer, waarmee u de kosten betaalt voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine, een defecte auto, onderhoud aan uw huis of tuin of onverwachte rekeningen.

Tip